Duurzame materialen

Een lesje in duurzame materialen: alles over Tencel

Even eerlijk, he… Weet jij altijd precies waar jouw kleding van is gemaakt? Waar het materiaal uit bestaat, of hoe het tot stand gekomen is? Is het natuurlijk of synthetisch? Duurzaam geproduceerd of stiekem best wel milieuvervuilend? Twee jaar geleden had ik nog géén idee. Ik kocht kleding omdat het goedkoop was, of omdat het stofje lekker aanvoelde. Maar nu ik me meer in materialen ben gaan verdiepen, gaat er een wereld voor me open. Wat blijkt? Veel kleding wordt van plastic gemaakt, of andere synthetische materialen, die zware chemische en vervuilende processen vereisen. Ik hoef je natuurlijk niet te vertellen dat de aarde en de mensen die met deze stoffen werken, daar op z’n zachtst gezegd niet zo blij van worden. Tegelijkertijd moeten we ook niet vergeten dat we deze stoffen zélf ook elke dag direct op onze huid dragen. Niet zo’n fijn idee.

Gelukkig zijn er ook veel materialen die wél goed zijn voor ons en het milieu. Neem relatieve nieuwkomer Tencel: duurzaam gemaakt en niet schadelijk voor onze huid. Win-win! En ik ben niet de enige die dat vindt, want Tencel wint snel aan terrein in de modewereld. Maak kennis met dit supermateriaal!

Wat is Tencel precies?
En waarom is het zo’n fijn materiaal?

De laatste tijd stijgt Tencel enorm in populariteit. Niet zo gek, aangezien het veel positieve eigenschappen heeft. Zo voelt het ontzettend zacht aan, bijna als zijde, wat te danken is aan de gladde vezel waar het van is gemaakt (ten opzichte van bijvoorbeeld katoen). Tegelijkertijd is het zo sterk als polyester, een interessante combinatie. En nóg interessanter, als je je bedenkt dat de vezel goed vocht opneemt, wat het een zeer geschikte stof maakt om dicht op je huid te dragen. Bacteriën houden er namelijk niet van: in een onderzoek dat de firma Lenzing deed naar bacterieverspreiding, bleek dat de bacteriegroei bij synthetische stoffen 2000(!) keer zo snel gaat dan bij Tencel. Wat je daar dan precies van merkt? Je blijft veel langer fris ruiken. Een groot pluspunt! Bovendien droogt Tencel snel, ook mooi meegenomen.

Tencel = Lyocell

Er bestaat veel onduidelijkheid over Tencel en Lyocell, aangezien ze soms in één zin worden genoemd, maar het ene kledingstuk zegt “Tencel” en het andere “Lyocell”. Daar kan ik duidelijk over zijn: Tencel en Lyocell zijn namelijk exact hetzelfde materiaal. Tencel is namelijk de merknaam voor de vezel die Lyocell heet. Tencel = Lyocell. Zo, opgelost.

Waar wordt Tencel
van gemaakt en hoe?

Tencel wordt ook wel een ‘natuurlijke kunstvezel’ genoemd. Het wordt gemaakt van houtpulp van de eucalyptusboom, een 100% natuurlijke grondstof. Het hout wordt gehaald uit speciaal beheerde, duurzame bossen met het FSC-keurmerk voor verantwoord bosbeheer. Na de kap en het verwijderen van de bast worden de kale stammen versnipperd tot stukjes ter grootte van een postzegel. Deze snippers worden vermengd met een chemische stof die ervoor zorgt dat de snippers vloeibaar worden. Dat klinkt misschien een beetje eng ik hoor je denken: “lekker duurzaam”, maar het gaat hier om een niet-schadelijk “chemisch” wil tenslotte niet altijd zeggen dat het ook schadelijk is, dat is een aanname en zoveel mogelijk closed loop proces. De chemische producten die in het proces worden gebruikt, worden voor 99,6 (dus vrijwel helemaal) gerecycled, dat betekent dat er dus vrijwel geen afval de natuur in wordt gedumpt. En het afvalwater dat wel vrijkomt, is niet schadelijk voor het milieu. Dat maakt de vezel 100% biologisch afbreekbaar. Het bleken van de vezels gebeurt volledig chloorvrij en aan het productieproces werd de Europese Prijs voor het Milieu toegekend door de Europese Unie.

Welke merken gebruiken Tencel in hun collecties?

Steeds meer merken maken gebruik van Tencel. Enkele merken die daarnaast duurzaamheid en fair trade omstandigheden hoog in het vaandel hebben staan: Armedangels, Kings of Indigo, Filippa KWunderwerk, The Acey, Miss Green, Studio JuxAlchemist en People Tree.
Maar ook bij H&M Conscious, &Other Stories, Weekday, Sissy Boy, Vanilia en Wehkamp zie ik steeds meer Tencel voorbij komen. Van de laatste merken kan ik echter geen fair trade arbeidsomstandigheden garanderen, het gaat hierbij puur om het duurzame materiaalgebruik.

Ben je benieuwd waar je nog meer Tencel kunt vinden? Helaas bestaat er niet zoiets als een Grote Tencelwijzer voor Awesome Fashion was het maar waar!, dus een beetje eigen speurwerk is wel vereist. Maar ga naar de gemiddelde webshop, typ “Tencel” in en je ziet direct of het merk items van dit materiaal aanbiedt. Kleine moeite, toch?

 

Hoe duurzaam is Tencel kledingmaterialen

 

Wat zijn de wasvoorschriften voor Tencel?

Je kunt Tencel op dezelfde manier als katoen wassen; heel gemakkelijk, dus. Was het niet te warm (30-40 graden), dan heeft het de neiging om te krimpen. Sommige Tencel-varianten kunnen na het wassen een beetje stug aanvoelen, maar als je het laat drogen, wordt het vanzelf weer zacht.

Ik heb inmiddels een aantal items van Tencel en oh, wat is het toch een heerlijke stof. Wel merk ik in de praktijk dat het belangrijk is om er delicaat mee om te gaan; Tencel kledingstukken was ik het liefst – naast op 30 graden – in een waszakje. Ik stop het niet in de droger (überhaupt ben ik niet zo’n fan van drogers, zowel om het milieu als om de schade die het kan toebrengen aan een kledingstuk), maar ik laat het op een hanger of liggend drogen. Het moge duidelijk zijn: ik hou van Tencel!

 


 

Meer leren over andere (duurzame) kledingmaterialen? Lees dan ook:

Welke kledingmaterialen zijn duurzaam?
Een lesje in materialen: alles over linnen
Een lesje in materialen: alles over bamboe
Wat is duurzamer, leer of vegan ‘leer’?

 


 

Bronnen
WatMooi, Mochni, Duurzame Kleren

Fotocredits
Reformation

17 Comments

 • Ik weet wel dat het een duurzame stof is, maar ik wist er verder niets van haha 😛 Fijn artikel 🙂

  Beantwoorden
  • Same for me, hoor! Op een gegeven moment dacht ik: “gek eigenlijk, dat ik geen idee heb wat het eigenlijk is. Tijd om het uit te zoeken!” Thanks 🙂

   Beantwoorden
 • Ik houuuu van Tencel! Afgelopen zomer kocht ik een jurkje van Tencel van Bannou. De stof is heel dik, heel stevig en toch zweet ik me er niet kapot in (daar ben ik meestal best wel goed in namelijk). Sinds vorige week (Amsterdam ;)) heb ik ook een bloesje van Tencel van Armedangels. Dit stofje is veel dunner waardoor hij wat meer op zijde lijkt, maar dan inderdaad alsnog heel sterk en luchtig. Het fijne spaghettitopje wat ik vorige week bij Saint Basics kocht (ik ben flink aan het inslaan zoals je merkt), wordt vanaf komende maand verkocht in een versie van Tencel, dus daar ga ik snel weer terug om mijn 7 jaar oude gatentopjes mee te vervangen 🙂

  Fijn om meer te lezen over Tencel. Ik wist alleen dat het van houtpulp was (en ging er bij die toffe merken vanuit dat de rest dan ook wel goed zou zitten), maar dat er FSC-gecertificeerd bosbeheer en weinig schadelijke processen bij betrokken zijn is heel geruststellend. Eucalyptus heeft ongetwijfeld ook veel minder water nodig dan katoen, dus ik denk dat ik een nieuwe favoriet heb!

  Beantwoorden
  • Oeh, ik had nog nooit van Bannou gehoord, goeie!
   Ja echt een fijn materiaal! Het blijft natuurlijk nog steeds íets van de aarde vragen, maar het is zo’n goed alternatief voor zoveel andere stoffen. Ik vond net trouwens deze vergelijkingstabel over kledingmaterialen op Milieu Centraal, wel een handige tabel: https://www.milieucentraal.nl/bewust-winkelen/slow-fashion/kledingmaterialen/kledingstoffen-en-milieu/

   Beantwoorden
   • Ja, goeie tabel is dat! Hoewel ik die plasticvervuiling geneigd ben wat zwaarder in te schatten, maar dat is misschien meer gevoelsmatig dan onderbouwd 😉
    De tabel stond natuurlijk al op m’n excelsheet, tabblad zeven, kopje zeven, subkopje tien. Geen grapje, haha.

    Beantwoorden
    • Hahaha ik zou met jouw motivatie en Excelgestructureerdheid niet durven dénken dat je een grapje zou maken! 😉 Ik blijf het top vinden hoe je alles zo blijft uitzoeken. Inspireert mij ook om nog dieper te graven, echt!

     Beantwoorden
 • Heel fijn artikel!

  Beantwoorden
  • Thanks Laura! leuk om te horen, ik wil vaker over materialen gaan schrijven. Dat voornemen stimuleert mij ook weer om er meer over uit te zoeken (en dat ik het nu zo open naar je uitspreek, ook weer ;)). Best interessant om te weten wat we eigenlijk dagelijks op onze huid dragen, soms vind ik het juist een gek idee dat ik er voorheen nooit over nadacht.

   Beantwoorden
 • Dank je Sara voor je informatieve en heldere verhaal over Tencel. Ik mijn zoektocht naar duurzaam en Fairtrade zal ik hier zeker naar op zoek gaan.

  Beantwoorden
  • Heel graag gedaan, Maria! 🙂 Gelukkig wordt het steeds makkelijker om Tencel te vinden, ik ben benieuwd wat je ervan vindt!

   Beantwoorden
 • Tencel is m’n favoriete materiaal, het zit zo lekker! Dat laatste topje van Alchemist uit je collage heb ik onlangs gekocht en zit ook heeeel fijn. Het enige probleem is dat wanneer ik het uitspreek, mensen altijd denken dat ik ‘tentzeil’ zeg.

  Beantwoorden
  • Hahaha tentzeil, dat heb ik echt nog nooit gehoord, maar nu jij het zegt, kan ik het volgens mij nooit meer níet horen :’) Ohh echt? Ik vind die Alchemist top zo mooi he, ik hoop dat ik ‘m binnenkort een keer in één van je mooie outfits mag bewonderen!

   Beantwoorden
 • Fijn artikel! Bij Take it slow hebben we ook veel slow fashion items van Tencel. Absoluut ons nr. 1 favo duurzame materiaal.

  Beantwoorden
  • Ja, en best veel ook, toch? Heel tof dat je zo op duurzame materialen let, daar kunnen veel webshops een voorbeeld aan nemen. Op conscious-fashion-meets–awesome-style-gebied ook, trouwens 🙂 Zó goed bezig!

   Beantwoorden
 • Het klinkt allemaal heel mooi. Maar waarschijnlijk komen die FSC eucalyptus bomen uit bijvoorbeeld Brazilië. Op de website bij Tencel zeggen ze dat het hout uit natuurlijke bossen en duurzaam beheerde plantages komt. En niet waar het vandaan komt. Dus kan het gebruik van Tencel tot hetzelfde leiden en misschien al hebben geleid wat bij de palmolie industrie plaatsvindt. Bovendien doen bomen er jaren over om te groeien. Daarna worden ze dan weer omgehakt om weer tenminste 10 jaar te groeien voor ze enige omvang hebben.. Dan heb je dus ook heel veel land nodig voor alle mensen die kleding dragen. Hennep en brandnetel daarentegen groeien overal en ook heel snel. Het zou volgens mij beter zijn om die overvloed te gebruiken en de regenwouden niet weer te gaan gebruiken voor iets dat wij zo “noodzakelijk” vinden.

  Beantwoorden
  • Hi Marjo, bedankt voor je reactie en het meedenken! Heel goed dat je kritisch blijft. Zoals in het artikel staat, wordt Tencel gemaakt van houtpulp van de eucalyptusboom, een boom die heel snel groeit en juist daardoor is de opbrengt per vierkante meter heel hoog en hoeft er veel minder land te worden gebruikt en onderhouden dan bij bijvoorbeeld katoen. Het klopt dat hennep een fantastische grondstof is en van brandnetel weet ik te weinig om daar iets over te kunnen zeggen, maar ik ben het niet met je eens dat het verbouwen van Tencel te vergelijken is met bijvoorbeeld palmolie. Bovendien heeft de eucalyptus geen ‘rijke’ grond nodig om goed te groeien en nadat ik me een tijdje geleden wat beter had ingelezen, kwam ik erachter dat Tencelplantages (met dus een hele hoge opbrengst per vierkante meter) goed gedijen op minder vruchtbare grond, die te slecht is voor de landbouw. In dat opzicht denk ik dus ook dat we helemaal niet zo negatief tegenover Tencel hoeven te staan 🙂

   Ik ben het met je eens dat er ook andere mooie stoffen zijn, maar ik denk dat er prima meerdere duurzame(re) stoffen naast elkaar kunnen bestaan om verschillende stoffen te ontwikkelen (hennep heeft tenslotte hele andere draagkwaliteiten dan het zijde-achtige Tencel) voor de consument van nu.

   Liefs,
   Sara

   Beantwoorden
 • Weet iemand waar Tencel te koop is voor het maken van kleding. Ik heb adressen maar die hebben maar beperkt aantal kleuren. Wij missen heel donkerblauw, nude, grijs en antereciet. Wie kan ons helpen. Indien deze kleuren niet zijn te rijgen willen we misschien gaan werken met modal. Is dat even milieuvriendelijk? Alvast dank?.

  Beantwoorden

Write a comment