Duurzame materialen
Een lesje in duurzame materialen: alles over Tencel

Een lesje in duurzame materialen: alles over Tencel

Even eerlijk, he… Weet jij altijd precies waar jouw kleding van is gemaakt? Waar het materiaal uit bestaat, of hoe het tot stand gekomen is? Is het natuurlijk of synthetisch? Duurzaam geproduceerd of stiekem best wel milieuvervuilend? Twee jaar geleden had ik nog géén idee. Ik kocht kleding omdat het goedkoop was, of omdat het stofje lekker aanvoelde. Maar nu ik me meer in materialen ben gaan verdiepen, gaat er een wereld voor me open. Wat blijkt? Veel kleding wordt van plastic gemaakt, of andere synthetische materialen, die zware chemische en vervuilende processen vereisen. Ik hoef je natuurlijk niet te vertellen dat de aarde en de mensen die met deze stoffen werken, daar op z’n zachtst gezegd niet zo blij van worden. Tegelijkertijd moeten we ook niet vergeten dat we deze stoffen zélf ook elke dag direct op onze huid dragen. Niet zo’n fijn idee.

Gelukkig zijn er ook veel materialen die wél goed zijn voor ons en het milieu. Neem relatieve nieuwkomer Tencel: duurzaam gemaakt en niet schadelijk voor onze huid. Win-win! En ik ben niet de enige die dat vindt, want Tencel wint snel aan terrein in de modewereld. Maak kennis met dit supermateriaal!

Wat is Tencel precies?
En waarom is het zo’n fijn materiaal?

De laatste tijd stijgt Tencel enorm in populariteit. Niet zo gek, aangezien het veel positieve eigenschappen heeft. Zo voelt het ontzettend zacht aan, bijna als zijde, wat te danken is aan de gladde vezel waar het van is gemaakt (ten opzichte van bijvoorbeeld katoen). Tegelijkertijd is het zo sterk als polyester, een interessante combinatie. En nóg interessanter, als je je bedenkt dat de vezel goed vocht opneemt, wat het een zeer geschikte stof maakt om dicht op je huid te dragen. Bacteriën houden er namelijk niet van: in een onderzoek dat de firma Lenzing deed naar bacterieverspreiding, bleek dat de bacteriegroei bij synthetische stoffen 2000(!) keer zo snel gaat dan bij Tencel. Wat je daar dan precies van merkt? Je blijft veel langer fris ruiken. Een groot pluspunt! Bovendien droogt Tencel snel, ook mooi meegenomen.

Tencel = Lyocell

Er bestaat veel onduidelijkheid over Tencel en Lyocell, aangezien ze soms in één zin worden genoemd, maar het ene kledingstuk zegt “Tencel” en het andere “Lyocell”. Daar kan ik duidelijk over zijn: Tencel en Lyocell zijn namelijk exact hetzelfde materiaal. Tencel is namelijk de merknaam voor de vezel die Lyocell heet. Tencel = Lyocell. Zo, opgelost.

Waar wordt Tencel
van gemaakt en hoe?

Tencel wordt ook wel een ‘natuurlijke kunstvezel’ genoemd. Het wordt gemaakt van houtpulp van de eucalyptusboom, een 100% natuurlijke grondstof. Het hout wordt gehaald uit speciaal beheerde, duurzame bossen met het FSC-keurmerk voor verantwoord bosbeheer. Na de kap en het verwijderen van de bast worden de kale stammen versnipperd tot stukjes ter grootte van een postzegel. Deze snippers worden vermengd met een chemische stof die ervoor zorgt dat de snippers vloeibaar worden. Dat klinkt misschien een beetje eng ik hoor je denken: “lekker duurzaam”, maar het gaat hier om een niet-schadelijk “chemisch” wil tenslotte niet altijd zeggen dat het ook schadelijk is, dat is een aanname en zoveel mogelijk closed loop proces. De chemische producten die in het proces worden gebruikt, worden voor 99,6 (dus vrijwel helemaal) gerecycled, dat betekent dat er dus vrijwel geen afval de natuur in wordt gedumpt. En het afvalwater dat wel vrijkomt, is niet schadelijk voor het milieu. Dat maakt de vezel 100% biologisch afbreekbaar. Het bleken van de vezels gebeurt volledig chloorvrij en aan het productieproces werd de Europese Prijs voor het Milieu toegekend door de Europese Unie.

Welke merken gebruiken Tencel in hun collecties?

Steeds meer merken maken gebruik van Tencel. Enkele merken die daarnaast duurzaamheid en fair trade omstandigheden hoog in het vaandel hebben staan: Armedangels, Kings of Indigo, Filippa KWunderwerk, The Acey, Miss Green, Studio JuxAlchemist en People Tree.
Maar ook bij H&M Conscious, &Other Stories, Weekday, Sissy Boy, Vanilia en Wehkamp zie ik steeds meer Tencel voorbij komen. Van de laatste merken kan ik echter geen fair trade arbeidsomstandigheden garanderen, het gaat hierbij puur om het duurzame materiaalgebruik.

Ben je benieuwd waar je nog meer Tencel kunt vinden? Helaas bestaat er niet zoiets als een Grote Tencelwijzer voor Awesome Fashion was het maar waar!, dus een beetje eigen speurwerk is wel vereist. Maar ga naar de gemiddelde webshop, typ “Tencel” in en je ziet direct of het merk items van dit materiaal aanbiedt. Kleine moeite, toch?

 

Hoe duurzaam is Tencel kledingmaterialen

 

Wat zijn de wasvoorschriften voor Tencel?

Je kunt Tencel op dezelfde manier als katoen wassen; heel gemakkelijk, dus. Was het niet te warm (30-40 graden), dan heeft het de neiging om te krimpen. Sommige Tencel-varianten kunnen na het wassen een beetje stug aanvoelen, maar als je het laat drogen, wordt het vanzelf weer zacht.

Ik heb inmiddels een aantal items van Tencel en oh, wat is het toch een heerlijke stof. Wel merk ik in de praktijk dat het belangrijk is om er delicaat mee om te gaan; Tencel kledingstukken was ik het liefst – naast op 30 graden – in een waszakje. Ik stop het niet in de droger (überhaupt ben ik niet zo’n fan van drogers, zowel om het milieu als om de schade die het kan toebrengen aan een kledingstuk), maar ik laat het op een hanger of liggend drogen. Het moge duidelijk zijn: ik hou van Tencel!

 


 

Meer leren over andere (duurzame) kledingmaterialen? Lees dan ook:

Welke kledingmaterialen zijn duurzaam?
Een lesje in materialen: alles over linnen
Een lesje in materialen: alles over bamboe
Wat is duurzamer, leer of vegan ‘leer’?

 


 

Bronnen
WatMooi, Mochni, Duurzame Kleren

Fotocredits
Reformation

______

De beste sustainable fashion inspiratie in je inbox?

Schrijf je in voor de gratis WSS newsletter en ontvang elke twee weken het laatste nieuws uit de duurzame modewereld, inspirerende merken, kritische blikken op de kledingindustrie, brand guides, kortingscodes en ander moois. Gewoon lekker makkelijk in je mailbox 🙂