Daily thoughts

2016: mijn Notes To Self

Het is weer ‘die tijd van het jaar’… we denken na over hoe we ons leven willen en zogenaamd gaan verbeteren. Ik heb al zo vaak goede voornemens gehad: “Ga toch eens gezonder eten, en stop eens met die tonnen aan kazen en chocola!” “Ga ein-de-lijk eens sporten met dat niet-strakke lichaam van je!” “Wees verstandig en ga meer sparen voor je toekomst!” Allemaal werkten ze niet. Want ik kan wel een jaarlijstje gaan opstellen voor gewenste gedragsverandering, maar als ik het probleem erboven – mijn mindset – niet aanpak , heeft dat geen zin. Ik ken mezelf: ik ga pas gezond eten als ik écht besef hoe erg het is dat ik nu niet altijd gezond eet. En ik haat sporten, dus een goed voornemen gaat me niet ineens een topatleet maken. Aan concrete goede voornemens doe ik dan ook niet meer, maar ik heb wel een paar Notes To Self. Om mezelf eraan te herinneren wat ik belangrijk vind en waar ik nog meer voor wil gaan.

1.  ONTDEK HOE HET ÉCHT ZIT.

Het afgelopen halfjaar is er bij mij een knop omgegaan. Ik werd me steeds meer bewust van het feit dat ik op veel gebieden in een bubbel leef(de). Hoe meer ik las en zag, hoe meer ik mee bleek te doen aan veel dingen (vooral in de kleding- en voedingswereld) waar ik helemaal niet achter sta. Omdat ik me er nooit in had verdiept, was het een ver-van-mijn-show, die het me gemakkelijk maakte om mijn kop in het zand te blijven steken. Ik werk er nu keihard aan om te weten waar ik aan bijdraag, en wat voor impact mijn gedrag heeft op de wereld. Ik kom veel leed tegen, maar ik ontdek gelukkig ook veel mooie alternatieven. Daar word ik blij van, en het zorgt voor een enorme motivatie om het beter te doen. Pas als je weet hoe iets echt zit, kun je een eerlijke keuze maken en bepalen waar je aan bij wilt dragen. Dit wil ik nog meer gaan doen.

2.  GA VOOR JE IDEALEN.

Hoe ouder ik word (hoor mij nou, met mijn 28 jaar ;)), hoe meer ik erachter kom wat ik écht belangrijk vind. Ik heb een paar idealen die steeds meer een centrale rol spelen in mijn leven. Stuk voor stuk zijn het enorme vraagstukken waarbij mijn handelen een druppel op de gloeiende plaat is, maar die me er niet van weerhouden om ervoor te gaan. Ik heb nog zo’n lange weg te gaan, maar mijn ideale ‘ik’ streeft actief…
…  naar een eerlijke, duurzame(re) kledingwereld.
…  naar respect voor en een goede behandeling van alle dieren.
… naar een samenleving waarin overmatige status-, imago- en bewijsdrang niet niet bestaan (onmogelijk, weet ik, maar ik vind het een mooi streven).
… naar meer in harmonie leven met de aarde (= o.a. verduurzamen).

3.  FUCK IT.

Voorheen – en nog steeds te vaak – maakte ik me druk om wat mensen van me dachten. Ik wilde aardig gevonden worden en presteren. Ik wilde dat mensen trots op me waren. En dat maakte me heel onzeker. Maar hoe meer ik andermans verwachtingen loslaat, hoe meer ik merk dat ik mezelf ontwikkel. Onlangs las ik een quote van acteur Ricky Servais – en op de één of andere manier is het blijven hangen: “The best advice I’ve ever received is: ‘no-one else knows what they’re doing either.'” Zo zie ik het ook. Iedereen doet en roept maar wat in het leven. Niemand weet hoe het zit en niemands mening is meer waard dan die van een ander. Dus doe lekker wat jij wilt doen en word er goed in. Want hoe meer je jezelf durft te zijn, hoe gelukkiger je zult worden. Maal minder in je hoofd. Schaam jezelf minder. Wees minder bang. Durf dingen te verpesten. Fuck it dat mensen het lang niet altijd met je eens zijn. Fuck it dat anderen zich beter voelen dan jij. Fuck je schuldgevoel. Fuck it dat je niet perfect bent. Fuck it.

4.  VERSOBER.

Ik merk dat ik veel dingen nog als vanzelfsprekend zie. Spullen, vrije tijd, geld, voedsel, ga maar door. Wat voedsel betreft eet ik nog vaak om te vreten. Een zak chips, een reep chocola, wát dan ook, ik schuif het soms naar binnen als een automatische papierversnipperaar. Ik denk er soms niet eens over na wat ik eet, alsof het niet van waarde is. Ook zwicht ik nog te vaak voor spullen die eigenlijk niet nodig heb, of net-niet aankopen. Ik wil meer eenvoud, minder spullen en vooral minder behóefte aan spullen. Ik denk dat versoberen – en meer waarderen wat we hebben – voor velen van ons goed is. We hebben niet 30 spijkerbroeken en de allernieuwste gadgets nodig.  Koop minder, kies verstandig en wees dankbaar.

Way to go!

Write a comment