Sara's duurzame reis
Leve transparantie: open en eerlijk over mijn bloggerleven

Leve transparantie: open en eerlijk over mijn bloggerleven

Ja, je leest het goed: vandaag ga ik extra open en eerlijk zijn. Niet dat ik niet ben (wees niet bang ;)), maar vandaag leg ik er de nadruk op. Ik vind dat de blogwereld het nodig heeft; die is tenslotte allesbehalve zuiver. Zóveel mensen doen zich succesvol en voor en zijn alleen maar bezig met het perfecte plaatje creëren. Natuurlijk houd ook ík van mooie plaatjes (en wil ik conscious fashion aantrekkelijk maken!), maar ik wil absoluut niet meewerken aan zo’n systeem. Wat ik wél wil, is dat de mode- en blogwereld transparanter worden, dat is voor iedereen beter. Maar dan heb ik daar natuurlijk zelf mee te beginnen. Er zijn grenzen in transparantie, en iedereen heeft er recht op om dingen voor zichzelf te houden, maar ik vind het goed om meer open te zijn. Daarom geef ik je vandaag meer inzicht in mijn helemaal-niet-zo-secret blogleven…

Over mijn content

Ik sta achter alles dat ik schrijf. Sowieso. Maar natuurlijk heb ik ook mijn persoonlijke voorkeuren. De artikelen waar ik het liefst aan werk, zijn de overdenkende stukken. Ze kosten me verreweg de meeste tijd en energie, maar ik heb het idee dat ik hiermee mensen écht aan het denken kan zetten. Dat wil ik het liefst. En met die overdenkingen ben ik in mijn hoofd ook verreweg het meest bezig, dat is wat ik écht interessant vind. Ook favorietenlijsten en outfit-inspiratie vind ik leuk om te maken, net als de artikelen waarin ik een (voor mij) nieuw merk een podium geef. Omdat ik zo zelf ook weer allerlei nieuwe merken en stijlen ontdek.

Hoewel outfits een significant onderdeel zijn van wat je van mij te zien krijgt (vooral op social media), is dat helemaal niet waar ik het liefst mee bezig ben. Een outfit blijft voor mij ‘slechts’ een mooie buitenkant. Maar zal ik je zeggen waarom ik ze tóch veel plaats? Ik merk dat veel mensen via mijn outfits bij mij terecht komen: ze zijn op zoek naar mensen die conscious fashion aantrekkelijk maken en ze kunnen zich vinden in mijn stijl. Er lopen veel mensen rond met dezelfde smaak als ik – die mensen overwegen door mijn outfits sneller een duurzamer kledingstuk. Ze komen vaak via mijn outfits (o.a. via Instagram) op WSS terecht en ze lezen vervolgens verder en raken geïnteresseerd om meer de diepte in te duiken. Dat vind ik tof, die mensen wil ik graag bereiken en ik hoop dat mijn outfits anderen op de één of andere manier inspireren. Ik dacht er voorheen wel eens over na of ik door al die outfits niet te oppervlakkig word gezien, maar inmiddels heb ik daar *** aan 🙂 Het draagt bij aan mijn missie en dat is top.

 

Transparantie_in_de_blogwereld_header

 

Over social media

Weet je, ik heb een ontzettende haat-liefdeverhouding met social media. Aan de ene kant vind ik het geweldig hoe ze kunnen dienen als inspiratie en we elkaar ermee kunnen updaten van wat er speelt in ons leven – aan de andere kant vind ik ze gevaarlijk (en vind ik dat er soms teveel waarde aan wordt toegekend). Enerzijds omdat social media je enorm kunnen opslokken; van dwangmatig je feed bekijken tot als Instagrammer teveel bezig zijn met wat je nú weer moet posten en hoe perfect elk plaatje moet zijn om genoeg likes te krijgen.

Ik wil daarvan weg blijven. Het is de reden dat ik niet meedoe aan Instagram Stories of Snapchat; ik heb geen zin om de hele dag bezig te zijn met wat ik moet posten; bovendien heb ik geen behoefte om met de hele wereld te delen wat ik doe. Eens per paar dagen iets plaatsen vind ik genoeg. Zo hou ik voor mijn gevoel een gezonde afstand, zonder de verbinding te verliezen.

Hoewel ik niet de beste beelddenker van de wereld ben (en esthetiek ook niet bovendien aan mijn persoonlijke prioriteitenlijst staat, eerlijk gezegd), denk ik wel na over mijn Instagramfeed en ik wil dat de dingen die ik plaats, er wel goed genoeg uitzien. Één van de belangrijkste dingen die ik heb geleerd, is dat mensen conscious fashion pas interessant vinden als het aantrekkelijk wordt.

Over samenwerkingen en geld

Ik vind het belangrijk om onafhankelijk te blijven en ik vóel me ook onafhankelijk: alles dat ik schrijf, doe ik zelf en 100% met mijn eigen, oprechte mening. Ik wil die mening niet laten kleuren door anderen (en nog specifieker: belanghebbenden); hoe kan ik anders bijdragen aan een betere, transparantere modewereld? Maar het betekent niet dat ik helemaal niet samenwerk met merken. Grote samenwerkingen zijn het niet, maar ik heb vaak contact met merken over of we een match zijn en wat er dan mogelijk is. Meestal nemen merken contact met me op nadat ik al over ze had geschreven, of ik ben ze gewoon opgevallen omdat ik een redelijk bereik heb.

Als ik samenwerk, is dat altijd met een merk waar ik 100% achter sta, waarmee ik een stijl-match voel en die ik oprecht een podium wil geven. Ik moet zeggen dat ik regelmatig iets afsla. Omdat het niet bij mijn ethics past (daar ben ik heel streng in), of omdat het merk niet aansluit bij mijn stijl. Ik heb altijd tegen mezelf gezegd dat wát ik ook doe; het moet “100% ‘mij’” zijn, in alle opzichten. Ik draag in mijn outfits soms items die ik heb gekregen. Ik ben nooit verplicht om die kledingstukken in conscious outfits te dragen, dat beslis ik helemaal zelf. Het zijn echt cadeautjes. Aan die samenwerkingen zit natuurlijk érgens een dubbel randje, omdat ik schrijf over bewuster en soms ook minder consumeren. Ik ben me daar enorm bewust van en daarom ben ik dan ook erg selectief. Tegelijkertijd vind ik het supertof als ik idealistische merken een podium kan geven door items van hen in mijn outfits kan dragen. Zo kan ik ‘the good guys’ toch een beetje een boost geven en bekender maken bij een groot publiek (mensen reageren vaak veel enthousiaster als ik iets zelf draag, in plaats van dat ik er alleen maar over schrijf) en dat voelt goed.

Overigens verdien ik vrijwel geen geld aan WSS. Het voelt niet goed om letterlijke bedragen moet gaan noemen (niemand heeft tenslotte z’n totale salaris openbaar staan, waarom zouden bloggers, en ik, dat ineens wel moeten doen?), maar geloof me; het is écht een lachertje (ik doe er dan ook niks mee, ik verdien m’n geld gewoon met m’n baan als merkstrateeg – het is echt een extra en dat blijft zo). Tegelijkertijd steek ik wel ál mijn energie, ziel en zaligheid in WSS. Het voelt op de één of andere manier wel fair als ik daar dan soms een klein cadeautje voor krijg in de vorm van fair fashion, waar ik ook nog helemaal achter sta. Ik neem nogmaals láng niet alles aan en in de toekomst wil ik proberen om vaker winacties aan merken te koppelen, zodat ik er juist iemand anders blij mee kan maken. Dat sluit goed aan bij waar ik voor sta en wat mij betreft is het een win-win-win voor zowel jullie, de merken als mezelf. Helaas staan merken daar vaak niet voor open (ze willen liever dat ik het zelf draag) – een gemiste kans, wat mij betreft.

 

Transparantie_in_de_blogwereld_1500

 

Over minder leuke dingen

Waarom zitten er geen 40 uren in een dag?! Soms vraag ik me af hoe ik het allemaal gecombineerd krijg; een drukke baan en WSS als ME-GA-GROOT side project. Als ik nieuwe mensen ontmoet, denken ze vaak dat ik fulltime aan WSS werk, omdat ik inmiddels vrij veel bekendheid heb en vaak content plaats. Ik snap ze wel, want ik steek inderdaad ontzéttend veel uren in WSS: ‘s avonds, op mijn vrije dag, in het weekend… Soms teveel, het voelt bijna als een tweede baan. Die tijd zit niet alleen in het schrijven van artikelen, wat ik het liefst doe, maar ik ben ook veel tijd kwijt met het beantwoorden van mails en social media, koffie drinken met nieuwe mensen die ik graag wil ontmoeten, interviews doen voor afstudeeronderzoeken en soms voor media. Mensen vergeten het snel, maar al die dingen komen er óók nog eens bij. En hoewel ik dat allemaal goed en waardevol vind, gaat dat allemaal af van de toch al schaarse tijd die ik aan het maken van content kan besteden. Dat had ik me nog niet gerealiseerd, dat als je bekender wordt, mensen ook meer van je willen. De druk loopt op, terwijl de tijd en verdiensten gelijk blijven. Dat vind ik soms moeilijk om mee om te gaan, want ik wil alles graag goed doen.

Over een voorbeeldrol

Ik vind het nog steeds een bizar idee dat mensen inspiratie halen uit wat ik doe en dat ze mede door mij bewuster met kleding omgaan. Geweldig vind ik dat. Als mensen me een “voorbeeld” noemen, vind ik dat een eervol compliment en tegelijkertijd voelt het gek, soms zelfs een beetje benauwend. Want het zorgt ook voor een druk om te voldoen aan het perfecte plaatje (ook al ben ik me er helemaal van bewust dat ik gewoon lekker moet doen wat goed voelt). Zo krijg ik van veganisten oneindig vaak de opmerking: “leuk, maar echt jammer dat het niet vegan is”. Doordat ik dat zo vaak hoor, ga ik me bijna bezwaard voelen om producten van leer te delen. Terwijl ik nooit heb aangegeven veganist te zijn en heel bewust met leer kopen omga. Die dingen vind ik soms lastig. Ik ben ook maar ‘gewoon’ iemand die het juiste probeert te doen en bij wie dat soms wel en soms ook niet lukt. Je bepaalt niet zelf of je een voorbeeld wordt, dat doen anderen – en ook waar je dan vervolgens aan zou moeten voldoen om die voorbeeldrol waar te (blijven) maken.

Over toekomstplannen

Die vind ik lastig. Ik grap wel eens dat ik misschien wel strateeg ben, maar dat ik eigenlijk helemáál niet strategisch in het leven sta. Hoe ik mezelf of WSS over vijf jaar voor me zie, weet ik dan ook niet zo goed. Ik zou het tof vinden als ik nieuwe manieren kan bedenken, naast het bloggen, om conscious fashion nog meer op de kaart kan zetten. Ik zou bijvoorbeeld wel meer voor duurzame modemerken willen werken en mijn opgebouwde kennis en ervaring als merkstrateeg voor hén willen inzetten. Dat ik hier verder mee blijf gaan, lijkt me duidelijk!!

 

Zo! Sommige dingen wist je misschien al, andere punten zijn misschien nieuw voor je. Hopelijk geeft dit je een beter beeld van wat ik doe en hoe ik met het bloggerleven omga. Overall vind het een geweldige reis en het geeft me zoveel voldoening om van mensen te horen dat wat ik doe, van waarde voor ze is. Als jullie maar weten dat ik het met liefde doe 🙂

______

De beste sustainable fashion inspiratie in je inbox?

Schrijf je in voor de gratis WSS newsletter en ontvang elke twee weken het laatste nieuws uit de duurzame modewereld, inspirerende merken, kritische blikken op de kledingindustrie, brand guides, kortingscodes en ander moois. Gewoon lekker makkelijk in je mailbox 🙂