Slow fashion summer season no buy challenge 2019
Thoughts

Waarom je dit jaar écht mee moet doen aan het Slow Fashion Season

Op 21 juni, het startschot van de zomer, begint de Slow Fashion Season challenge. De organisatie hoopt dit jaar 10.000 aanmeldingen te ontvangen en daarmee meer mensen dan ooit mee te krijgen om 3 maanden lang geen nieuwe kleding te kopen. Dat is namelijk waar deze challenge om draait. Ik deed vorige zomer een soortgelijke No Buy Challenge en dat leverde me zóveel op, dat ik iedereen wil oproepen om deze zomer mee te doen aan deze challenge. Ik zal je vertellen waarom.

Er zijn meerdere motivaties om een tijdje niks te kopen. De kern van de Slow Fashion Season draait om minder impact maken op onze planeet; die van mij ging erover dat ik wilde leren om meer tevreden te zijn met wat ik heb. Ik was al ruim 2 jaar mijn garderobe aan het verduurzamen door eerlijke en duurzame merken en tweedehands te kopen, maar ik merkte dat ik nog steeds wel eens die vervelende koopdrang voelde die ik ook ervaarde toen ik me nog wekelijks vergreep aan fast fashion.

 

Slow_fashion_summer_season_project_stopshop

 

Ik deed niet officieel mee aan de Slow Fashion Season challenge (maar wel soort van), omdat ik pas een paar weken later besloot om een tijdje niks te kopen. Maar het idee was hetzelfde. Als ik van een afstandje naar mijn kledingkast keek, vond ik dat ik genoeg had. Maar als ik even een zwak moment had, dacht ik: “ik heb niks om aan te trekken”. Bizar, natuurlijk. Want dat had ik heus wel. Tevreden zijn en leren waarderen wat je hebt is moeilijk. En daarom raad ik iedereen zo’n challenge aan. De belangrijkste lessen die ik leerde:

1.
Als ik mezelf train om goed in mijn vel te zitten, ben ik tevreden met wat ik heb

Misschien wel de allerbelangrijkste les die ik leerde, is dat ik leerde beseffen dat mijn eigenwaarde één-op-één verbonden is met mijn koopdrang. Als ik goed in mijn vel zit, heb ik niet de behoefte om extra spullen te kopen om me goed te voelen. Als ik slecht in mijn vel zit, voel ik me onzekerder en wil ik dat innerlijke gat sneller vullen met een mooie, nieuwe buitenkant. Door tijdens deze maanden elke keer goed voor mezelf te zorgen als ik koopdrang voelde, kon ik ‘m elke keer heel makkelijk leren tackelen. Nu pas ik dat nog steeds toe.

2.
Drie maanden niks kopen is veel makkelijker dan je denkt

Hoewel ik er van tevoren tegenop zag, vlógen die drie maanden om! (en waarschijnlijk ga je tussendoor ook nog op vakantie, festivals bezoeken, vele parkpicnics beleven en weet ík veel wat, geloof me, time flies), je bespaart hartstikke veel geld en je wordt er creatiever van. Ik ben streng geweest voor mezelf: ik mocht niks nieuws aanschaffen. Ook geen tweedehands items en ook geen ruiltoestanden. Bij de Slow Fashion Season ‘mag’ dat allemaal wel.

3.
Als je verleidingen vermijdt en de juiste niet-koop-inspiratie opzoekt, is het nóg makkelijker

Het is zo simpel: als je jezelf continu omringt met verleidingen (ik zeg: Insta, fancy modemagazines, shows, events, wat dan ook), word je sneller ongelukkig en wil je sneller hebben wat die anderen ook hebben. Door tijdens die drie maanden heel bewust te worden van die verleidingen en in plaats van ze op te zoeken júist op zoek te gaan naar inspiratie om níet te kopen. En geloof me, er zijn heel veel interessante (en vooral ook leuke!) boeken en documentaires om te kijken die je van heel veel motivatie en energie voorzien. En daar steek je niet alleen tijdens je challenge, maar ook erna heel veel van op.

4.
Als je weet wat je allemaal hebt en alles netjes houdt, ben je sneller tevreden

Het is zo’n cliché, maar door de challenge ben ik er maar weer eens achter gekomen: hoe meer je alles met liefde en aandacht doet, hoe tevredener je bent. Aan het begin van mijn challenge heb ik een enorme kastopruiming gedaan, waarbij heel veel items heb weggedaan en alleen heb gehouden waar ik écht heel blij van werd. Doordat ik letterlijk alle items door mijn handen liet gaan en bewust keuzes maakte, kreeg ik weer het overzicht en besefte ik werkelijk wat ik allemaal had (want hoeveel vergeten kledingstukken hebben we eigenlijk wel niet die ergens achterin de kast liggen weg te rotten?). Ook leerde ik mijn kast netter houden, is dat erg nodig was. Ik ging mijn kleding met meer liefde behandelen en daarmee onbewust veel meer waarderen. Ik geloof nog steeds dat dit de basis is van een goede garderobe en een succesvolle challenge.

5.
Je huidige garderobe is veel grote, leuker en veelzijdiger dan je denkt

Mán, wat kun je door de tijd heen een tunnelvisie ontwikkelen op je garderobe. Je gaat vaste combinatie ontwikkelen, favorieten krijgen en andere items verschuiven naar de achtergrond, waardoor je ze niet alleen als minder geweldig gaat zien; ook begin je ze langzaam te vergeten. Daardoor begint je garderobe door de tijd heen – als je niet je best doet – kleiner en saaier te lijken. Door niks te kopen en meer te experimenteren met je huidige kledingstukken, ga je de reikwijdte en waarde van je garderobe weer meer zien. Dit is súper waardevol voor mij geweest.

6.
Ik leerde mijn Winning Teams kennen

Over vaste combinaties gesproken: die zijn (láng) niet altijd slecht. Winning Teams zijn vaste combinaties die altijd goed werken. De perfecte basic trui van Filippa K, een vintage Levi’s 501, mijn Acne Jensen boots en mijn vintage trench coat bijvoorbeeld, die ik momenteel zo ongeveer om de dag draag. Boring? Welnee! Ik voel me er mooi in. Waar heb je afwisseling eigenlijk voor nodig?

 

Dusseh… waar wacht je nog op? Bekijk de Slow Fashion Season challenge hier en geef jezelf op! Het gaat je niet alleen lukken, je gaat er heel blij van worden!

 

Dusseh… denk er eens over na en geef jezelf op voor de challenge. Ik zeg dit niet omdat ik er belang bij heb – dat heb ik namelijk helemaal niet – maar omdat ik geloof dat dit je, net als mij, nog best wel eens heel gelukkig kan maken. Think about it J

De Slow Fashion Season duurt van 21 juni tot 21 september en de organisatie hoopt wereldwijd 10.000 mensen zover te krijgen. Spread the word! En heb je nog meer motivatie nodig? Check dan deze blogposts die ik vorig jaar over mijn No Buy Challenge schreef:

No Buy Challenge: leren dat genoeg genoeg is

No Buy Challenge: de tussenstand

De belangrijkste lessen die ik van opruimgoeroe Marie Kondo leerde

De belangrijkste lessen die ik van mijn No Buy Challenge leerde

Een No Buy Challenge starten? Dit moet je weten!

 


 

Fotocredits:
De foto van dit artikel is afkomstig van het Instagramaccount van Project Stopshop, een fantastisch project dat ons huidige (fast fashion) consumeergedrag op de kaart wil zetten om er iets aan te doen. Check it out here!

 

3 Comments

 • Enorm herkenbaar! Ik heb net een no-buy (ook geen tweedehands) van drie maanden erop zitten en heb me ook weer ingeschreven voor het Slow Fashion Season, net als vorig jaar. Het is ook een heel feestelijke wijze om manieren voor ‘het hoeft niet altijd nieuw’ te ontdekken. Ik ben fan!

  Beantwoorden
 • Ik heb me ook net ingeschreven. Wow, what a challenge!

  Beantwoorden
 • Ik bedenk met net dat ik per ongeluk BIJNA deze challenge gecomplete heb haha. Ik heb dit weekend een zwempak gekocht (had ik serieus nodig want die had ik niet en ik ga volgende week op vakantie).

  YAY!

  Ik lees ook net je artikel over alles in je kast fotograferen.. misschien moet ik me daar na mijn vakantie eens op storten.. ben bang dat schoenen nog wel een dingetje gaan worden 🙁

  x

  Beantwoorden

Write a comment