hoe duurzaam leef jij
Thoughts

“Maareh… hoe duurzaam leef jij verder?” Mijn duurzame wins en to do’s

Op het gebied van mode heb ik de afgelopen anderhalf jaar grote stappen gemaakt. Mijn garderobe is kleiner, tijdlozer, kwalitatiever, eerlijker en duurzamer geworden. Tuurlijk, ik heb nog genoeg stappen te maken. Aan mijn modementaliteit mag hier en daar nog wat getweakt en geschaafd worden (ik ging van fast fashion naar fair fashion en de volgende stap is slow(er) fashion), maar ik kan met trots op de afgelopen tijd terugkijken.

Maar dat is mode. En natuurlijk zou het heel raar zijn als ik mijn idealisme alleen tot mode zou beperken. Hoe dubbel zou het zijn als ik de meest duurzame, minimalistische modeliefhebber van de wereld zou zijn, en tegelijkertijd met al het andere het milieu naar de knoppen zou helpen en volop zou bijdragen aan kinderarbeid? Bij een duurzame mode-ambitie hoort gewoon een duurzame lifestyle. Ook in food, home-accessoires, transport, vakanties, energie, you name it. En dan is het natuurlijk logisch als je me eens vraagt: “Vertel, Sara, hoe duurzaam leef jij verder eigenlijk?” Nou… laat ik voorop stellen dat ik iemand ben die dingen in kleine stapjes moet aanpakken voor een grotere slagingskans. Het moet voelen als ‘willen’ en niet als ‘moeten’, dan blokkeer ik. Ik ben (nog) geen gedisciplineerde superidealist. Ik ben geen zero waste chick (al heb ik veel respect voor bijvoorbeeld de dames van Emma + John). Ik ben geen vegan (al vind ik het awesome hoe o.a. De Groene Meisjes, Lisa Goes Vegan en de dames van Go with the Glow veganisme aantrekkelijker maken) en ik ben ook geen minimalismeguru.

Als ik kijk naar waar ik nu sta, weet ik dat mijn dagelijkse leven al met al véél duurzamer kan. Alle dingen die ik ongeveer een jaar geleden beter ben gaan doen, zijn klein en per stuk weinig impactvol. Tegelijkertijd weet ik dat alles klein begint en als je heel veel kleine stapjes bij elkaar optelt, je een prachtige ontwikkelingslijst krijgt, die je keuzes credits geven en zoveel motivatie geven. Daarom heb ik mijn duurzame Wins en To Do’s op een rij gezet. Niet om trots te delen van: “kijk es, hoe goed ik bezig ben!”, maar om je te inspireren om het ook eens te doen. Mij geeft het veel motivatie om mijn to do’s gerichter aan te pakken!

Mijn duurzame wins!
(waar ik beter in ben geworden)

1. Food
•  Sinds vier maanden eet ik vegetarisch en dat gaat zo goed; boven verwachting!
•  Heel april deed ik mee aan de Vegan Challenge om meer te leren over wat er in mijn eten zit en om plantaardige alternatieven te onderzoeken. Voorlopig zet ik dat niet door, al eet ik nog steeds vaak veganistisch en leer ik sommige zuivel vervangen.
•  Melk, kaas en eieren kopen mijn vriend en ik biologisch. Dat vind ik heel belangrijk.
•  We gebruiken geen pakjes en zakjes meer met het koken en maken tegenwoordig veel zelf. Voor veel mensen misschien logisch; voor ons echt iets nieuws.

2. Verzorging
•  Sinds een jaar gebruik ik uitsluitend dierproefvrije en meestal natuurlijke verzorgingsproducten en cosmetica.
•  Momenteel ben ik langzaam aan het kijken naar vegan opties, al moet dat echt nog op gang komen.
•  Ik denk tegenwoordig goed na over wat ik aanschaf en ik maak al mijn producten op. De producten die ik níet op maak omdat ze me niet bevallen, geef ik weg aan mensen in mijn omgeving. Weggooien vind ik zonde.
•  Ik gebruik natuurlijke schoonmaakmiddelen (van Ecover) en natuurlijk wasmiddel (van Seepje, deze!). En ik was altijd volle trommels, die ik opspaar.
•  Ik douche altijd kort al moet ik bekennen dat dit ook is omdat ik nooit echt waarde heb gehecht aan lang douchen.

3. Daily life
•  We scheiden ons afval.
•  We maken gebruik van groene energie.
•  Ik neem mijn water mee in een Dopper fles (jaja, dat blijft plastic, ik weet het! Maar het is een stuk beter dan de Spa Blauw flesjes die ik voorheen aan de lopende band kocht) en ik heb altijd een stoffen tasje bij me voor als ik onverwachts langs een winkel kom.
•  Ik ben gestopt met het gebruiken van plastic zakjes als ik mijn ontbijt meenam naar mijn werk. Ik gebruik nu een fijne degelijke broodtrommel. Wel van plastic, overigens. Whoops. Maar beter dan elke keer nieuwe plastic zakjes.
•  Ik doe vrijwel alles op de fiets. Ik heb geen auto, al is dat meer uit praktische overwegingen.

 

IMG_9283_1000

Mijn duurzame to do’s
(wat ik echt nog beter kan doen)

1. Food
•  Buiten de deur consumeer ik níet uitsluitend biologische zuivel. Ik vind het nog te moeilijk. Ook koop ik soms niet-biologische kaasjes als ik een lekkere kaasplank maak. In de toekomst wil ik het graag gaan doen, maar dan moet ik eerst de mogelijkheden beter kennen.
•  Hoewel we er thuis steeds meer op letten, zou ik het liefst al mijn voedselverspilling willen voorkomen en optimaal gebruik maken van wat ik in huis heb. Ik vind dat ik nog te vaak iets weg gooi, terwijl ik het eigenlijk gewoon nog had kunnen gebruiken als ik wat meer had nagedacht. Ook kan ik hier meer bij stilstaan zodra ik het in mijn winkelmandje leg: gaat het op? Wat kan ik ermee? Is het de moeite waard? Hier wil ik nog actiever en creatiever mee aan de slag.

2. Verzorging
•  Hoewel de meeste van mijn verzorgingsartikelen natuurlijk zijn, gebruik ik nog wel ‘slechte’ artikelen als een plastic tandenborstels en weggooiwattenschijfjes (wel van Fair Trade katoen, maar toch).

3. Daily life
•  Ik verbaas mezelf er soms nog over hoeveel (plastic) afval mijn vriend en ik maandelijks produceren. Daar schrik ik de laatste tijd soms echt van. Ik zou het graag minder willen zien. Daar wil ik het komende jaar meer mee aan de slag.
•  Lifestyle-wise (meubels, accessoires, servies, verf, gereedschap, wat dan ook) let ik nog niet op eerlijke productie of milieu-impact.
•  En met vakanties vlieg ik gewoon en ik heb nog nooit een eco-resort o.i.d. bezocht.
•  Driekwart jaar geleden heb ik voor een iPhone 6S gekozen, in plaats van voor een Fairphone. Hoewel ik het merk wel wil steunen, vond ik de kwaliteit (o.a. foto’s en opslag) nog niet genoeg om overstag te gaan. En ergens vind ik dat een beetje zwak van mezelf.
•  Ik vind dat ik nog vrij veel spullen heb, ook veel overbodige. Ik zou meer afstand willen kunnen doen van spullen waar ik eigenlijk helemaal niet zoveel waarde aan hecht. Minimaliseren staat hoog op mijn to-do-list en momenteel ben ik er veel over aan het lezen om het vlammetje meer aan te wakkeren.
•  Ik zou eigenlijk helemaal geen gebruik meer willen maken van de wasdroger, maar voor handdoekenwasjes en beddengoed gebruik ik hem nog vaak. Ook al verbruikt hij veel stroom.
•  Ik ben een enorme koukleum en ik zou heel trots willen zeggen dat ik weinig stook, maar dat doe ik niet. Slecht, slecht, ik weet het. Ik draag echter vaak dikke truien en bij de bank heb ik standaard een dekentje liggen, maar het is niet genoeg.

Al met al zie je dat ik nog verre van perfect ben (al is dat ook helemaal niet mijn streven). Toch word ik erg blij van deze lijst: het maakt me bewust en trots op de stappen die ik heb gemaakt. Alle beetjes helpen, toch? Hoe duurzaam leef jij, als je daily-life-breed naar jezelf kijkt? Op welke stappen ben jij het meest trots, en waar gaat jouw focus momenteel naar uit? 

18 Comments

 • Inderdaad, alle beetjes helpen! Iets waar ik mezelf op probeer te verbeteren, is het stoppen met gebruiken van plastic zakjes om fruit en groente in te doen bij de supermarkt, want die zakjes scheur ik meestal thuis kapot om alles er uit te halen en dan kun je er totaal niets meer mee. Dus ja, dat is mijn verbeterpunt at the moment 🙂

  Beantwoorden
  • Ja, dat is ook een goeie. Vaak nog overbodig ook, en inderdaad van ontzettend kwaliteit, waardoor ze verder totaal onbruikbaar zijn. Ik ga er ook wat meer op letten, thanks 🙂

   Beantwoorden
 • Ik ben trots op je. Zo ontzettend goed hoe je hier mee bezig bent en ook nog je impact vergroot door het met anderen te delen, dankjewel!

  Beantwoorden
  • Ahhh wat een superlieve reactie, ik zit hier met een dikke glimlach 🙂 Ik blijf proberen en tweaken en stapje voor stapje gaat het de (voor mijn gevoel) goede kant op. Dit doet me goed, dankjewel Laura!!

   Beantwoorden
 • Wat een eerlijk artikel! Je bent toch al super goed op weg!? Je kunt sowieso niet alles tegelijk doen, er is namelijk zoveel te doen! Wellicht zijn wasbare wattenschijfjes wat voor je, daar heb ik over geschreven. Bamboe tandenborstels heb ik ook op mijn blog staan. En ik heb meerdere video’s en artikelen over minimalisme 🙂 Ook ik ben er nog niet, maar ik doe mijn best 🙂 Ben trouwens heel benieuwd naar het schoonmaakmiddelen en wasmiddel!

  Beantwoorden
  • Ja, die uitwasware wattenschijfjes wil ik binnenkort ook eens uitproberen! Ik ben benieuwd. Minimalisme is iets waar ik nu al behoorlijk in aan het duiken ben; ik vind de filosofie hierbij vooral erg interessant. Het helpt me echt, vooral Walden van Thoreau vind ik een prachtige reminder, die me zoveel verder helpt!

   Beantwoorden
 • Ik vind dat je het al mega goed doet! Over die fairphone, ik had precies hetzelfde als jij. Ik gebruik mijn telefoon heel veel voor zowel mijn blog als mijn privé leven en dan wil ik wel goeie kwaliteit. Ja misschien hypocriet maar ik wil geen fairphone kopen en hem even later in de prullenbak mikkeren. Ik gebruik zelf geen wasdroger want die heb ik niet haha en mijn huis is zo klein dat ik nauwelijks spullen heb. Maar dat is echt een kwestie van luze. Als je veel ruimte of geld hebt is het ook makkelijk om veel te kopen en veel te stoken e.d. MAar laat je door die paar dingen niet ontmoedigen want je doet ZOVEEL! Super goed van je Sara!

  Beantwoorden
  • Ja, lastig he? Ik merk qua electronica enzo dat ik echt heel graag goed wil doen, maar tegelijkertijd in de praktijk toch niet héél erg bereid ben om in te leveren op mijn standaard, waar ik bij reguliere merken wel heel goed aan kan komen. Al denk / hoop ik dat die kloof de komende jaren steeds kleiner zal worden. Maar dankjewel, Claire! Lief! 🙂

   Beantwoorden
 • “Wins en to-do’s” is echt heel slim verwoord! Niet inzitten over de dingen die nog niet optimaal gaan, want alles is een overwinning of een uitdaging 🙂

  Ik vind het heel leuk om te zien hoe je vanuit de mode de eerlijke en duurzame kanten van steeds meer zaken hebt ontdekt en ik ben echt best wel onder de indruk van hoever je overal mee bent. Sowieso een goed idee om eens op een rijtje te zetten, want ik voel me soms heel groen en soms helemaal weer niet.

  Ik heb niet één hoofdthema, maar probeer me vooral te focussen op de ‘grote’ dingen die het meeste verschil maken. Zoals weinig spullen kopen, geen vlees meer eten, groene stroom afnemen, mijn geld naar een eerlijke bank brengen enzo. Juist daarom vind ik het extra lastig dat mijn favoriete hobby (verre reizen maken) echt extreeeeem onduurzaam is. Deze zomer ga ik mijn impact opnieuw uitrekenen. Nu al benieuwd wat het verschil is met vorig jaar!

  Beantwoorden
  • Heel lief, dankjewel!! 🙂 Het is bij mij inderdaad bij mode begonnen, maar als je er écht over gaat nadenken, zou het natuurlijk een beetje gek zijn als ik het alleen bij mode zou houden. Dat voelde steeds gekker – bovendien merk ik dat hoe meer ik in ‘het (groene) wereldje’ rol, hoe gemotiveerder en soms bijna activistischer ik word, op sommige vlakken. Dat vind ik heel tof aan de groene bloggerscommunity, dat iedereen elkaar zo inspireert en motiveert. Ik denk dat het voor velen van ons echt voor een stroomversnelling zorgt!

   Oh, goede trouwens, ik had nog helemaal niet in het rijtje gezet dat mijn geld niet bij één van de eerlijkste banken staat. En ik merk dat ik daar ook niet zo over nadacht. Thanks voor de reminder, dus 🙂 Ik zal me eens wat meer in Triodos en ASN verdiepen. En ik ben benieuwd naar je impact! Volgende week volg ik een workshop die gaat over hoe we onze verborgen impact kunnen berekenen, dus wellicht ga ik het daarna ook eens goed op een rijtje zetten!

   Beantwoorden
   • Oeh, die workshop móet van Babette Porcelijn zijn! Waar en wanneer is ie precies? Haar boek is echt mijn holy grail en ze kan ook goed vertellen. Daarna wil je vanzelf wel aan de slag 🙂
    Je gaat trouwens ongeveer dit doen, haha: http://www.zaailingen.com/bereken-je-eigen-milieuimpact/

    Beantwoorden
    • Jaaa klopt! Ik was er al zo benieuwd naar, ik heb haar boek nog niet gelezen, maar na deze workshop denk ik dat ik er inderdaad mee aan de slag wil! 🙂 Het is een onderdeel van What Design Can Do, een evenement voor designprofessionals (ik werk bij een branding bureau, via hen ga ik erheen). Zin in!!
     Wat tof zeg, dat je zelf die calculator hebt ontwikkeld (en wat knap ook, ik zou niet weten hoe ik dat zou moeten doen, haha). Ik ga hem later nog een keer goed invullen. Altijd spannend om zulke lijstjes in te vullen, maar volgens mij geeft het zoveel mooie inzichten! Thanks for sharing!

     Beantwoorden
     • Wat een mazzelaar ben jij 🙂 Wel heel tof dat zij zich ook in de designwereld laat zien. Iedereen moet het zien! 😀
      Voor die calculator heb ik allerlei data uit haar boek en onderzoek gevist. Die berekeningetjes kun je onderaan de post terugvinden. Voor het IT-gedeelte had ik hulp van mijn vriend, maar ik snap er nu wel genoeg van om hem zelf te kunnen tweaken 🙂
      Het kost wel best veel tijd om hem goed in te vullen, maar het idee is ook dat je dan een nauwkeuriger beeld krijgt dan met een simpele voetafdruktest. Bij de workshop ga je waarschijnlijk gewoon on the spot grove schattingen verzinnen voor het idee. Veel plezier alvast!

 • Een fijn lijstje, waar ik veel van herken. Ook goed dat je het op een rijtje hebt staan nu, zodat je kunt kijken wat je wel of nog niet wil aanpakken in kleine stapjes!

  Beantwoorden
  • Ja, dat is echt fijn om te doen! Ik merk sowieso dat het fijn is om dingen op een rijtje te zetten, zodat je het er later weer eens bij kunt pakken om te zien waar je destijds stond en waar je nu staat. En het helpt inderdaad prioriteren, misschien moet ik in mijn To Do’s eens een hiërarchie gaan aanbrengen… 🙂

   Beantwoorden
 • Allereerst: super leuke website zeg! Love de outfit posts! Ik heb wel een vraagje:Je schrijft dat je zoveel mogelijk natuurlijke make up gebruikt. Ik probeer dit zelf ook maar weet niet zo goed hoe. Welke merken gebruik je?

  Beantwoorden
  • Ahh dankjewel, Esther! 🙂 Nu moet ik zeggen dat ik niet zo’n make-upfan ben, dus mijn lijstje is niet zo lang. Maar ik gebruik in ieder geval biologische mascara van Avril (€ 7,- o.a. te verkrijgen via http://www.thegreenbeautyshop.nl. Zo’n fijne mascara! Verder gebruik ik veel producten van Lush, daar ben ik groot fan van. Ook de producten van de H&M Conscious beautylijn zijn biologisch, ik gebruik altijd de Relaxing Body Cream (grote pot, € 9,99). Qua shampoo gebruik ik altijd de Yes to Carrots shampoo & Conditioner (plm. € 10,-, verkrijgbaar bij Holland & Barrett – voorheen De Tuinen). Als haarolie gebruik ik de Inecto Argan Hair Oil (€ 6,99, verkrijgbaar bij Holland & Barrett). En de producten van Dr. Organic vind ik erg fijn, met mijn droge huid gebruik ik vooral de Argan Oil lijn. Hopelijk helpt dit je toch een beetje! Als je verder nog vragen hebt, stel ze gerust 🙂 Liefs!

   Beantwoorden
 • Dankjewel voor de tips! Ik ga de mascara zeker eens proberen. En Lush is ook een goede tip idd!

  Beantwoorden

Write a comment