Inspiratie

Kijktip: Taking Justice (docu), voor meer transparantie in de modewereld

De kledingindustrie is een nasty en shady business. De race to the bottom van de afgelopen decennia heeft een monster gecreëerd: een money driven systeem dat miljoenen mensen uitbuit. Gerechtigheid is ver te zoeken. Dat móet anders, dachten de makers van de documentaire Taking Justice, de vrouwen achter Mumster en duurzaam modemerk J-Lab3l. De docu ging deze week officieel in premiere en je kunt hem gratis bekijken.

99% van onze kleding wordt nog steeds onder erbarmelijke omstandigheden gemaakt. Taking Justice laat zien hoe het ook anders kan.

Als er iets is waar mijn maag van omdraait, is het de fast fashionindustrie. Nog steeds wordt 99% van onze kleding onder erbarmelijke omstandigheden gemaakt door mensen, vaak vrouwen, die extreem lange dagen maken voor een hongerloon waar ze vaak niet eens hun gezin van kunnen voeden. Ze werken in enorme kledingfabrieken zonder airconditioning (40 graden, hallo) en eens in de 4 uur recht op een wc bezoek, aan saaie, repetitieve taken, dagen achter elkaar. Er is vaak geen recht op een vakbond, ze krijgen niet uitbetaald als ze werk weigeren (met de verschrikkelijke gevolgen van bijvoorbeeld de Rana Plaza Ramp als gevolg) en omdat hun kinderen vaak bij familie ver weg wonen, zien ze hen vaak maanden niet.

Gelukkig kan het ook anders. Judith en Janneke, de awesome vrouwen (dat weet ik, want ik heb ze een aantal keer ontmoet) achter J-Lab3l, zijn daar het levende bewijs van. Ze zegden allebei hun baan in de advocatuur op om via hun eigen duurzame modemerk te strijden voor meer transparantie en gerechtigheid in de modewereld. In de documentaire worden we meegenomen op hun reis daarnaartoe, als ‘nieuwe’ duurzame modemakers in een systeem dat ze graag op de schop zien. Ze duiken from scratch in het productieproces bij hun supplier in India, ze leren hoe complex het systeem eigenlijk is en geven ons als kijker mee wat het werkelijke verhaal is achter onze kleding. Ik denk dat het veel mensen, vooral mensen die net hun eerste stapjes richting een duurzame garderobe, kan inspireren. Want het kan, jongens, écht. We moeten stoppen met het sluiten van onze ogen. Let it be fuel.

 

 

 

 

Ik draag de Priya Dress van J-Lab3l met trots.

Op deze foto’s draag ik één van de pronkstukken uit de nieuwe collectie van J-Lab3l. Ik ontving de Priya dress omdat ik deelnam aan de campagne rondom deze documentaire en ik vind ‘m prachtig. Deze jurk is onder eerlijke arbeidsomstandigheden in China gemaakt van een mix van biologisch katoen en kapok. Door de subtiele cut outs creëert de jurk een zandlopersilhouette (en dat is heel wat, want mijn taille is niet om overnam huis te schrijven ;)) en hij zit prachtig. Je begrijpt dat ik niet kan wachten tot de zomer aanbreekt.

 

 

 

 

 

Dress Priya green
Dress Nalini animal

 

 

Dress Vira Animal
Dress Shalini Embroidered

 


 

Fotocredits: Renée Doorn

Write a comment