Sustainable fair sneakers / Ethletic
Fair fashion

Mooi merk: Ethletic (fair + sustainable sneakers)

Nog steeds kan ik zó blij worden als ik een mooi merk ontdek! En geloof me, toen ik erachter kwam dat fair trade sneaker brand Ethletic onlangs een rebranding heeft gehad en óók nog een splinternieuwe webshop uit de grond heeft gestampt, kon ik mijn geluk niet op. De conscious schoenenwereld is tenslotte een hele kleine, en voor het aanschaffen van klassiekers als Vans en All Stars moet je toch echt bij de betreffende (totáál niet duurzame of eerlijke) merken zijn, of ergens een knock-off scoren. Nu ben ik nooit zo van de knock-offs of look-a-likes geweest, maar ik moet toegeven: zodra er een duurzame én eerlijke variant van een klassieker beschikbaar komt, ben ik om. En dit is het moment.

’s Werelds eerste fair trade
gecertificeerde sneaker
van biologisch katoen

Ethletic is een Duits schoenenmerk, waar je in alle opzichten met een gerust hart kunt kopen: het merk is zowel ontzettend duurzaam, fair als vegan bezig! Win-win-win! Voordat ik je daar wat meer over vertel, neem ik je even kort mee naar hoe het allemaal begon. Het verhaal van Ethletic begint in 2004, als Dr. Martin Kunz in Pakistan ’s werelds eerste eerlijke voetbal wil produceren. Omdat er destijds nog geen duurzaamheidskeurmerk voor rubber bestond, creëerde Kunz er gewoon één – ’s werelds eerste fair rubber keurmerk. Om de arbeidsomstandigheden van de Pakistaanse ballenmakers te verbeteren, werd besloten dat 15% van de aankoopprijs van de bal naar het welzijn en de ontwikkeling van de fabrieksmedewerkers ging. En nog steeds is dat hoe Ethletic te werk gaat. In 2010 ontwikkelde Ethletic zijn allereerste sneaker – die wereldwijd meteen de eerste sneaker zou worden die gecertificeerd zou worden met het fairtradelabel voor biologisch katoen. Het merk is de afgelopen jaren redelijk op de achtergrond gebleven (het verkocht op kleine schaal, via reselling), maar dit jaar kreeg het merk eindelijk een grondige make-over. In plaats van hard te moeten zoeken waar we Ethletic sneakers kunnen kopen, kunnen we dat bovendien gemakkelijk via de website doen.

 

Schermafbeelding 2017-04-19 om 17.35.48

Ethletic is duurzaam,
fair, vegan én betaalbaar

Ethletic heeft duurzaamheid heel hoog in het vaandel staan. Er wordt uitsluitend gebruik gemaakt van natuurlijke, duurzame materialen. Zo zijn de zolen gemaakt van natuurlijke, FSC (keurmerk voor bosbehoud) gecertificeerde rubber van verantwoorde plantages. De stof is uitsluitend gemaakt van biologisch katoen met het Fairtrade label uit India. Dat betekent dat er geen schadelijke chemicaliën zijn gebruikt in het productieproces en alle grondstoffen duurzaam zijn verbouwd. En dat heeft ertoe geleid dat Ethletic in 2015 door Rank a Brand is uitgeroepen tot het meest duurzame schoenenmerk! Ook over de arbeidsomstandigheden hoef je je geen zorgen te maken. Ethletic heeft een transparant productiebeleid en een nauwe band met de fabrieken waar de schoenen worden geproduceerd. Onder fairtrade omstandigheden, uiteraard.

THE PEOPLE WHO WORK FOR ETHLETIC AREN’T NUMBERS ON A BALANCE SHEET OR A COST FACTOR FOR US. WE KNOW THESE PEOPLE. WE APPRECIATE THEM AND THEIR SKILLS, THEIR COMMITMENT, THEIR HISTORY.  —  ETHLETIC

Alle producten van Ethletic zijn PETA-approved en dus 100% geschikt voor vegans. Zoals het merk zelf zegt: “onze sneakers kunnen gemakkelijk zonder grondstoffen die van dieren afkomstig zijn”. Bovendien maakt Ethletic (naar eigen zeggen) uitsluitend gebruik van grondstoffen die afkomstig zijn van boerderijen die een zo klein mogelijke impact hebben op de omgeving – en dus ook op de dieren die in de omgeving leven. Daarnaast is de collectie ook nog eens betaalbaar: voor de meeste sneakers betaal je € 64,90 – € 69,90. Zo hoef je dus ook niet op prijs in te leveren op je lievelingsschoenen – nu kun je helemaal niet meer terug, toch? 🙂

Bekijk de volledige collectie
op ethletic.com!

 

Ethletic_All_Stars

White cap sneaker low      (€ 69,90)
biologisch katoen en natuurlijke rubber (beide Fairtrade gecertificeerd)

zwart   |   wit   |   donkergroen
beige   |   roze   |   rood
bordeaux   |   navy   |   wit

Schermafbeelding 2017-04-19 om 17.26.45
Ethletic 1

Ethletic_Vans

Decks     (€ 64,90)
biologisch katoen en natuurlijke rubber (beide Fairtrade gecertificeerd)

zwart   |   donker gestreept   |   nude
bordeaux   |   wit   |   licht gestreept

Ethletic_Workers
Ethletic_All_Stars_High

White cap sneaker high      (€ 69,90)
biologisch katoen en natuurlijke rubber (beide Fairtrade gecertificeerd)

wit   |   zwart    |   donkergroen
urban green   |   roze   |   beige

Ethletic

 

Beelden: Ethletic.com, Instagram Ethletic


10 Comments

 • Oooh geweldig!! Dit ga ik opslaan voor als ik aan nieuwe schoentjes toe ben 🙂

  Beantwoorden
 • Hey wauw! Yes!! Hier word ik dus echt heel erg blij van. Als ik binnenkort nog eens sneakers aan wil slapen dan ga ik hier zeker even heel serieus naar kijken. Ik vind de donkergroene kleur zo gaaf! <3

  Beantwoorden
  • Ahh leuk om te horen dat het je vooruit helpt, Sara! Ik moet zeggen dat ik zelf ook wel heel blij werd toen ik ontdekte dat we Ethletic schoenen nu gemakkelijk kunnen kopen. Zo’n fijn alternatief! Die groene zijn inderdaad echt tof! 🙂

   Beantwoorden
 • O wat fijn dat ze een webshop hebben nu! Ik had ze altijd wel op de achtergrond in mijn hoofd (volgens mij hebben zo ook mini’s), maar kocht ze nooit omdat ik geen idee had waar.

  Beantwoorden
  • Ja, klopt! Ze hebben ook heren- en kidsschoenen! Zo leuk!

   Beantwoorden
 • Yesss! Die witte ga ik deze zomer aanschaffen. Ik wilde All Stars voor de zomer maar twijfelde toch omdat het niet fair is (en ook niet vegan volgens mij?). Maar die witte heb echt mijn hart gestolen <3

  Beantwoorden
  • Jaaaaa same same! Die witte vind ik echt awesome, zowel laag als hoog! Ik zag dat ze ze nu ook bij Verse (‘a good store’) verkopen, dus mocht je ze willen passen, kan dat eventueel daar!

   Beantwoorden
 • Ethletic, fair duurzaam en vegan voor een duurzame stap in de wereld.
  Al sinds 2007 is Ethletic in Nederland te koop via de webwinkel http://www.lotika.nl

  Beantwoorden
 • Heee dit is nog eens een tof alternatief voor All Stars zeg, super nice! Ben maar al te blij dat ik je blog ontdekt hebt net, haha. Ik onthoud de schoenen voor als ik nieuwe nodig heb. Momenteel nog niet, maar kan het natuurlijk wel onthouden voor later. Ze zien er tof en goed uit!

  Beantwoorden
  • Ah, wat leuk om te horen! Ik ben zelf ook érg blij dat ik het merk heb ontdekt, hihi 🙂 Vooral de zwarte lage (altijd fijne basics) en de witte hoge vind ik supertof.

   Beantwoorden

Write a comment