Fair fashion

Fair fashion focus voor 2017: een capsulegarderobe bouwen

Minimalisme, het trekt me steeds meer. Hoe meer ik in de wereld van duurzame mode en andere ‘duurzaamheden’ duik, hoe meer ik besef dat onze consumptiemaatschappij en de behoefte aan meer-meer-meer me ontzettend tegenstaat. Ik geloof niet dat we gelukkiger worden als onze huizen uitpuilen van onzinnige troepjes en rotzooi. En voor de wereld brengt het al helemaal niet veel goeds. Nee, ik geloof dat velen van ons – mezelf incluis – niet zoveel nodig hebben als we denken. Vroeger was dat wel anders; minder dan twee jaar geleden droomde ik nog van een enorme inloopkast met honderden paren schoenen. Nu droom ik van een minimale, maar soort-van-perfecte garderobe. En tegelijkertijd weet ik dat het bereiken ervan, en van een minimalistische instelling, niet zo gemakkelijk si. Ik haal veel inspiratie uit de fashion challenges die anderen zich opleggen. Neem Sophie, die een jaar lang geen kleding kocht. En Lidia, die heel 2017 (!!) lang hetzelfde jurkje gaat dragen. En Joy, die momenteel een six-monts-no-clothes-challenge aan het doen is. Deze dames herinneren me eraan dat ik al die kleding waar ik urenlang op zit te kwijlen, niet écht nodig heb. En dat ik creatiever kan omgaan met mijn garderobe, of in ieder geval moet bouwen aan een betere collectie. En een flinke dosis tevredenheid met wat ik heb.

Naast duurzaam en fair kopen, een nieuwe uitdaging: een capsulegarderobe bouwen

Maar níks kopen, of mezelf een andere strenge challenge opleggen, dat zie ik (nog) niet zo zitten. Toch vind ik het interessant om mezelf te blijven uitdagen. 2016 was voor mij het jaar van overstappen op kleding die duurzamer en eerlijker was. Hoewel dat een doorlopend avontuur blijft, wil ik mezelf daar in 2017 een extra opdracht geven. Namelijk, toewerken aan een sterke capsulegarderobe: een collectie van perfecte essentials (basics) die niet modegevoelig zijn en lang meegaan. Waar ik naar hartelust mee kan combineren en die ik allemaal, stuk voor stuk, vaak draag en wíl dragen. Voor inspiratie kijk ik veel op minimalistische stijlblogs (check Sartreuse en Daarboven eens voor inspiratie <3), en ik probeer minder impulsief te kopen en meer vanuit mijn mode-idealen.

 

076009545d70131c9473016a5f5a9269

 

Binnenkort wil ik mijn huidige capsulestukken goed op een rij zetten en fotograferen, zodat ik een heldere basis heb (het zit natuurlijk al wel een beetje in mijn hoofd, maar volgens mij helpt het om je eigen spullen te visualiseren en in een collage te zetten, zodat je écht weet wat er nog mist en je over een jaar terug kunt kijken). Wat ik al wél heb gedaan, is de items op een rij zetten die ik als een écht waardevolle aanvulling zie op mijn capsulegarderobe. In de items (of een gelijkwaardig item) in de collage hieronder wil ik de komende tijd investeren. Voor de zomer ga ik er nog een aantal t-shirts aan toevoegen (waarschijnlijk van Filippa K  of Reformation), misschien een omslagjurkje en misschien een mooie suit pants, maar dit is het wel zo’n beetje. Het zijn stuk voor stuk prijzige items; ik zie dit dan ook als een langetermijnplan. Ik wil gaan voor items die voor mij een investering zijn, die lang meegaan en die goed te combineren zijn. Kwaliteit over kwantiteit, minder items bezitten en gelukkiger zijn met wat ik heb. Het komende jaar zal ik je meenemen in mijn capsule-avontuur!

 

Capsulegarderobe1

Mijn wishlist voor mijn ideale capsulegarderobe:

• Een mooie, soepelvallende blouse. Dit zijden exemplaar van Marina London vind ik prachtig. Zijde is natuurlijk niet geschikt voor vegans, maar het is een natuurlijk materiaal en de items worden op kleine schaal eerlijk geproduceerd in Portugal.
• Een leren jack, maar wel uitsluitend van gerecycled leer. Misschien heb je dit jack van Pelechecoco (€ 255,-) al eens voorbij zien komen; ik vind hem namelijk erg mooi. Ik denk zelfs dat dit ‘m wordt.
• Een goede, eerlijke kwaliteitszonnebril. De collectie van Dick Moby is fantastisch. Prijzig, maar érg mooi en duurzaam en eerlijk geproduceerd. Ik vind deze bril (model YVR, € 165) mooi: een mooi montuur en niet té aanwezig.
• Een winterjurkje, dat ik zowel naar mijn werk, in mijn vrije tijd als naar een etentje kan dragen. Deze knielange, wollen jurk met col van Joline Jolink is perfect (€ 159,-).
• Een heerlijk zachte beanie. Ik blijf een zwak houden voor dit prijzige exemplaar van Acne (Pansy hat in wool brown melange, € 100,-), maar deze wollen muts van The Acey (£40.00) vind ik ook erg mooi.
• Een nieuwe rugzak, zoals deze van Matt & Nat (vegan, model Volta Cerise) € 143,-). Mijn oude rugzak van Matt & Nat begint nu een beetje grijzig te worden (hij is/was wit :)) en dat vind ik niet netjes meer voor mijn werk. Ik twijfel of mijn 13-inch laptop erin past, maar zo’n rugzak zoek ik in ieder geval.
• Een goede, zwarte, basic riem. Deze wat smallere riem van Kings of Indigo (€ 39,95) is duurzaam geproduceerd en mooi basic, dus goed te combineren.
• Een simpele zwarte trui, het liefst van kasjmier. Wat mij betreft is dit echt een must-have en ik kan hem op allerlei manieren combineren, zowel ’s zomers als ’s winters. Deze trui van Reformation (Jacques silk cashmere sweater, $ 128,-) vind ik erg mooi.

3 Comments

 • Ik ben hier eind vorig jaar een beetje mee begonnen. Ik heb nog 1/3 van mijn kast over en ben nu echt blij met de items die ik heb. Nu is het de kunst om het telkens anders te combineren, maar dat komt goed want mijn stijl is basic haha! Er zijn wel nog wat items die ik zou willen aanschaffen nu, maar hopelijk is het daarna klaar 😉

  Beantwoorden
 • Het ziet eruit als een fijne combi! Bij bellamy gallery heb je ook nog duurzame kasjmier mutsen, maar geen idee of het je stijl is;-)
  http://www.bellamygallery.com/bo-grijs.html

  Beantwoorden
 • Fijn he? Zo’n capsule garderobe! Ik ben er nu een jaar mee bezig, en het bevalt goed. Het is nu echt leuk om bewust op zoek te gaan naar aanvullingen, in plaats van gewoon kopen-kopen-kopen-want het is in de uitverkoop. Uit jouw selectie vond ik het leren jack erg mooi!

  Beantwoorden

Write a comment