Fair jewelry duurzame sieraden eerlijke kledingmerken brand guide
Guide

Guide: de mooiste duurzame en eerlijke sieradenmerken

Subtiel of out there, sieraden zijn misschien wel de simpelste manier om een eenvoudige outfit up te spicen. Er bestaan ontzettend veel sieradenmerken en ook bij grote fast fashionketens kun je terecht voor blinkende juweeltjes voor een prikkie. Maar helaas zijn idealen daar vaak ver te zoeken. Veel van deze merken maken gebruik van goedkope, vervuilende metaaltjes (of nog erger: plastic) en de makers worden vaak slecht  behandeld.

But not on my watch! Want in deze guide neem ik je mee langs de allermooiste duurzame en eerlijke sieradenmerken waar je met een gerust hart kunt kopen. Stuk voor stuk mooie, sympathieke, Nederlandse(!) merken met een mooi product én een mooi verhaal.

Eerlijke sieradenmerken in deze guide:

Rogue
Fau Atelier
Wildthings Collectables
Neinties
Young Frankk
À la
Riverstones
Mélanie Pigeaud
Flawed
Taj
A Beautiful Story

 

By Rogue fair jewelry duurzame sieraden eerlijke kledingmerken guide

 

Rogue

Ik begin deze gids met Rogue, een prachtig Nederlands verzamelplatform voor eerlijke sieraden (en clean beauty, kristallen en interieurspulletjes) van ‘boss babe indie brands’. Alle merken die By Rogue verkoopt zijn dus opgezet door meiden én het zijn stuk voor stuk merken waar je met een gerust hart kunt kopen. Alle producten zijn namelijk met liefde voor de makers tot stand gekomen en in kleine oplages geproduceerd. By Rogue verkoopt bijna al mijn favoriete sieradenmerken, zoals Wildthings Collectables, A La Collection, Atelier Labro en Flawed. Bovendien is oprichtster Mandy is ook zelf een ontzettend leuke boss babe die ik graag support!

Bekijk de collectie

 

 

Fau Atelier Utrecht duurzame eerlijke gerecyclede sieraden brand guide duurzame sieradenmerken

 

Fau Atelier

Een hele recente ontdekking: het prachtige Fau Atelier. Dit Utrechtse merk heeft een mooie, op schilderijen geïnspireerde collectie. De prints worden door de oprichtsters zelf met de hand geschilderd en alle sieraden worden lokaal met de hand gemaakt. Één van mijn persoonlijke favorieten uit deze lijst!

Bekijk de collectie

 

 

Wildthings Collectables fair jewelry duurzame sieraden eerlijke kledingmerken guide

 

Wildthings Collectables

Het Nederlandse Wildthings Collectables is één van de mooiste eerlijke sieradenmerken die ik ken. En dat is niet alleen omdat het er allemaal fantastisch uitziet. En ook niet omdat ze een enorme collectie hebben. En ook niet omdat zo ongeveer álles mijn smaak is. De volledige collectie van Wildthings – lees: veel zilveren en gold plated items – wordt in Amsterdam ontworpen en onder eerlijk arbeidsomstandigheden gemaakt door vakmensen op Bali. Mijn favoriet: de oorbellen. Zóveel keus, zóveel ear candy, dat je on the spot je hele oren wilt volhangen met die prachtige blinkende hangers. Naast de eigen webshop is Wildthings Collectables in Nederland ook (online) verkrijgbaar via Rogue en Take It Slow.

Bekijk de collectie

 

 

Neinties fair jewelry duurzame sieraden eerlijke kledingmerken guide

 

Neinties

Fine jewelry label Neinties wordt vanuit Denemarken gerund door de Nederlandse Sam, die vrijwel alles zelf doet: van materiaalresearch tot ontwerp en van het bouwen van de online shop tot de verpakking en de fotografie. Powerwoman!  Ze produceert de sieraden zelf, met de hand, en de gecompliceerdere items (zoals de zegelringen) worden in een klein edelsmid-atelier in Bangkok gemaakt. Helemaal eerlijk, met respect voor de maker. Lees hier het interview dat ik in 2017 had met de founder van dit mooie, eerlijke sieradenlabel.

Bekijk de collectie

 

 

Young Frankk Utrecht duurzame eerlijke gerecyclede sieraden brand guide duurzame sieradenmerken

 

Young Frankk

Young Frankk is een LA based sieradenmerk dat o.a. werkt met gerecyclede materialen en lokaal (fair!) produceert om zo min mogelijk impact te hebben. In de collectie vind je zowel simplistische items als bold statement jewelry en ik ben groot, groot fan. In Nederland koop je Young Frankk o.a. bij The Collection One (die sowieso het bekijken waard is).

Bekijk de collectie

 

 

 

À la

Bij het Nederlandse À la vind je niet alleen de mooiste sieraden, maar ook héérlijke eye catching bohemian interieurspulletjes waar ík in ieder geval heel blij van word. À la is opgericht door twee meiden die tijdens hun verre reizen besloten om samenwerkingen met de lokale bevolking aan te gaan en de mooie, etnische, handgemaakte producten ook in ons land een podium te geven. De sieraden van À la zijn vaak opvallend en hebben een boho twist. Alle sieraden zijn onder eerlijke arbeidsomstandigheden en kleinschalig met de hand gemaakt in India.

Bekijk de collectie

 

 

Mélanie Pigeaud fair recycled jewelry duurzame sieraden eerlijke kledingmerken guide

 

Mélanie Pigeaud

Een hele andere league. Goudsmit Mélanie Pigeaud maakt de mooiste sieraden van gerecycled (!) goud en zilver en is daarmee één van de weinige écht duurzame sieradenmerken out there. Mélanie maakt ze met de hand vanuit haar werkplaats in Amsterdam en je kunt er zeker van zijn dat er een hoop liefde én respect voor de planeet in zit. De complete collectie varieert enorm in prijs: voor € 30 heb je een paar simpele oorringetjes van gerecycled goud, maar je kunt ook all out gaan en een prachtige (trouw)ring van € 575 kopen.

Bekijk de collectie

 

 

Flawed fair jewelry duurzame sieraden eerlijke kledingmerken guide

 

Flawed

Flawed is ontstaan vanuit de liefde voor sieraden, reizen, eerlijke producten en vakmanschap. Bij dit prachtige merk vind je een grote collectie fine jewelry met mooie details én een eerlijk prijskaartje (voor een ketting betaal je zo’n € 47, voor een paar oorbellen zo’n € 30). Flawed werkt samen met vakliedenfamilies op Bali, met wie een hechte band wordt onderhouden en die echt in hun vakmanschap worden gewaardeerd. Op de About pagina van Flawed vind je meer (trotse!) informatie over het productieproces en zie je dat alle items met de hand worden gemaakt. Mooi merk! Flawed is ook bij Rogue verkrijgbaar.

Bekijk de collectie

 

 

 

Night Time Holiday eerlijke duurzame sieraden brand guide

 

Night Time Holiday

Night Time Holiday is een klein, onafhankelijk sieradenmerk, ontstaan vanuit een liefde voor kleur en vakmanschap. De eigenaresse maakt de collectie helemaal zelf en met de hand in haar atelier in Lincolnshire, Engeland. De sieraden worden voornamelijk van klei gemaakt en de maakster is erg met duurzaamheid bezig. Mooi merk om te supporten, dus. De oorbellen zijn ook nog eens heel betaalbaar: prijzen variëren van £17 tot £24 per paar.

Bekijk de collectie

 

 

 

Riverstones

Riverstones is een prachtig Nederlands slow jewelry merk, in 2013 opgericht door de Nederlandse Ronja, die na een reis naar Bali besloot om het roer om te gooien. Het resultaat is een eerlijke en betaalbaar sieradenmerk met een subtiele fine jewelry collectie dat, zoals ze het zelf zegt, bestaat om vrouwen in hun kracht te zetten. Alle sieraden worden onder eerlijke arbeidsomstandigheden en met de hand gemaakt op Bali.

Bekijk de collectie

 

 

 

Taj

Taj is Sanskriet voor ‘juweel’ en de afkorting van ‘trouw aan jezelf’. Het is precies waar het Nederlandse sieradenmerk voor staat. De complete collectie van Taj wordt ontworpen in Amsterdam en met de hand en onder eerlijke omstandigheden geproduceerd in een workshop op Bali. De makers krijgen een eerlijk loon en werken tijdens normale werkuren in een veilig en schoon atelier. Taj vindt het belangrijk om z’n footprint klein te horen en maakt daarom ook gebruik van gerecycled zilver en goud.

Bekijk de collectie

 

 

A Beautiful Story fair jewelry duurzame sieraden eerlijke kledingmerken guide

 

A Beautiful Story

De laatste in dit rijtje is A Beautiful Story, een merk dat ontstaan is uit… juist. A Beautiful Story werd in 2005 opgericht door de Nederlandse Cathelijne Lania, nadat ze bericht had gekregen van een zilverfabriek in Kathmandu, Nepal, die meer klanten zocht om de 20 vaklieden aan het werk te houden. Het idee om een eerlijke en duurzame sieradenlijn op te zetten groeide door de jaren heen tot zo’n groot succes, dat A Beautiful Story momenteel enkele mensen fulltime in dienst heeft om daar lokaal de mooiste sieraden te maken. A Beautiful Story is lid van de World Fair Trade Organization en kan dus aantonen dat alle producten onder eerlijke en veilige omstandigheden zijn geproduceerd.

Bekijk de collectie

 


 

Fotocredits
Alle afbeeldingen in dit artikel zijn afkomstig van en eigendom van de merken zelf.

6 Comments

 • Stop nou!!! Ik heb echt al een véél te lange wishlist wat betreft eerlijke / duurzame sieraden :O Dat is dus écht totaal niet moeilijk om te vinden! Wel heel moeilijk om te kiezen met zoveel keus haha 🙂

  Beantwoorden
  • Hahaha whoops, sorry 😉
   Ach, liever dat de lijst van duurzame en eerlijke merken langer wordt, dan de lijst met merken die het allemaal niks kunnen schelen!

   Beantwoorden
 • Wow, zoveel! Ik had alleen van de laatste twee eens gehoord.
  Goud vind ik wel echt een lastig dingetje. Ik geloof best dat deze merken hun best doen met eerlijke arbeid en fair trade of gerecycled goud, maar doordat de vraag naar goud zo hoog is (door elektronica) blijven intussen ook de ernstig vervuilende mijnen open waar tevens kinderen/slaven werken. Is uiteraard ook weer iets waar ik me ooit nog in wil verdiepen 😉

  Beantwoorden
  • Ja, snap ik, hoor. Ik merk wel dat het echt graven naar de volledige duurzaamheid, ook van de grondstoffen, én die inzichten vervolgens vertalen naar mogelijkheden die de modeliefhebber aanspreken, wel een hele moeilijke opgave wordt voor mij. Juist omdat ik vrijwel nooit merken spot die écht 100% duurzaam opereren (laat staan dat ze ook nog modieuze items produceren). Dus ik ben al blij als ik de consument aan een eerlijk geproduceerd sieraad kan helpen binnen een prijsklasse die ook nog te doen is 🙂

   Beantwoorden
 • Wat een prachtige merken. Vooral Riverstones en A Beautiful Story vind ik erg mooi 🙂

  Beantwoorden
 • Ah, zo mooi! Ik kende Neinties al en heb twee paar oorbellen van dit merk. Heel erg mooi en ik draag ze met veel plezier. De nieuwe collectie heeft ook weer mooie pareltjes… Riverstones zag ik pas in een winkeltje in Utrecht, maar had nog niet echt verder onderzoek gedaan naar hun achtergrond. Ook zo mooi :-)!

  Beantwoorden

Write a comment