Duurzame materialen
Hoe duurzaam is hennep als kledingmateriaal? 

Hoe duurzaam is hennep als kledingmateriaal? 

Hennep is een natuurlijke stof waar je ontzettend veel kanten mee op kunt. Niet veel mensen weten dat hennep ook uitermate geschikt is om kleding van te maken. Toch wordt het in de kledingindustrie nog vaak over het hoofd gezien (het imago als highmaker helpt ook niet echt). Onterecht, want hennep is een heel fijn textielmateriaal met een sterke vezel. Maar hoe duurzaam is het eigenlijk? En wat zijn de voor- en nadelen? Dat leggen we je graag uit.

 

Wait, what – hennep als kledingmateriaal?!

 

Al minstens 10 000 jaar wordt hennep geteeld voor medicinale doeleinden, textiel, touw en zelfs papier. De hennepplant, Cannabis Sativa, is daarmee waarschijnlijk de eerste plant die door de mens gekweekt werd voor textiel.

 

Het plantje is doorgekweekt in twee verschillende varianten. De ene soort heeft bloemen die rijk zijn aan tetrahydrolcannabinol (THC) en andere psychoactieve bestanddelen (cannabinoïden). De andere soort is doorgekweekt voor zo sterk mogelijke vezels en een zo laag mogelijk gehalte aan THC (0,03%) en cannabinoïden. De laatste variant is ideaal voor textiel en touw. High word je er niet van 🙂

 

 

Hennep groeit duurzaam en zo snel als onkruid

 

In het Engels wordt over de hennepplant gesproken als “weed” omdat hij even snel groeit als onkruid. Hij vindt z’n oorsprong in centraal Azië, en nog steeds komt minstens de helft van de productie uit China. Toch is het zo’n makkelijke plant dat hij overal kan gedijen. Volgens vergelijkende onderzoeken heeft hennep de laagste ecologische voetafdruk van alle stoffen:

 

• Het groeit zonder chemische bestrijdingsmiddelen en is van nature bestand tegen plagen. Het verschil tussen biologische en niet biologische hennep is daarom minimaal.
• Voor hetzelfde landoppervlakte als katoen geeft hennep 3 keer meer opbrengst.
• De plant groeit supersnel, in 120 dagen is hij al klaar om te oogsten.
• De plant zorgt erg goed voor de bodem: de diepe wortels voorkomen erosie en de plant zuivert giftige stoffen. Bovendien geeft hij 60-70% van de voedingsstoffen die hij nodig heeft om te groeien terug af aan de bodem. In tegenstelling tot katoen put hij de bodem niet uit, maar verbetert hij de kwaliteit!
• In vergelijking met katoen heeft hennep 3-4 keer minder water nodig voor een kilo textiel. Ook het energieverbruik en de CO2-uitstoot tijdens de productie en verwerking zijn lager.
• Ook is hennep koolstofnegatief: de plant absorbeert wel 15 ton CO2 per hectare!

 

 

Enorm veelzijdig en zero waste

 

Het mooie aan de hennepplant is dat niets verloren gaat. De stengels bestaan namelijk uit twee lagen. De buitenste laag, met zijn touwachtige bastvezels, vormt de basis voor touw en textiel. Deze vezels zijn lang en uitzonderlijk sterk. Dit maakt ze erg geschikt voor kleding, huishoudtextiel, meubelbekleding, etc. De binnenste laag heeft een houtachtig merg dat kan dienen als brandstof, bouwmateriaal of als bodembedekking of strooisel voor dieren.

 

Hennep is gemakkelijk om te verven, het liefst met natuurlijke kleurstoffen. De stof is zeer goed bestand tegen schimmels, meeldauw en  schadelijke microben.

 

Pure hennep heeft echter z’n beperkingen. Het is iets minder zacht dan katoen. Ook drapeert het minder soepel om het lichaam. Om dit op te lossen wordt het vaak geblend met andere stoffen. Zo is het populair om met (liefst bio!)katoen te mengen, of zelfs met zijde. Dit maakt het eindresultaat zachter, terwijl je nog steeds profiteert van de sterkte en de duurzaamheid van de hennep. Ook kunnen dankzij de verschillende blends winter- en zomervarianten gemaakt worden.

 

Hennep kleding is ideaal voor de gevoelige huid

 

Niet alleen is hennep erg duurzaam qua productie, jouw hennep of ander kledingstuk heeft ook voor jóu voordelen.

 

• Net zoals linnen is het erg sterk en wolt niet op. Zo kan een hennep t-shirt maar liefst 2-3 keer langer meegaan dan een katoenen t-shirt.
• Hennep wordt iedere keer dat je het wast zachter en het houdt zijn vorm, zelfs na tientallen wasjes.
• De stof is zeer ademend en dus ideaal voor warmere temperaturen. Bovendien beschermt het je tegen de zon met een equivalent van zonnefactor SPF15.
• Hennep is hypoallergeen: dankzij de natuurlijke eiwitstructuur  en het vermogen om vervelende bacteriën af te weren is het comfortabel voor zelfs de meest gevoelige huid.

 

Ook fijn: na gebruik kun je het composteren. Knip eventuele labels eraf, scheur of knip je kledingstuk in stukken en gooi het op je composthoop!

 

 

Als het zo duurzaam is, waarom wordt het dan zo weinig gebruikt?

 

Klinkt fantastisch, toch? Helaas wordt dit materiaal nog steeds veel over het hoofd gezien in de kledingindustrie. Dit komt voornamelijk door de associatie met marihuana. Zo werd de plant in de jaren ’30 van de vorige eeuw illegaal verklaard. Het verbod kwam er onder druk van een lobby van grote textielbedrijven die meer brood zagen in de goedkope synthetische stoffen die rond die tijd ontstonden. Het sterke hennep werd gezien als een bedreiging. Deze lobby zorgde ervoor dat alle varianten van Cannabis Sativa – ook die variant met bijna geen THC – gelijkgesteld werden aan marihuana en dus volledig verboden werden.

 

Tegenwoordig is het verbod in meerdere landen al een tijdje opgeheven en komt de plant stilaan ook in de legaliteit in de USA. Hennep vertegenwoordigt nu slechts 0,15% van al het textiel dat wereldwijd wordt geproduceerd. Schrijfster en onderzoekster Pamela Danziger voorspelde in een opiniestuk in Forbes dat het mogelijk binnenkort mainstream zal worden.

 

Ook houdt het veel merken tegen om hennep te gebruiken omdat het momenteel meer kost om te produceren dan bijvoorbeeld katoen. Bovendien is de schaal waarop katoen gemaakt wordt veel groter.

 

De derde reden achter de impopulariteit van hennep is het hippie-imago en het idee dat kleding van dit materiaal niet modern of comfortabel zou zijn. Dit valt enorm mee, en dankzij de diverse blends doet het niet onder voor katoen qua draagcomfort en zachtheid.

 

Welke duurzame kledingmerken hebben hennep in de collectie?

 

Ecopionier Lanius is al jarenlang fan van dit materiaal in hun vrouwelijke en duurzame kledinglijn. Ze gebruiken pure hennep of een blend met biologisch katoen. Ook het bekende outdoormerk Patagonia kiest bewust voor hennep om hun kledingstukken duurzamer en ademend te maken. Het Engelse Thought is fan van de stof en spreekt over “helpful hemp” omdat hennep zo goed is voor de bodemkwaliteit en boeren helpt met het roteren van gewassen. Fijne pyjama’s en nachtjurken vind je bij Honesse. Naast deze gevestigde waarden is er de Nederlands-Spaanse startup Leandrop Clothing Company die 100% kiest voor bamboe en hennep. Het Amerikaanse Wama is gespecialiseerd in hennep ondergoed, en ook Jungmaven kiest voluit voor hennep voor hun casual collectie.

 

 

Laura Switten is eigenaresse van Honesse, een online concept store gewijd aan slow fashion nachtkleding, lingerie en andere duurzame basics.

 


 

Bronnen
SewportLeandropccThoughtForbesStockholm Environment Institute

 

 

______

De beste sustainable fashion inspiratie in je inbox?

Schrijf je in voor de gratis WSS newsletter en ontvang elke twee weken het laatste nieuws uit de duurzame modewereld, inspirerende merken, kritische blikken op de kledingindustrie, brand guides, kortingscodes en ander moois. Gewoon lekker makkelijk in je mailbox 🙂