Tel je complete garderobe kledingkast Closet Mass Index
Thoughts

Tel je complete kledingkast eens en kom tot interessante inzichten

Heb jij enig idee hoeveel kleding je eigenlijk hebt? En wát je eigenlijk hebt? Waarschijnlijk niet. Ongetwijfeld heb je ergens achterin lades, in dozen of weet-ik-veel-waar nog wel wat liggen waar je helemaal geen zicht op hebt. Om inzicht te krijgen in je kledingkast en je koopgedrag, is het super waardevol om eens in de zoveel tijd een Closet Mass Index voor jezelf te berekenen: een berekening van wat je allemaal hebt. Het idee is heel simpel: sprokkel al je kleding bij elkaar, tel alles en verdeel het in categorieën. Ik deed ‘m afgelopen zomer en mij bracht het hele waardevolle inzichten.

Je Closet Mass Index is de optelsom van alles dat je in je kledingkast hebt. Door dit eens in de zoveel tijd doen, krijg je niet alleen inzicht in je kledingkast, maar ook in je koopgedrag én valkuilen.

De Closet Mass Index is een simpele tool die is bedacht door studenten van het AMFI. Het idee is heel simpel: je telt je complete garderobe om inzicht te krijgen wat je eigenlijk allemaal hebt en hoe je koopgedrag nou eigenlijk in elkaar zit. Dat klinkt als een enorme opgave – en ik moet eerlijk bekennen dat ik van tevoren ook dacht: “waar begin ik in vredesnaam mee?” – maar het is echt heel goed te doen.

Door de jaren heen sprokkelen we heel wat kleding bij elkaar. Vaak wordt kleding in het moment gekocht: je wordt ergens verliefd op, ziet een mooie aanbieding of een perfecte vervanging voor iets dat je al hebt. Dat is prima, maar ook een beetje gevaarlijk. Op deze manier is het namelijk moeilijk om het overzicht te bewaren. Misschien heb je inmiddels wel 5 paar simpele, zwarte enkellaarsjes verzameld. Bij elke aankoop voelde het alsof je iets compleet nieuws kocht, maar stiekem heb je er al hartstikke veel. En wat denk je van simpele zwarte of witte t-shirts? Ook zo’n item dat je snel vaak koopt. Door eens je complete kastinhoud naast elkaar te leggen, kun je inzicht krijgen en die patronen. Bij mij hielp het enorm om al mijn vintage Levi’s 501 broeken naast elkaar te zien. Bij elke aankoop dacht ik een nóg perfecter model gevonden te hebben, maar uiteindelijk zat ik met allemaal vrijwel dezelfde broeken. Het berekenen van mijn Closet Mass Index was een waardevol realisatiemoment, sindsdien ga ik veel bewuster om met jeansaankopen.

 

Hoe tel je je kledingkast?

Eigenlijk is het heel makkelijk: je telt simpelweg álle kleding die je hebt. Het is belangrijk om niks over te slaan, neem dus ook de oude, verwassen t-shirts die achterin je kast liggen (het zijn tenslotte ook kledingstukken die ruimte innemen) mee.

Maak eerst categorieën voor jezelf en bedenk tot hoe ver je wilt gaan. Wil je alleen je kledingstukken tellen, of ook accessoires? Ik vond het belangrijk om een totale overview te krijgen, dus koos ik ervoor om ook mijn accessoires en tassen mee te tellen. Verzamel dan per categorie álle items die je hebt en gooi ze op een hoop. Laat ze door je handen gaan (thanks voor de tip, Marie Kondo – lees hier mijn belangrijkste garderobelessen uit haar opruimmethode) en tel ze. Doe dit voor elke categorie. Bij mij zag het lijstje er zo uit:

 


 

T-shirts en tops: 22
Jurken: 8
Blouses: 6
Truien, sweaters en vesten: 11
Broeken en shorts: 15
Rokjes: 3
Jacks en jassen: 10
Schoenen: 11
Tassen: 7
Sieraden: 8
Zonnebrillen: 2
Hoeden en petten: 1
Ondergoed en slaapkleding: 25 (incl. beha’s en broekjes)
Sokken: 15 paar

 


 

Tot zover de basic versie. Je kunt er ook voor kiezen om tijdens het tellen van elke categorie wat specifiekere informatie bij te houden. Ik telde ook de volgende dingen:

Ooit nieuw gekochte kleding: 48
Tweedehands kleding: 27
Percentage gedragen items: 100%
Items die ik langer dan een jaar niet gedragen heb: 3

 


 

Wat leerde ik door te tellen over mijn eigen garderobe?

Voor mij was het tellen vooral een besefmoment dat ik een lange weg heb afgelegd (fashion wise kom ik van ver, met een vrij intense koopverslaving achter de rug) en heel trots mag zijn op mezelf. Als ik alleen kijk naar mijn kledingstukken, zonder accessoires, schoenen etc meegerekend, kom ik uit op 75 stuks. Dat vind ik heel netjes.

Het scheelt dat ik vlak voor de berekening nog een grote opruiming heb gehouden. Items die ik al lang niet heb gedragen, met uitzondering op 3 specials, had ik al weggedaan of verkocht. Ik kan me voorstellen dat wanneer je dit nog niet hebt gedaan, het tellen je ook kan doen inzien welke kleding je eigenlijk niet meer draagt en dus kunt weggeven, swappen of verkopen.

Een aantal persoonlijke inzichten:

• Ik ben trots dat het percentage gedragen items bijna 100% is. Wel is het zo dat ik sommige items veel vaker draag en ik een aantal kledingstukken bijna nooit draag. Ik twijfel nog of ik dat oké vind, of niet. Door alles naast elkaar te zien, ben ik me er beter van bewust wat nog vaker kan dragen.
• Ik ben trots dat ik ‘slechts’ 11 paar schoenen heb en ze allemaal heel vaak draag. Vroeger had ik zo’n 40 stuks en was ik er bovendien veel minder tevreden mee.
• Ik vind dat ik relatief veel truien en jassen heb. Dat aantal kan omlaag.
• Ook mijn spijkerbroekencollectie kan naar beneden. Het lastige is alleen dat ik bij een denimmerk (Kuyichi) werk en ik draag ‘onze’ producten heel graag.
• De laatste tijd koop ik bijna alleen maar tweedehands en vintage. Het cijfer dat je leest is misleidend, want het afgelopen jaar was (gokje) zo’n 50% tweedehands.
• Ook de hoeveelheid tassen, zonnebrillen en sieraden heb ik drastisch verminderd en ook hierbij geldt: ik ben veel meer tevreden met de items die ik nu heb, dan met die grote stapels van vroeger. Ik heb alleen nog de items die ik écht vaak draag.
• De drie items die ik een jaar niet gedragen heb, zijn de linker kimono, een gestipt blousje uit Vietnam en een oud zwart t-shirt van Reformation. Die laatste moet ik misschien wegdoen, de rest houd ik. En het oude verrekijkertasje van mijn moeder ook niet, maar die vind ik nog steeds zó leuk en hij heeft emotionele waarde. Dus houd ik hem met liefde.

Ga ook eens door je complete garderobe heen. Ik beloof je dat het maken van een simpele Closet Mass Index je niet alleen veel inzichten geeft over je koopgedrag, ook geeft het veel rust in je hoofd én kun je daarna heel gericht je kast opruimen. Én misschien wel kleding weg doen of verkopen. Levert het ook nog wat op 🙂

 

 


 

 

Wikkeljurken

Groene wikkeljurk met bloemenprint – Faithfull (fair)
Zwarte wikkeljurk – & Other Stories

 

 

Gekleurde, wijdere jurken

Lange wijde hippiejurk – vintage
Rode jurk met lange mouw – vintage
Halflange wijde bloemenjurk – H&M (tweedehands)

 

 

Bloemenjurken

Kort zomerjurkje – Sisterhood (toen ik nog dacht dat dit label fair was)
Retro bloemenjurk – vintage

 

 

Jumpsuit & jurk

Groene linnen jumpsuit – Pina Studio (fair & sustainable)
Retro bloemenjurk – vintage

 

 

Blouses

Blauwe oversized blouse – Unrecorded (fair & sustainable, size XXL)
Oversized denim blouse – vintage (van m’n vriend geweest)
Zwarte doorzichtige blouse – Monki (10 jaar oud)
Witte oversized blouse – Popupshop (fair & sustainable)
Gebloemde wikkelblouse – Sisterhood (toen ik nog dacht dat dit label fair was)

 

 

Knits (1)

Roomwit gebreid vest – L’Envers (fair & sustainable)
Donkerblauwe oversized wollen trui – Unrecorded (fair & sustainable)
Donkerblauwe (organic) katoenen trui – Filippa K (fair & sustainable)
Cognackleurige crewneck sweater – Teym (fair & sustainable)

 

 

Knits (2)

Rode trui – vintage
Donkerblauw sweatvest – Teym (fair & sustainable)
Roomkleurige oversized trui – vintage (van m’n vriend geweest)
Donkerroze trui – Tweedehands
Blauw-wit geruite trui – vintage
Zwarte trui met glitters – H&M Conscious (oud)

 

 

Schoenen (1)

Bruine suede seventies boots – Vagabond
Rode velvet boots – Miista (fair)
Zwarte Jensen boots – Acne Studios (fair)
Slangenprintboots – Sacha
Zwarte suede veterlaarsjes – & Other Stories

 

 

Schoenen (2)

Zwarte slippers met grote gesp – Flattered (fair)
Bruine leren sandaaltjes – Bottines (fair & sustainable)
Witte chunky sneakers – Adidas (model Falcon, tweedehands)
Witte sneakers – Adidas (model Stan Smith, 4 jaar oud)
Groene muiltjes – Paloma Wool (fair)
Donkerblauwe espadrilles – Castaner (fair)

 

 

Jassen (1)

Lichte trench coat – vintage
Zwart biker jack – Pelechecoco (fair & sustainable)
Oversized denim jack – vintage

 

 

Jassen (2)

Lange zwarte wollen jas – van mijn moeder geweest (begin jaren ’90)
Donkergroene winterparka – Teym
Lichtbruine (nep) lammy coat – Mango (6 jaar oud)

 

 

Jassen (3)

Gele leren jas – vintage
Bruien suede trench coat – vintage
Witte regenjas – Maium (fair & sustainable)

 

 

Kimono’s

Beide kimono’s zijn vintage.

 

 

Tassen

Zwarte rugtas – Matt & Nat
Witte schoudertas (past 31” MacBook in!) – Myomy
My Paper Bag – Myomy
Donkerbruin verrekijkertasje – van mijn moeder geweest (heel oud)
Zwart klein schoudertasje – vintage
Donkerpaarse schoudertas / clutch – Elenbaas Atelier
Zwart suede buiktasje – vintage

 

 

Jeans

4 vintage (tweedehands) Levi’s 501 jeans in verschillende wijdtes
Bootcut jeans – Kuyichi (fair & sustainable)
Mom jeans – Kuyichi (fair & sustainable)
Zwarte skinny jeans – Kuyichi (fair & sustainable)
Wijduitlopende jeans – Kings of Indigo (fair & sustainable)

 

 

Shorts

Allemaal vintage Levi’s 501.

 


 

Broeken

Wijde roestbruine wrap pants – The Confidante (fair & sustainable)
Roze flared broek – Loïs (fair)
Zwarte pantalon – Mango (10 jaar oud)
Donkerblauwe sweat pants – Teym (fair & sustainable)

 

 

Skirts

Zandkleurige linnen rok – Aesthetic Stories (fair & sustainable)
Zwart denimrokje – Kuyichi (fair & sustainable)
Geruit rokje – vintage

 

 

Zonnebrillen

Zwarte bril met goudkleurig montuur – vintage
Donkerblauwe zonnebril – Dick Moby

 

Tops

Teveel om te omschrijven 🙂

 

 

Vergeten op de foto te zetten:

Oversized zwarte coltrui – tweedehands
Zwart net jurkje – Mango (8 jaar oud)
Oversized dekenvest – H&M (5 jaar oud)

7 Comments

 • Mooi overzicht en mooie conclusies. Ik denk dat er altijd meteen-uit-de-was-weer-aan favorieten in je kast zullen hangen (die kunnen wisselen per periode) en stukken die je af en toe draagt. Als er basics zijn die je nooit aantrekt, zijn ze waarschijnlijk minder fijn dan andere die je hebt en kun je je afvragen of het zin heeft om ze te houden. Zijn het bijzonderder stukken, dan zijn ze waarschijnlijk gewoon prima om af en toe aan te hebben en er dan van te genieten. Door een deel van mijn kleding weg te bergen met de seizoenen word ik ook weer verrast door de mogelijkheden van mijn eigen kast, hoewel ik eigenlijk heel goed weet wat er allemaal inhangt.

  Beantwoorden
 • Goed idee om dit te doen om wat extra bewustwording te creeren!
  Wat jammer om te lezen dat Sisterhood toch niet onder eerlijke omstandigheden produceert. Ik heb er deze zomer een jurkje gekocht, en vond het al een uitzondering omdat ik óók fair for the environment wil kopen en niet alleen voor de mensen. Ken het merk via jouw blog, en gezien ik hier las toch besloten het te kopen gezien het fair for the people zou zijn.
  Hoe ben je er precies achter gekomen dat het toch geen eerlijk merk is?
  Ik vind het soms nog lastig om te bepalen wie nou greenwashers zijn en wie niet ..
  Net ook je monthly favorites gelezen, altijd mijn favo artikels van jou! ?? Groetjes, Suzan

  Beantwoorden
 • Wat een leuk en goed initiatief! Had het nog niet eerder voorbij zien komen. Ik onthoud dit idee en denk dat ik dit op een ander moment ook eens ga doen. Heb echt geen flauw idee hoeveel kledingstukken er in mijn kast hangen, maar ik denk dat ik daar nog best van ga schrikken. Vroeg me trouwens af waar jij je vintage Levi’s scoort?

  Beantwoorden
 • Goed project, superinteressant foto’s en cijfers!
  Waar ik van schrik: is Sisterhood niet fair? Ik ken het merk van je blog, heb er nog niets gekocht, maar zat wel in mijn achterhoofd.

  Beantwoorden
 • Heel interessant!
  Wat ik ook nog interessant vind is om te kijken hoeveel stuks ik het laatste jaar allemaal heb toegevoegd aan men garderobe. Alsook welke stuks zijn ouder dan bijvoorbeeld 3 jaar. Zo ben je ook bewust van het “verloop” van kleren, want een kleine kledingkast is daarom niet persé duurzaam als alles praktisch geen jaar oud is.

  Jammer om te lezen dat Sisterhood niet fair is. Kan je daarover misschien wat meer vertellen. Wat heb je ontdekt?

  Altijd heel leuk om jouw posts te lezen!

  ps: ik mis wel de inspiratie posts 🙂

  Beantwoorden
 • Heel interessant!
  Wat ik ook een heel belangrijke parameter vind, is hoe oud het stuk is. Bijvoorbeeld een onderscheid tussen ‘ouder dan 1 jaar’ en ‘laatste jaar gekocht’.
  Ik vind het namelijk geen probleem om af en toe stuks die ik te weinig draag een tweede leven te gaan geven (rommelmarkten, tweedehandsplatforms etc), maar ik heb toch wel nog altijd graag iets nieuws. Waardoor men Closet Mass Index relatief laag ligt, maar er toch nog veel stuks de ‘ouder dan 1 jaar’ niet halen…

  ps: ik was altijd heel fan van je Fashion Inspiratie met Pinterest foto’s! 🙂

  Beantwoorden
 • Leuk overzicht! Misschien ook maar eens proberen.
  En knap dat je zoveel in je stijl hebt kunnen vinden op een verantwoorde manier, zelfs qua schoenen.

  Beantwoorden

Write a comment