Duurzame garderobe tweedehands fast fashion - gaat dat samen?
Kritische blik

Een duurzame garderobe en tweedehands fast fashion kopen – gaat dat samen?

Zo blij ben ik nog steeds, met mijn tweedehands Zara trui die ik 3 jaar geleden op United Wardrobe kocht. Tweedehands verkoopplatforms puilen ermee uit: spotgoedkope tweedehands fast fashion, vaak amper gedragen en soms nog met de kaartjes eraan. Hoewel de groeiende tweedehands markt in principe een mooi middel is om de groeiende afvalberg te verkleinen, heeft het ook een schaduwzijde: we gaan kleding nog meer als een weg- of doorgeefproduct zien. Maakt dat het per se slecht? Dat ook weer niet. Als je er maar bewust mee om gaat. Dit is waarom.

Ik was vroeger een tweedehands fast fashion queen op Marktplaats, maar allesbehalve duurzaam

Als je me al jarenlang kent, dan weet je dat ik vroeger een ware tweedehands fast fashion queen was. (en hartstikke koopziek). Bijna dagelijks struinde ik Marktplaats en E-bay af naar fijne, betaalbare finds en om mijn eigen kleding te verkopen. Duurzaamheid kon me destijds geen moer schelen. Ik deed het puur omdat ik niet veel geld had en toch elke dag wat anders wilde dragen. Op een gegeven moment ontdekte ik iets interessants: ik kon populaire wannahaves die ik amper had gedragen, na een paar maanden weer verkopen voor bijna de aankoopprijs. Marktplaats bleek voor mij dé doorgeefluikmethode om continu mijn trendy garderobe te blijven vernieuwen voor weinig geld.

Inmiddels is mijn kast een stuk duurzamer en mijn tweedehands speurleven een stuk rustiger. Ik hou nog steeds van vintage schatgraven, vooral in fysieke winkeltjes. Maar ik support ook graag duurzame ondernemers in hun missie, dus koop ik mijn kleding bij hen. Een persoonlijke keuze.

 

 

Ik kocht een tweedehands fast fashion trui van Zara, hoe duurzaam is dat eigenlijk?

Op een twaalf jaar oude – maar nog steeds mooie – blouse van Monki, heb ik geen fast fashion meer uit die tijd. Wel deed ik tijdens mijn duurzame modereis een paar fast fashion aankopen. Zo kocht ik één paar enkellaarsjes met slangenprint bij Sacha omdat ik ze niet fair kon vinden (lees in dit artikel hoe ik me daar toen over voelde). Ook kocht ik een paar tweedehands Adidas sneakers – omdat ik geen mooie fair sneakers kon vinden – en een trui van Zara op United Wardrobe (nu Vinted).

Je leest het goed. Op deze foto loop ik, voorvechter van duurzame kleding, in een trui van Zara. Één van de grootste fast fashiongiganten ter wereld. Ik betaalde er twee jaar geleden €7 voor, geloof ik. Hij was al wel gedragen, maar nog in prima staat. Inmiddels is hij niet zo mooi meer, maar ik heb hem wél heel vaak gedragen. Dat dit item een mooi tweede leven bij me heeft, is zeker. Maar is het – alle kanten van de situatie belicht – nou echt dúúrzaam dat we op grote schaal tweedehands fast fashion van elkaar overkopen?

Wel als ik puur ingezoomd naar de Zara-trui-situatie kijk. Het meisje van wie ik ‘m kocht, droeg hem niet meer. Waarschijnlijk lag-ie achterin haar kast te wachten op een nieuwe eigenaar en als het verkoopplatform er niet was geweest, was hij op de afvalberg beland. Door hem te verkopen, verlengde ik z’n levensduur. Hartstikke duurzaam.

Een kritische blik op de snelgroeiende tweedehands markt

Uitgezoomd betwijfel ik of het op grote schaal (ver)kopen van tweedehands fast fashion op deze platforms nou écht zo duurzaam is. Als ik zie hoeveel super trendy fast fashion, vaak nog met de kaartjes eraan, wordt verkocht op deze platforms, sla ik steil achterover. En ik weet zelf hoe het vroeger voelde: hoe gemakkelijker het is om – voor een goed bedrag – je kleding weer snel te verkopen, hoe meer het het een wegwerpmentaliteit in de hand werkt. Trends volgen elkaar steeds sneller op. Sterren en influencers vertellen ons elke maand – nee, dag – dat we weer iets nieuws moeten dragen om erbij te horen. Hypes raken sneller ‘uit’; vooral jongeren zijn hier gevoelig voor. Verkoopgemak werkt fastER consuming in de hand. In dit artikel noem ik nog meer redenen om kritisch naar de groeiende tweedehands markt te kijken.

 

De tweedehands markt is ideaal voor mensen die willen verduurzamen met een klein budget

Maar dat vind ik te eenzijdig gekeken. Want hé, laten we ook beseffen dat de groeiende tweedehands markt dé manier is om de levensduur van kledingstukken te verlengen, ook op grote schaal. En een ander groot voordeel: tweedehands kopen is perfect voor mensen die wel willen verduurzamen, maar niet het budget hebben (of ervoor overhebben)om bij eerlijke merken te kopen. Een hele grote groep, die door deze mogelijkheid tóch een duurzamere stap zet. En neem een lastige categorie als kinderkleding. Doorgaans hartstikke prijzig – helemaal bij eerlijke merken, ook al is de reden ervan logisch – en ze zijn er vaak met een paar maanden weer uitgegroeid. Toch fijn als je er een ander mee kunt helpen, of betaalbaar een leuk outfitje voor je mini kunt scoren.

Conclusie

Bottom line: prima, tweedehands fast fashion kopen, als je het maar bewust doet. Ga ervoor als het voor jou een goede optie is, maar wees je ervan bewust waaróm je ervoor kiest en bij wie je wel koopt. Check altijd de verkoper om een beeld te krijgen van met wie je te maken hebt; vaak zie je al snel genoeg of iemand een bewuste kastopruiming heeft gedaan of stapels kleding-met-de-labels-er-nog-aan weg doet. Van die laatste persoon kun je toch sneller aannemen dat hij/zij z’n kast als brainless doorgeefluik gebruikt. Wees je bovendien met elke aankoop bewust van het systeem dat je met die aankoop support. Een keer mooie, tweedehands Adidasjes kopen vind ik helemaal oké. Maar jezelf een slag in de rondte consumeren met ongedragen fast fashion tweedehandjes vind ik echt andere koek. Buy less, choose well, make it last.

 


 

Fotocredits: de getalenteerde Laura van der Spek (@lauresque). Wil je de foto ergens voor gebruiken? Dat mag! Geef dan altijd de credits aan ‘Laura van der Spek voor When Sara Smiles’, met link naar mijn website of Instagram. Dankjewel!

3 Comments

  • Weer een fijn artikel! 🙂 Zelf probeer ik via Vinted duurzame(re) kleding te kopen, omdat ik als student niet het geld heb om iedere keer direct bij een duurzaam merk te kopen. Ik zoek bijvoorbeeld specifiek op duurzame merken, en dan staan er nog best veel, betaalbare kledingstukken op! (Bijvoorbeeld van Filippa K of Everlane)

    Beantwoorden
  • Goed stuk Sara! Dat is nou precies hetzelfde waar ik wel eens tegenaan loop. Als ik iets tweedehands koop dan vind ik het ook belangrijk dat het van een mooi merk is, maar een tijdje terug kocht ik ook een Zara trui via een tweedehands winkel. Terwijl ik al jaren anti-Zara ben, dus het voelde ergens ook een beetje dubbel. Maar inderdaad wat je zegt, je verlengt zo wel weer de duur van een kledingstuk. Maar ik ben me er ook zeker van bewust om dit niet te vaak te doen, want al dat kopen is natuurlijk ook nergens goed voor. Ben daarom ook erg blij dat ik meedoe met The No Buy Challenge! Liefs, Dalí

    Beantwoorden
  • Goed artikel en fijne tips! Voor kinderen vind ik tweedehands kleding wel echt ideaal. Mijn zoontje is nu 4 maanden en ondertussen alweer 4 maten verder. Vrijwel al zijn kleren zijn tweedehands gekocht of doorgevertjes en nog van goede kwaliteit, omdat ze maar kort gedragen zijn! Als ik een keer iets leuks zie van de Zara of H&M (ik kijk er bewust niet naar, maar soms komt er een reclame langs..), dan is het bijna altijd een paar weken later op Martkplaats te vinden.

    Beantwoorden

Write a comment