Brands

Mooi duurzaam statementmerk: Katharine Hamnett

Vandaag laat ik je kennis maken met een merk waar ik al veel eerder over had moeten schrijven: Katharine Hamnett. Het label, opgericht door de gelijknamige mode-ontwerper en politiek activiste, is een idealistisch statementbrand met een groot hart en een grote mond (in de positieve zin van het woord). Katharine Hamnett is één van de eerste en meest rebelse pioniers in de duurzame modewereld. En het mooie is: het blijft niet alleen bij een scherpe mening; ook haar collecties zijn uitgesproken. Van een beetje (minimalistisch met een urban twist) tot extreem (statement tees met politieke teksten). En altijd gemaakt van duurzame materialen en eerlijk geproduceerd. Maak kennis met deze inspirerende powervrouw en haar mooie merk!

 

 

 

Katharine Hamnett maakt zich met haar activistische statementmerk keihard voor een betere modewereld, waarin duurzaamheid en fair trade de norm zijn.

 

Katharine Hamnett startte haar modelabel in 1979 – láng voordat duurzame mode überhaupt ‘een ding’ was – en ze boekte meteen al succes met haar eclectische designs. Hamnett brak echt door in 1981, toen ze haar idealistische blik op de wereld vormgaf met de iconische statement tees, die decennia later nog succesvol zouden zijn. George Michael droeg in 1984 de Choose Life tee in zijn “Wake Me Up Before You Go Go” video (die je misschien wel kent als je ‘m ziet, hieronder). Door de jaren heen zijn vele tees gemaakt, altijd voorzien van actuele teksten met een kritische blik op het politieke klimaat. Awesome teksten als “Save the world”, “Save the future”, “Stop and think”, “Cancel Brexit” en de laatste tee-serie met de tekst “Choose love”, die nog steeds verkrijgbaar is via Asos. Hiermee kaart Hamnett belangrijke onderwerpen aan, zoals klimaatverandering, de vluchtelingencrisis en de verschrikkelijke omstandigheden in de modewereld.

Haar uitgesproken label kreeg een nog activistischer karakter toen Hamnett in 1989 onderzoek deed naar de sociale en milieu-impact van de modewereld. Het modesysteem bleek nog verknipter te zijn dan ze al dacht. “Dat moet anders”, zei ze, en ze besloot zelf het voortouw te nemen in de beweging naar een eerlijke en duurzame modewereld. Niet alleen door haar kritische mening te geven; ook door uitsluitend duurzaam en eerlijk te produceren (voornamelijk in Italië, dus ook nog vrij lokaal) en gebruik te maken van duurzame materialen. Bovendien maakt Hamnett zich hard voor minder gebruik van pesticiden en het stoppen van uitbuiting in de modewereld.  Awesome!

 

 

 

 

De collecties hebben een uitgesproken karakter en tegelijkertijd een minimalistische en tijdloze inslag. Duurzaam en inspirerend!

 

Hoewel statements maken en actie voeren belangrijke onderdelen van het merk zijn, doet Katharine Hamnett veel meer dan dat. De collecties hebben namelijk ook een uitgesproken karakter, maar tegelijkertijd ook een minimalistische en tijdloze inslag. Je vindt er wat rauwere tees met een ruime fit, maar ook vrouwelijke, aansluitende slip dresses. En oversized hoodies, maar ook wat chiquere, wijde pantalons. Altijd goed te combineren met andere kledingstukken en stijlen. Want hoewel Hamnett ervan houdt om de randjes op te zoeken, is duurzaamheid zo door het hele merk verweven dat ook dit de collecties beïnvloedt. En voegt wat mij betreft nóg meer kracht toe aan het merk. Voor een kledingstuk uit haar collectie moet je vrij diep in de buidel tasten, maar voor wie gezegend is met groot hart en een wat grotere portemonnee, is Katharine Hamnett sówieso een merk dat je graag wilt supporten!

En voor wie dit een awesome merk vindt, maar wat minder knaken te besteden heeft, is het Choose Love t-shirt voor € 27,- beschikbaar bij o.a. Asos. En is “Save the future” meer jouw slogan? Check dit t-shirt dan hier!

 

Lees meer over Katharine Hamnett en bekijk de collectie op www.katharinehamnett.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

 

 

 


 

Fotocredits: Katharine Hamnett.

Write a comment