Duurzame kledingkast
Review: de Guppyfriend (waszak tegen microfibers)

Review: de Guppyfriend (waszak tegen microfibers)

Onlangs kon je lezen dat microplastics best wel bitches zijn. De minuscuul kleine plastic deeltjes, afkomstig van ons gebruik van synthetische producten, zijn namelijk enorme milieuvervuilers. Ze zorgen niet alleen voor een alsmaar (snel)groeiende plastic soep, ze belanden ook in de magen van dieren, onze luchtwegen en op andere plekken waar je liever geen synthetische rotzooi wilt. Gelukkig zijn er dingen die je zelf tegen je eigen microplastics-impact kunt doen. Vandaag deel ik mijn eerlijke ervaring met de Guppyfriend, een speciale waszak, met je.

Microplastics zijn nogal een (mega)vervuiler:per wasbeurt van 5 kilo synthetische kleding komen er tussen de 600.000 en 17.700.000 (gemiddeld 9.000.000) synthetische kledingvezels in het afvalwater.

Onze kleding is een grote boosdoener in microplastics. Om je even een beeld te geven: per wasbeurt van 5 kilo synthetische kleding komen er tussen de 600.000 en 17.700.000 (gemiddeld 9.000.000) synthetische kledingvezels in het afvalwater. Met name fleece blijkt een grote vervuiler (er komt zo’n 1,7 gram vezels vrij per wasbeurt) en oudere kledingstukken laten meer vezels los dan nieuwe (lees hier alles over microplastics). Gelukkig kun je er zelf dingen tegen doen. Allereerst kun je synthetische stoffen vermijden. Maar mocht je al heel veel synthetische pareltjes hebben – zo heb ik nogal wat vintage schatten waar ik écht geen afstand van wil doen, excuse me -, kun je ook wat anders doen…

 

Guppyfriend washing bag microplastics microfibers

 

De Guppyfriend is een speciale waszak waarmee je jouw microplastics met elke wasbeurt kunt opvangen.

Ik had al redelijk wat over de Guppyfriend gelezen. Deze waszak is inmiddels een vrij bekend product in de duurzame modewereld. Je kunt er 99% van je microplastics mee opvangen in de wasmachine, zodat je geen rotzooi in het afvalwater krijgt en je milieu-impact kunt beperken. Klinkt top, toch? Sophie Stone, een Nederlandse webshop in duurzame kleding, was zo lief om me een Guppyfriend (hier vind je ‘m) op te sturen om te proberen. Tuurlijk, graag zelfs! Benieuwd!

 

Review: Guppyfriend

Wat me meteen opvalt als ik de Guppy Friend uit de verpakking haal, is het materiaal. Wat voelt dit gek (en lekker, of is dat raar om te zeggen?)! Wat niet zo duurzaam lijkt, is dat de Guppyfriend is gemaakt van polyamide. Plastic, dus. In eerste instantie komt dat misschien een beetje vreemd over, je plastic-impact beperken via plastic. Maar de Guppyfriend is gemaakt van een hele sterke en recyclebare soort, vertelt de website, fair enough.

De Guppyfriend is groter dan ik dacht, 74 x 50 cm. Alleen maar fijn, overigens, want zo past er superveel in. Het gebruik ervan is simpel: je stopt je synthetische was in de zak, ritst deze dicht en wast ‘m gewoon mee met je was. Na het gebruik haal je je was eruit. Wat mij opviel, is dat er voor het oog helemaal niet zoveel vezels van mijn was af waren gekomen, terwijl ik dit blauwe Pinogevaarte expres had meegewassen om te kijken wat er vanaf zou komen. Het waren wat plukjes (zie foto), die ik gemakkelijk van de zak af kon halen en weg kon gooien. Easy!

Inmiddels gebruik ik de zak altijd als ik synthetische spullen was. Het is namelijk een kleine (eigenlijk nihile) moeite om hem te gebruiken en toch heb ik dan in ieder geval weer het gevoel dat ik iets heb gedaan om mijn microfiber-impact te beperken. Dat voelt goed. Wel merk ik dat ik nou ook weer niet zóveel fibers opvang. Althans, zo lijkt het. Het zijn wat plukjes. Tegelijkertijd weet ik dat een klein plukje uit heel wat fibers bestaat en dat alle beetjes helpen. Wel vind ik het lastig hoeveel procent van de losgekomen fibers in die plukjes zitten (microfibers zijn tenslotte vaak zo klein, dat je ze niet ziet) en hoeveel plukjes ik dus per ongeluk heb laten zitten, omdat ik ze heb gemist. Tegelijkertijd geloof ik dat die fibers wel weer ophopen en zodra het plukjes worden, haal ik ze er de volgende wasbeurt gewoon weer uit.

Eindconclusie: de Guppyfriend is fijn product om te gebruiken, het werkt gemakkelijk en het kost vrijwel geen extra moeite per wasbeurt. Wel heb ik geen idee hoeveel microfiber-impact ik nu daadwerkelijk heb bespaard, simpelweg omdat ik niet weet hoeveel microfibers zo klein zijn dat ik ze over het hoofd zie. Wel merk ik dat het heel goed voelt om ‘m te gebruiken. Ik weet in ieder geval dat ik alles doe om mijn impact zoveel mogelijk te beperken.

De Guppyfriend kost € 29,95 je je koopt ‘m in Nederland o.a. via Sophie Stone.

 

 

 

 


 

Voor dit artikel heb ik de Guppyfriend opgestuurd gekregen van Sophie Stone, als gift om te proberen. Hier zat verder niks aan vast, ik schreef dit artikel omdat ik zelf mijn eerlijke ervaring wilde delen.

______

De beste sustainable fashion inspiratie in je inbox?

Schrijf je in voor de gratis WSS newsletter en ontvang elke twee weken het laatste nieuws uit de duurzame modewereld, inspirerende merken, kritische blikken op de kledingindustrie, brand guides, kortingscodes en ander moois. Gewoon lekker makkelijk in je mailbox 🙂