Zelf natuurlijke deodorant maken
Beauty

Zelf natuurlijke deodorant maken – de makkelijkste lifehack OOIT!

De laatste tijd ben ik veel aan het experimenteren op beautygebied, en op de één of andere manier (ik weet niet precies waarom) vooral met deodorant. Een halfjaar geleden verruilde ik mijn standaard Rexona spuitbus in voor een cremedeodorant van Therme. Die was dierproefvrij, en ik wilde ook af van de spuitbus: ik vind het stinken, ik kreeg er altijd een kriebelhoest van en al die drijfgassen kunnen niet heel goed voor ons en het milieu zijn. Toen ik het labeltje ‘dierproefvrij’ een beetje onder de knie kreeg, besloot ik langzaam over de stappen op natuurlijke / organic producten (still in progress, overigens). Daarom probeerde ik  een natuurlijke deodorant van Bliss Cosmetics. Ook daar was ik over te spreken. Het viel me op dat er maar weinig ingrediënten achterop het potje Bliss stonden. En daarom ben ik gaan googlen hoe je zelf deodorant maakt; zo moeilijk kon het dan toch niet zijn?

Tijdens het googlen kwam ik erachter dat zelf deodorant maken echt een ding is en dat zo ongeveer de halve wereld het zelfs al doet. Ik had echt een “Waarom wist ik dit nog niet!!!!!”-momentje. En ik was verbaasd: het bleek namelijk nog veel simpeler dan ik dacht: je hebt maar 3 ingrediënten nodig en 5 minuutjes van je tijd. Kijk, dat is nog eens een leuke beautyhack. Deze post is voor die paar zielen als ik, die jarenlang onder een d.i.y.-beautysteen hebben geleefd en nu denken: “oh… ik wist het ook niet”. Het is echt heel simpel, please try this at home!

 

Zelf natuurlijke deodorant maken

ZELF NATUURLIJKE DEODORANT MAKEN – EASY AS PIE!

Ingrediënten
Het fijne is dat je maar 3 ingrediënten nodig hebt:
•  5 of 6 eetlepels kokosolie
•  4 eetlepels baksoda
•  4 eetlepels maizena
(eventueel enkele druppels etherische olie, als je het graag een lekker geurtje wilt meegeven)

Kokosolie en baksoda hebben een sterk antibacteriële werking en dat maakt de deodorant zo effectief. Je kunt producten van allerlei merken kopen, maar ik ben voor de biologische varianten gegaan. Ik dacht: “áls ik dan voor natuurlijk ga, doe ik het meteen goed”. Bij Ekoplaza kocht ik maizena van Joannusmolen, kokosolie van Royal Green en baksoda van Stevija. Daarmee was ik ongeveer 9 euro kwijt, maar daar kun je echt heel veel deodorant van maken. Het is dus nog goedkoper ook, dan wanneer je het in de winkel koopt. En mocht geld écht een issue zijn, kun je altijd nog ingrediënten van AH Basic kopen. Dat scheelt de helft.

Bereiding (slechts 5 minuutjes!)
1) Schep de 5 of 6 eetlepels kokosolie in een pannetje en verwarm het heel zachtjes, zodat het vloeibaar wordt. Dat gaat heel snel.
2) Giet de kokosolie in een kommetje en doe de 4 eetlepels maizena en 4 eetlepels baksoda erbij.
3) Even doorspatelen tot je een gladde massa hebt en (what?! Zo snel?! JA!) KLAAR!
4) Giet het in een potje – bij voorkeur een hééééle mooie, want als je net als ik een zwak hebt voor mooie spulletjes, ga je deze deodorant sneller gebruiken als-ie uit een precious-looking potje komt. Ik gebruikte dit glazen potje met marmeren deksel van Bolia.
5) Laat het even harden op kamertemperatuur en je deodorant is klaar om te gebruiken! Dat doe je heel eenvoudig door het met je vinger aan te brengen. Het smelt snel door de lichaamswarmte van je vinger, maar dat hoort erbij.

 

Zelf natuurlijke deodorant maken Zelf natuurlijke deodorant maken

EN… WERKT HET?

Jazeker, het werkt wer-ke-lijk fantastisch! Echt, ik ben zó enthousiast over deze supereenvoudige lifehack! Ik heb op een reguliere dag geen last van nare geurtjes – en ik moet bekennen: dat had ik met zo’n simpele ingrediëntencombinatie niet verwacht. Het enige waar de gemiddelde deodorantgebruiker misschien aan moet wennen, is dat dit product geen antitranspirant is. Met andere woorden: het houdt je zweet niet tegen; het gaat alleen de geur ervan tegen. Dat is niks om je zorgen over te maken, het is zelfs hartstikke natuurlijk: van nature moet ons zweet ook het lichaam verlaten en het is eigenlijk alleen maar vreemd dat deodorant de kliertjes in onze oksels verstoppen. Ik raad het iedereen aan om zelf eens te proberen.

 

Zelf natuurlijke deodorant maken

2 Comments

  • Top! Merci voor dit simpele recept! Ik ga hem snel eens proberen 🙂

    Beantwoorden
    • Achteraf ben ik toch niet helemaal bij met de olie-igheid van de substantie, misschien ga ik het nog een keer proberen door er sheabutter of iets anders cremerigs aan toe te voegen. Als ik het probeer, laat ik het wel weten! 🙂

      Beantwoorden

Write a comment