Het is Fashion Revolution Week! Vraag merken: “Who Made My Clothes?”
Die fantastische outfit die je nu draagt, weet je waar die vandaan komt? Je schoenen, je jas, je top, jurkje, jeans… weet je van welk merk ze zijn, en hoe eerlijk dat merk te werk gaat? Weet je wie jouw kleding heeft gemaakt? En of het onder goede omstandigheden in elkaar is gezet – of misschien wel door een meisje van 10? De kans is klein dat je op alle vragen “ja” kunt antwoorden. Sterker nog: waarschijnlijk weet je alleen welk merk er in het labeltje staat, en het land waarin het is geproduceerd. Maar ‘made in Bangladesh’ zegt natuurlijk helemaal niks over arbeidsomstandigheden. En aangezien er anno 2017 nog steeds ontelbaar veel misstanden in die alles-behalve-transparante modewereld plaatsvinden, is het belangrijk dat er wél meer informatie over de achtergrond van onze kleding komt. De modewereld moet transparanter. En daarom is Fashion Revolution Week in het leven geroepen…
Fashion Revolution Week:
Een week lang aandacht voor meer
transparantie in de modewereld
Tijdens de Fashion Revolution Week, die van 24 tot 30 april plaatsvindt, wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor meer transparantie in de modewereld. De directe aanleiding voor dit initiatief is de ramp in Rana Plaza (Bangladesh, 2013), een enorme ramp in een kledingfabriek, waarbij 1127 kledingwerkers omkwamen en meer dan 2000 mensen gewond raakten. Afgelopen maandag herdachten we deze ramp al tijdens Fashion Revolution Day (meer hierover? Lees hier!)
Tijdens Fashion Revolution Week worden er in meer dan 100(!) landen evenementen georganiseerd die voor meer bewustwording moeten zorgen. Tegelijkertijd loopt er momenteel een campagne, waar jij en ik op hele simpele wijze aan mee kunnen doen. Neem je favoriete kledingstukken eens onder de loep en stel jezelf de simpele, maar o-zo belangrijke vraag: “Who made my clothes?”. Neem een foto met dit kledingstuk (draag het binnenstebuiten zodat het label zichtbaar is, of houd het voor je) en plaats deze op social media met de hashtag #whomademyclothes. As we speak write, eigenlijk staat de Instagram-teller al op bijna 120.000 posts! Zóveel! Nu verwacht ik niet dat merken als H&M en Zara ook daadwerkelijk gaan reageren op de berichten, maar hopelijk zorgt de grote stroom van consumentenvragen voor meer bewustwording dat de keten écht transparanter moet.
Alleen al die ene simpele vraag,
“Who made my clothes?”,
kan een positief verschil maken.
Doe mee!
Tegelijkertijd hebben wij als consumenten ook te beseffen dat we met zijn allen veel macht hebben. Als wij onze houding en gedrag veranderen en duurzamer en eerlijker gaan kopen, móeten merken wel mee. Denk je nu: “maar ik ben maar één persoon, een druppel op een gloeiende plaat! Dat heeft toch helemaal geen zin?” Nou, dan help ik je er méér dan graag aan herinneren dat elke grote verandering ooit klein is begonnen. Het feit dat er steeds meer vegetarische en veganistische opties bij komen in supermarkten en restaurants, komt doordat de vraag stijgt. Ook de duurzame modewereld komt langzaam op gang (er komen steeds meer eerlijke merken bij en grote merken lanceren bij bosjes zogenaamde ‘duurzame’ lijnen), maar ik zou daar graag een enorme stroomversnelling van willen maken. Het is ontzéttend cheesy, maar een betere wereld begint bij onszelf. En alleen al die ene simpele vraag, “Who made my clothes?”, kan zich als een waterrimpel uitspreiden en tot mooie dingen leiden.
Inmiddels koop ik mijn kleding voornamelijk bij eerlijke, transparantie merken, maar van sommige items heb ik géén idee hoe ze geproduceerd zijn. En ook al zijn ze vrijwel allemaal tweedehands, toch ben ik wel benieuwd waar mijn Levi’s jeans, mijn Monki spijkerjack, mijn H&M Trend coltrui en mijn Pull & Bear jeans van zijn gemaakt. Deze week ga ik dan ook zeker een aantal “Who made my clothes?”-vragen stellen. Doe je mee?