Guide

Fair Jewelry guide

Ik hou van sieraden, prachtige stukjes versiering die de meest simpele outfit speciaal kunnen maken. Er bestaan ontzettend veel sieradenmerken en ook bij de grote ketens kun je tegenwoordig terecht voor de meest blinkende juweeltjes voor een prikkie. Maar helaas zijn ‘eerlijk’ en ‘duurzaam’ begrippen die je bij veel reguliere merken nooit zult tegenkomen. Ik koop het liefst bij merken waarvan ik zeker weet dat ik met mijn aankoop bijdraag aan een initiatief dat ik graag support. En de 8 merken die ik je vandaag laat zien, hebben dat allemaal in zich. Allemaal laten ze hun producten kleinschalig en met de hand door vaklieden produceren in ontwikkelingslanden. Stuk voor stuk mooie, sympathieke merken met een oprecht verhaal. Die allemaal op hun eigen manier een steentje bijdragen. Niet alleen aan onze sieradencollecties, maar ook aan de wereld.

 

Wildthings_fair_jewelry_guide

 

Wildthings Collectables

Ik begin meteen met een merk dat ik qua designs heel hoog heb zitten. De laatste tijd kom ik het Nederlandse Wildthings steeds vaker tegen en ik kan niet anders dan concluderen dat dit toffe merk ontzettend lekker bezig is! Het doel: “creating dream pieces that don’t yet exist, are fun to wear, and shows your wild side”. Wat je kunt verwachten: zilveren en gold plated items, soms subtiel, soms wat aparter en soms een tikkie bohemian. Altijd vergezeld van prachtige fotografie (die lookbooks!). De complete collectie van Wildthings wordt in Amsterdam ontworpen en eerlijk, met vakmanschap, geproduceerd in Bali. Naast via de eigen website, vind je Wildthings inmiddels op heel veel plekken – mocht je het eerst graag in real life willen bekijken. Dit is er één om in de gaten te houden!

Bekijk de collectie

 

 

Neinties_fair_jewelry_guide

 

Neinties

Fine jewelry label Neinties wordt vanuit Denemarken gerund door de Nederlandse Sam, die vrijwel alles zelf doet: van materiaalresearch tot ontwerp en van het bouwen van de online shop tot de verpakking en de fotografie. Powerwoman!  Ze produceert de sieraden zelf, met de hand, en de gecompliceerdere items (zoals de zegelringen) worden in een klein edelsmid-atelier in Bangkok gemaakt. Helemaal eerlijk, met respect voor de maker.

Ik vind werkelijk alles prachtig, de zilveren en gold-plated collectie heeft een sophisticated vibe en speelt enorm in op de trends van nu, zonder ze klakkeloos achterna te lopen. Coolfactor guaranteed. Lees hier meer over Neinties, in een interview dat ik een tijd geleden deed met Sam!

Bekijk de collectie

 

 

Riverstones_1_fair_jewelry_guide

 

3.  Riverstones

Riverstones is in 2013 opgericht door de Nederlandse Ronja Brall, die tijdens een reis op Bali besloot om haar drukke leven om te gooien en alleen nog maar te doen waar ze écht voor wilde gaan: duurzame, eerlijke én betaalbare sieraden maken die vrouwen empoweren. Nou: mission accomplished! Alle sieraden worden (verantwoord!) met de hand gemaakt op Bali. Riverstones maakt gebruik van ecologische verpakkingen en steeds meer van door Max Havelaar goedgekeurd fair trade zilver en goud. De stijl: subtiel, vrouwelijk en warm. I like!

Meer info:
www.riverstones.nl
Instagram

A_La_1_fair_jewelry_guide

4.  À la

Als ik denk aan etnische vibes én fijne sieraden, is À la het merk dat meteen in me opkomt. Het merk is opgericht door twee meiden die tijdens hun verre reizen besloten om samenwerkingen met de lokale bevolking aan te gaan en de mooie, etnische, handgemaakte producten ook in ons land beschikbaar te maken. Je vindt er etnische lifestyleproducten met een bohemian twist, altijd handgemaakt en eerlijk geproduceerd. Zo zijn alle sieraden eerlijk en kleinschalig handgemaakt in india. Daarnaast vind je er hele fijne interieurspulletjes en accessoires. En de lookbooks zijn heel fijn!

Meer info:
www.a-la.nl
Instagram

Made_fair_jewelry_guide

5.  Made

Oké, ik heb een beetje vals gespeeld: Made is namelijk niet Nederlands, maar is gevestigd in het Verenigd Koninkrijk. Dit mooie, idealistische merk heeft een sterk sociaal karakter en probeert zo duurzaam mogelijk te werk te gaan. Alle sieraden worden eerlijk handgemaakt door vaklieden in Kenia en er worden hoofdzakelijk hergebruikte metalen gebruikt. Made maakt zich hard voor het ontwikkelen van lokale gemeenschappen in Kenia en werkt uitsluitend met langetermijnrelaties om ook écht iets te kunnen betekenen. De stijl is wat rauwer en etnischer dan de meeste merken in dit rijtje en wat ik tof vind, is dat daardoor de verbinding met de maker duidelijker wordt. Meer over de idealen van Made lees je hier.

Meer info:
www.made-uk.com
Instagram

Ways_of_Change_fair_jewelry_guide

6. Ways of Change

Ways of Change is opgericht door de Nederlandse Cara Boccieri (die overigens met haar sobere en tegelijkertijd rijke leven in Thailand te zien was in een prachtige aflevering van Floortje naar het Einde van de Wereld, het kijken waard!), die een achtergrond heeft in vluchtelingenwerk. Een aantal jaar geleden deed ze onderzoek in vluchtelingenkampen bij de grens van Thailand en Burma in gesprekken met vluchtelingen kwam naar voren dat ze veel ervaring hebben met bepaalde ambachten en deze heel graag wilden toepassen. Cara wilde hen helpen om hun vakmanschap bij een groter publiek te krijgen en in 2013, tijdens een trip naar Bali, was Ways of Change geboren. Alle producten worden eerlijk en met de hand gemaakt en met de opbrengst worden o.a. vluchtelingen opgeleid en voorzien van sociale zekerheid. Want een positieve verandering realiseren, dat is waar het merk het allemaal voor doet. Prachtig initiatief!

Meer info:
www.bywaysofchange.com
Instagram

Taj_fair_jewelry_guide

7.  Taj

Taj is Sanskriet voor ‘juweel’ en de afkorting van ‘trouw aan jezelf’. Dit mooie, eerlijke merk maakt eerlijke en duurzame sieraden met een verhaal en een etnische vibe. Alle producten worden ontworpen in Amsterdam en met de hand en onder eerlijke omstandigheden geproduceerd in een workshop op Bali: de makers krijgen een eerlijk loon en werken tijdens normale werkuren in een veilig en net atelier. Taj probeert zijn ecologische voetafdruk zoveel mogelijk te beperken en maakt mede daarom gebruik van gerecycled zilver en goud; beter voor mens en milieu. Verpakkingen zijn ook handgemaakt en biologisch afbreekbare sieradendoosjes, van gerecycled papier en biologisch katoen.

Meer info:
www.taj.nl
Instagram

A_beautiful_story_1_fair_jewelry_guide

8.  A Beautiful Story

De laatste in dit rijtje is A Beautiful Story, een merk dat fair trade heel hoog in het vaandel heeft staan. Het merk is in 2005 opgericht door de Nederlandse Cathelijne Lania, die bericht kreeg van een zilverfabriek in Kathmandu, Nepal, dat meer klanten zocht om de 20 vaklieden aan het werk te houden. Cathelijne bedacht een idee om een eerlijke en duurzame sieradenlijn op te zetten en dat is door de jaren heen uitgegroeid tot zo’n groot succes, dat A Beautiful Story momenteel 15 medewerksters fulltime in dienst heeft, die de mooiste sieraden maken. Over succes gesproken! Het merk werkt veel met kralen en stenen. A Beautiful Story is lid van de World Fair Trade Organization en kan dus aantonen dat alle producten onder eerlijke en veilige omstandigheden zijn geproduceerd. Niet alleen een mooi verhaal dus; A Beautiful Story doet wat het zegt. Mooi merk!

Meer info:
www.abeautifulstory.nl
Instagram

5 Comments

 • Stop nou!!! Ik heb echt al een véél te lange wishlist wat betreft eerlijke / duurzame sieraden :O Dat is dus écht totaal niet moeilijk om te vinden! Wel heel moeilijk om te kiezen met zoveel keus haha 🙂

  Beantwoorden
  • Hahaha whoops, sorry 😉
   Ach, liever dat de lijst van duurzame en eerlijke merken langer wordt, dan de lijst met merken die het allemaal niks kunnen schelen!

   Beantwoorden
 • Wow, zoveel! Ik had alleen van de laatste twee eens gehoord.
  Goud vind ik wel echt een lastig dingetje. Ik geloof best dat deze merken hun best doen met eerlijke arbeid en fair trade of gerecycled goud, maar doordat de vraag naar goud zo hoog is (door elektronica) blijven intussen ook de ernstig vervuilende mijnen open waar tevens kinderen/slaven werken. Is uiteraard ook weer iets waar ik me ooit nog in wil verdiepen 😉

  Beantwoorden
  • Ja, snap ik, hoor. Ik merk wel dat het echt graven naar de volledige duurzaamheid, ook van de grondstoffen, én die inzichten vervolgens vertalen naar mogelijkheden die de modeliefhebber aanspreken, wel een hele moeilijke opgave wordt voor mij. Juist omdat ik vrijwel nooit merken spot die écht 100% duurzaam opereren (laat staan dat ze ook nog modieuze items produceren). Dus ik ben al blij als ik de consument aan een eerlijk geproduceerd sieraad kan helpen binnen een prijsklasse die ook nog te doen is 🙂

   Beantwoorden
 • Wat een prachtige merken. Vooral Riverstones en A Beautiful Story vind ik erg mooi 🙂

  Beantwoorden

Write a comment