nobody has to know amsterdam fashion
Fair fashion

Mooi merk: Nobody Has To Know

Van alle merken die ik het afgelopen jaar heb leren kennen, vind ik Nobody Has To Know (NHTK) één van de meest inspirerende. Het Nederlandse merk heeft namelijk een hele open, positieve kijk op de modewereld en voert dat op een hele originele manier door in de collecties en de winkels. Hoewel het merk niet organic is, is het wel heel open en eerlijk én hartstikke fair gemaakt in onze eigen hoofdstad.

age-size-gender

Een opvallend, onwijs inspirerend concept: “feel free to wear what you love”

Nobody Has To Know is opgericht door twee vriendinnen, die met NHTK hun visie op kleding willen doorgeven aan anderen. Zoals ze zelf zeggen: “feel free to tear what you love”. Ze vinden dat ‘we’ teveel labels op kleding én elkaar plakken. Dat mannen mannenkleding moeten dragen en vrouwen vrouwenkleding. Dat bepaalde kledingstukken bij een bepaalde leeftijd horen. En dat we teveel aan maten vasthouden: we houden onszelf voor dat we in een maat S (moeten) passen en als we een keer maat L nodig hebben, schrikken we. Eigenlijk is dat hartstikke raar, vindt NHTK. Wat maakt het uit welke maat er in je labeltje staat? Of het eigenlijk voor mannen of voor vrouwen is?

NHTK vindt dat iedereen zou moeten dragen waar hij of zij zich het mooist en best in voelt, zonder zich te moeten houden aan door de buitenwereld opgelegde conventies als gender, leeftijd en maten. Het merk maakt daar geen onderscheid tussen. Letterlijk. NHTK hanteert namelijk geen mannen- of vrouwenafdeling en de kledingstukken bevatten geen maatlabels. Wat een inspirerende merkfilosofie; en doorgevoerd in alles!

nobody has to know amsterdam fashion

Nobody Has To Know wordt in Amsterdam ontworpen én gemaakt

Ik vind het tof dat de kleding in een atelier in Amsterdam wordt ontworpen én lokaal wordt gemaakt. Het merk werkt hiervoor onder andere samen met drukkerij Loenatix, die arbeid verschaft aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt (onder andere mensen met een beperking en ex-verslaafden). Ook geeft het merk overblijfselen van oude collecties weg aan mensen die het niet zo breed hebben. En dat waardeer ik.

Nobody Has To Know heeft momenteel, naast een webshop, twee winkels in Amsterdam: één aan de Ceintuurbaan in De Pijp en nog niet zo lang een prachtige, grote winkel aan de Keizersgracht . De prijzen van kledingstukken vind ik heel schappelijk voor kleding die eerlijk en lokaal is ontworpen en geproduceerd; je kunt het een beetje vergelijken met de prijzen van Weekday. Vanwege de inspirerende gedachte en de sociale insteek is NHTK een merk dat ik graag support en een podium geef. Toen ik de shop aan de Keizersgracht bezocht, was ik zo enthousiast dat ik een denim top met wijdere kimonomouwen heb gekocht (zie foto onder). Een fijne, multifunctionele zomertop, die ik je binnenkort laat zien in een Fair Outfit. Mocht je een keer in Amsterdam zijn; neem dan echt eens een kijkje in de prachtige winkel (of natuurlijk online)!

nobody has to know amsterdam fashionnobody has to know amsterdam fashion

Fotocredits: Vosgesparis, Chasing Spaces.

Write a comment