Filosofie, Inspiratie

Over het Yin Yang symbool en deze mét betekenis dragen (+ win een sieraad van Wildthings Collectables :))

Als bewonderaar van het Taoïsme betekent het Yin Yang symbool veel voor me. Ik draag het graag, ook in mijn kleding. Ik vind het een mooie, visuele herinnering aan hoe ik in het leven wil staan. Vanuit die gedachte lanceert Wildthings Collectables, een prachtig eerlijk sieradenmerk, de Yin Yang collectie. Een goede reden om te delen wat je jezelf eigenlijk vertélt als je dit symbool draagt. En het leukste? Je kunt een sieraad uit de collectie winnen!

 

 

Over het Yin Yang symbool in de Taoïstische filosofie – waar gaat dat nou precies over?

Het Taoïsme is een Oosterse filosofische stroming. Althans, zo benader ik ‘m. Het Taoïsme – en in het speciaal het geschriftenboekje Daodejing – is een belangrijke leidraad in m’n dagelijkse leven. In het kort: het Taoïsme is een monistische zienswijze, waarbij de basisgedachte is dat álles voorkomt uit de Tao, Het Al/Het Ene/Het Universum. In Westerse vertalingen wordt de Tao vaak ‘De Weg’ (van de Natuur) genoemd. Tao is een ondeelbaar en onbeschrijfbaar principe, waar alles uit ontspringt en waar alles dus ook mee verbonden is. Het Taoïsme gaat over het natuurlijke verloop der dingen volgen, en zo zoveel mogelijk in harmonie zijn met Het Al. “Be as water, my friend” (wie kent ‘m nog, Bruce Lee? ;)).

 

 

Yin en Yang bevinden zich in álles; ze weerspiegelen, interacteren én versterken elkaar

De Tao laat zich zien in twee tegengestelde elementen: Yin en Yang. Yin is zwart, en staat voor de ‘vrouwelijke’ natuur: zacht, koud, ontvangend, passief, negatief en donker. Yang is wit en staat voor de ‘mannelijke’ natuur, hard, heet, gevend, actief, positief en licht. Ze lijken elkaars tegendeel, maar in werkelijkheid weerspiegelen, interacteren en versterken Yin en Yang elkaar voortdurend. Als je naar het symbool kijkt, zie je dat zwart en wit geen losse helften zijn. Ze werken juist samen en lopen in elkaar over. Zo staat het Taoïsme bol van de ogenschijnlijke paradoxen die dat eigenlijk niet zijn: “uit klei vormt men het vat, maar het laat zich vullen door de leegte” (vers 11, Daodejing).

In alles in de kosmos zit zowel Yin als Yang, en alles in de natuur (en zelfs spullen) heeft z’n eigen, unieke Yin/Yang-verhouding. Ook de mens. Er is alleen iets waardoor we deze laten verstoren: ons verstand en hoe we daar vanuit interacteren met de seizoenen, activiteiten, voeding, andere mensen. Als we ons hier teveel door laten leiden, verstoren we het natuurlijke verloop der dingen (het één zijn met de Tao). Dat is niet erg, maar het idee is wel om te streven naar eenheid met de Tao (en dus een balans tussen Yin en Yang) en daarmee geluk en harmonie. Dat is een oefening die we elk moment weer opnieuw kunnen uitvoeren; alles interacteert tenslotte met elkaar en daarmee verandert alles continu (ook ons Zelf, het Taoïsme ziet het Zelf niet als een vaststaand iets). Een balanceeroefening vanuit het Zijn.

 

 

Over de prachtige Yin Yang collecie van Wildthings Collectables

Dat is de basis, en door dit mooie symbool bij me te dragen herinnert het me aan hoe ik in het leven wil staan: open en transformatief. Het Yin Yang symbool wordt door de toenemende populariteit wel eens een modestatement genoemd, maar ik zie het écht anders. Zolang je weet waar het voor staat, kan het juist een mooie visuele reminder zijn aan wat telt. Dat vind ik iets heel moois.

Wildthings Collectables, een prachtig eerlijk (en Nederlands!) sieradenmerk, lanceert deze week een prachtige Yin Yang collectie. De collectie is vanzelfsprekend gebaseerd op dit krachtige symbool en – als je ’t mij vraagt – misschien wel een extra een mooi teken om in deze roerige tijd bij je te dragen. De collectie bestaat uit prachtige tijdloze ringen, kettingen (mooi om op je hart te dragen!), oorbellen die allemaal subtiel zijn qua stijl en echt overal bij passen. De zilveren sieraden worden gemaakt van gerecycled zilver en de gouden sieraden zijn gold plated.

De collectie wordt in mijn thuisstad Amsterdam ontworpen en met de hand gemaakt door vakmensen in Bali, die een eerlijk salaris ontvangen, op normale werktijden werken en recht op zwangerschapsverlof en kinderopvang hebben. Al vanaf het begin van mijn duurzame modereis ben ik groot fan van dit merk (want, hallo, style wise is het één van de mooiste sieradenmerken die er zijn, toch?) en ik draag mijn Matisse ketting bijna elke dag.

Bekijk de Yin Yang collectie

 

 

 

Mijn favorieten uit de collectie:
Ringen: Yin Yang Coin Ring Gold (/ Silver)
Kettingen: Yin Yang Coin Pendant Gold (/ Silver), Double Sided Yin Yang Pendant Silver (/ Gold)
Oorbellen: Yin Yang Enamel Coin Earring Gold (/ Silver), Yin Yang Stud Silver (/ Gold)


Win een Yin Yang ketting uit de collectie van Wildthings Collectables

En misschien wel het beste nieuws: omdat ik zelf in een No Buy Challenge zit (au), mag ik mijn lievelingssieraad uit de collectie weggeven aan één van jullie! Ik maak graag iemand blij met de Yin Yang Coin Necklace (inclusief ketting, dus) in het goud (zie onder, mooi is-ie, he?!)). Ik heb ‘m al ontvangen om te versturen en hij is echt prachtig in het echt!

Meedoen is simpel: laat een reactie achter onder dit artikel waarin iets deelt over jouw relatie met de filosofie. Mag heel kort zijn! Zijn er filosofen of thema’s die je erg aanspreken? Meedoen kan t/m zondag 31 januari 2021. Zorg ervoor dat je je e-mailadres (of Insta-account) invult, want op maandag 1 februari ontvangt de gelukkige winnaar een mailtje of DM!

 

 


Dit artikel is geschreven vanuit een samenwerking met Wildthings Collectables, een prachtig eerlijk sieradenmerk dat ik graag het podium geef.

15 Comments

 • Vanuit een zoektocht om meer bewust te zijn van mezelf en de wereld om mij heen ben ik sinds kort gestart met het schrijven van ‘morning pages’ uit het boek the artist way. Hierin wordt je uitgedaagd om na te denken over je eigen geluk. Één van de opdrachten hieruit was het tekenen van elementen uit je kindertijd die je gelukkig hebben gemaakt. Ik tekende toen het yin en yang vriendschapskettinkje dat ik met een vriendinnetje deelde (ik was yin, zij was yang). Deze ketting doet me enorm terugdenken aan deze gelukkige tijd en zal me meer bewust maken van het hier en nu. Prachtig dat dit teken nu zo ontzettend mooi is verwerkt in deze collectie! Deze filosofie gun ik mezelf enorm!

  Beantwoorden
 • Ik zag de collectie al op hun website, leuke samenwerking en ik doe graag mee.

  Ik vind het idee licht in het donkere en donker in het licht (de puntjes in het teken) een mooi idee. Hoewel het een zwart-wit symbool is, staat het juist niet voor een zwart-witte manier van naar de wereld kijken.

  Beantwoorden
 • Ik denk dat de grootste uitdaging die we kunnen ervaren de zoektocht naar betekenis is. Voor mij was dit altijd al een belangrijk thema, maar dat is sinds het afgelopen jaar nog belangrijker geworden. In juni 2020 hoorde ik (op mijn 23ste) dat ik botkanker had en door een onvermijdelijke ingrijpende operatie zou mijn leven nooit meer hetzelfde zijn. Alles wat ik tot nu toe voor lief had genomen, zou ik niet meer voor lief kunnen nemen. Dit zet dingen natuurlijk in een heel ander perspectief. Ondanks, of misschien wel dankzij, mijn ziekte, ben ik gegroeid. Ik ben me gaan verdiepen in het Taoïsme en dit heeft me enorm veel gebracht en geholpen om deze moeilijke periode te doorstaan. Het is moeilijk om te accepteren dat je gezondheid op jonge leeftijd zo bepalend kan zijn en vaak ben ik bang voor de toekomst. Maar, het vertrouwen dat er een weg is, dingen gaan zoals ze gaan en je onderdeel bent van de natuur, helpen mij om dit te accepteren. De sierraden collectie en jouw stuk raken mij en te weten dat ik hier niet alleen in ben, is me heel dierbaar 💫

  Beantwoorden
 • Prachtig hoe je schrijft over wat jij uit het symbool haalt. Ik heb afgelopen jaar meegedaan aan een leergang. Onderdeel daarvan was om verschillende polariteiten in jezelf te vinden en binnen de polariteiten te leren bewegen (angst-vertrouwen, geven-nemen, controle-loslaten, etc). Pas als je de hele polariteit omarmt in jezelf (yin en yang), kun je ook inclusief zijn naar anderen. Dat is een enorm inzicht geweest wat ik nu elke dag in mijn dagelijks leven (probeer te) breng(en). Mooi om daar een fysieke her-innering aan te hebben.

  Beantwoorden
 • Voor mij speelt Ying en Yang en het balans daartussen een grote rol in mijn leven. Ik probeer steeds bewuster te leven. Ying en Yang symboliseert voor mij gelijkheid, harmonie en evenwicht. Alles draait om een balans. Ik heb dan ook de gedachte dat zodra alles in balans is, het goede daaruit voortvloeit.

  Beantwoorden
 • Wat een prachtige collectie met een hele mooie betekenis. Ik doe graag mee met de actie! Het allereerste sieraad dat ik voor mezelf kocht was een kettinkje van de markt met een yin yang hanger eraan, ik heb dit van kinds af aan een magisch symbool gevonden. Liefs! ☯️

  Beantwoorden
 • Ik vind dit ontzettend interessant! Ben echt nog een leek op het gebied van filosofie, maar ik ben me er de laatste tijd verder in gaan verdiepen. Dit soort artikelen zijn dus super behulpzaam! 😊

  Beantwoorden
 • Ying is niets zonder Yang. Yang is niets zonder Ying. Zo bijzonder dat alles zichtbaar en onzichtbaar in balans is en moet blijven, want dat is het leven. Moeder aarde heeft het niet makkelijk, soms voelt het alsof alles juist uit balans is. Maar als we terug gaan naar de essentie, dan voelen we het. Ying en Yang. Deze prachtige ketting is een het symbool en ik zou hem met trots dragen. Elke dag weer terug naar de essentie, terug naar het leven, waar het allemaal om gaat.

  Beantwoorden
 • Wat een mooie visie heb jij over de Taoïstische filosofie. Ik ga me er ook eens in verdiepen!
  Balans is zo belangrijk.
  Mooie collectie sieraden heeft Wildthings! Duurzaamheid vind ik erg belangrijk voor de wereld van morgen.

  Beantwoorden
 • Wat een mooie visie heb jij op de Taoïstische filosofie! Ik ga me er ook eens in verdiepen.
  Balans is zo belangrijk!
  Wildthings heeft een mooie collectie sieraden! Duurzaamheid staat bij mij al een tijdje centraal, voor de wereld van morgen.

  Beantwoorden
 • Wat een prachtige woorden over het Taoïsme en Yin en Yang!
  Zelf ben ik van Aziatische afkomst waar ik vroeger het Taoïsme gekend hebt.
  Toen ik naar Nederland kwam hebben mijn ouders mij oorbellen gegeven met het Yin en Yang teken. Die droeg ik vroeger met trots.
  Alles in het leven is Yin en Yang: de culturen, de mensheid, de natuur en ga zo maar door.
  In Nederland zijn wij best gehaast bezig en staan wij eigenlijk nooit stil bij Yin en Yang.
  Eerlijk gezegd ik ook niet echt meer.
  Daarom vind ik het heel mooi dat jij er zo’n artikel aanwijdt en dat Wildthings Collectables er een sieradenlijn van maakt 🧧☯️

  Beantwoorden
 • Heel mooi geschreven!

  Beantwoorden
 • Ik leef heel erg volgens de ideeën van karma en positieve energie. Klinkt erg zweverig maar dat is het niet! Ik geloof er heel erg in dat als je goed bezig bent (aardig, respectvol en eerlijk naar de wereld om je heen) dat er dan ook goede dingen op je pad komen en ook dat er geen geluk kan voortkomen uit slechte acties.

  Beantwoorden
 • Voor mij staat Ying en Ying voor balans, en een balans is wat ik in mezelf nog steeds mis. En dan met name tussen hart en ratio. Ik lees er veel over, en laat me graag inspireren, maar ik ben er nog niet 😊 De ketting zou een hele mooie reminder zijn om meer te gaan leven vanuit mijn hart, en mijn ratio blijven gebruiken. Balans dus😉❤️

  Beantwoorden
 • Heel mooi geschreven, en wat inspirerend om ieders reacties te lezen! Grappig om hierdoor terug te denken aan mijn eerste oorbelletjes; jazeker, hangers met yin en yang. Ik was een jaar of 8/9 maar enorm bezig met (Oosterse) filosofie, zingeving en het bestrijden van onrecht. Het is daarom zowel inspirerend als confronterend om te beseffen dat die onstuitbare nieuwsgierigheid en kennisdrang in de tussenliggende twintig jaar is ondergesneeuwd door de waan van de dag. Door o.a. corona vind ik die drang om naar binnen te keren en te onderzoeken wel steeds meer terug, wat me zowel rust als onrust geeft! Ook hier is die tegenstelling, yin en yang, dus duidelijk aanwezig :). Graag laat ik me blijvend inspireren!

  Beantwoorden

Write a comment