Uncategorized
De Zachte Atlas van Amsterdam

De Zachte Atlas van Amsterdam

In zijn tekeningenboek De Zachte Atlas Van Amsterdam geeft Jan Rothuizen zijn inspirerende kijk op hele normale plekken. Inspirerend om ook eens zo naar de wereld te kijken!

Ik weet niet precies hoe het is ontstaan, maar sinds een tijdje ben ik een adoratie voor plattegronden en atlassen aan het ontwikkelen. Ik vind het gaaf om te zien hoe mensen een fysieke plek op zóveel verschillende manieren in kaart brengen. Je kunt zo’n plattegrond, natuurlijk – lekker standaard – zien als een tool om van A naar B te komen. Of als een hulpmiddel om ideeën op te doen van plekken die je kunt bezoeken. Beeldend kunstenaar Jan Rothuizen gebruikt zo’n kaart om zijn observaties vast te leggen en verhalen te vertellen. Hij bezocht vele locaties in Amsterdam, van het Centraal Station tot de Wallen, van de supermarkt tot de Zuidas en van de Negen Straatjes tot een drugsverstrekkingsbalie. Op elke locatie verbleef hij een tijdje en observeerde hij alles met een open blik, om zijn kijk op die plek vervolgens vast te leggen in een (hoofdzakelijk) woordentekening.

Deze tekeningen heeft hij gebundeld in een boek, De Zachte Atlas van Amsterdam, waarin hij al die verhalen van verschillende locaties vertelt. Ik kwam het tegen op mijn online zoektocht naar toffe en originele kaarten. Bullseye: ik vind dit concept fantastisch en bijzonder leuk uitgewerkt. Schaf het niet aan als je een functionele atlas nodig hebt – het helpt je namelijk in geen enkel opzicht om de weg te vinden. Wél geeft het je, met een knipoog, een nieuwe kijk op ogenschijnlijk normale (misschien wel saaie) plekken. Mijn inspireert het om op een andere manier naar een plek te kijken. Überhaupt om meer te kijken. Te observeren, zonder te oordelen… heel cool!

 

Zachte Atlas van Amsterdam 2_1200

 

WE – IK OOK! – ZIJN DOORGAANS VRIJ HOTSPOTMINDED

 

Ik merk – helemaal nu ik in Amsterdam woon – dat ‘we’ best wel hotspot minded zijn (zoek je een kaart vol hotspots? Dan moet je deze kaart van Great Little Places In Amsterdam hebben. Ik heb ‘m ook; leuk ding om als city rookie de stad te ontdekken!). Dat nieuwe, hippe café om de hoek, die nieuwe club waar iedereen het over heeft. Dat design-event waar je de coolste spulletjes kunt kopen, of dat festival waar je echt móet zijn: ze wakkeren mijn ontdekkingsdrang enorm aan. Ik woon hier nu 3 weken en mijn hotspotbezoeklijst is al niet meer op twee handen te tellen. Ben ik niet in het nieuwe X-Bank kijken, dan ga ik wel een kijkje nemen in De Hallen, Roest, De School, The School of Life, De Biertuin, Het Tropenmuseum of Pakhuis De Zwijger. Ik race overal naartoe (een beginnersding, I know… só rookie) en ik wil alles in me opzuigen. En tegelijkertijd besef ik dat genieten van een plek niks met een hotspotfactor te maken heeft. Of juist wel; het is maar hoe je het bekijkt: want élke plek kan een hotspot zijn. Dankje, Jan Rothuizen.

 

ELKE PLEK HEEFT FANTASTISCHE VERHALEN,
HET IS MAAR OF JE ERVOOR OPENSTAAT

Elke plek heeft fantastische verhalen, of kan je nieuwe inzichten geven. Het is maar of je daar voor openstaat. Zo kijk ik tegenwoordig mijn ogen uit in de supermarkt. Heerlijk observeren daar. En wat dacht je van het Centraal Station, of juist een onontdekt pareltje als een verlaten bankje aan het water, dat ik random tegenkom op een fietstochtje. Het is niet zo dat ik me op elke plek even thuis voel, maar ik ben ervan overtuigd dat alles je inspiratie kan bieden – of het nu vanuit positief of negatief oogpunt is. Zo heb ik helemaal niets met de Zuidas en als ik er doorheen fiets, voel ik gehaastheid, een flinke dosis status en heel veel macht (ja, ik oordeel). Nu kan ik die plek natuurlijk ontwijken, maar ik kan mijn negatieve gevoel op die plek ook gebruiken als brandstof om juist (in mijn geval) het tegenovergestelde na te jagen.

Óf ik kan proberen om vanuit een ander perspectief naar die plek te kijken. Toen ik onlangs op de Zuidas liep, keek ik eens naar boven. De architectonische vormen van de gebouwen vormden samen met de stralendblauwe lucht en kleine wolkjes op de achtergrond een minimalistisch kader van een artyfarty foto die helemaal niet bestond (Ah! Ik had eigenlijk een foto moeten maken, bedenk ik me nu. Volgende keer!). Vorm-wise ook weer inspiratie. Geitenwollensokkengedoe of niet; het leven is zoveel leuker als je elke plek kunt waarderen! Een mooi streven, toch?



Zachte Atlas van Amsterdam_1200

 

Rothuizen beschrijft op een open manier zijn kijk op de stad en het inspireert me enorm. Ik vind het heerlijk om voor het slapengaan een aantal pagina’s te bekijken. Het geeft me een dikke glimlach, hulde voor hoe deze man naar de wereld kijkt 🙂 Interessant boek? Je vindt ‘m hier op bol.com!

 

Zachte Atlas van Amsterdam_3_1200

______

De beste sustainable fashion inspiratie in je inbox?

Schrijf je in voor de gratis WSS newsletter en ontvang elke twee weken het laatste nieuws uit de duurzame modewereld, inspirerende merken, kritische blikken op de kledingindustrie, brand guides, kortingscodes en ander moois. Gewoon lekker makkelijk in je mailbox 🙂