When Sara Smiles | Nadenkertjes
Daily thoughts

Nadenkertjes

Soms ben ik een sucker voor Inspirational Quotes. Je weet wel, van die “ooit door wijze mensen bedachte uitspraken” (of door een random gekkie, en vervolgens toebedeeld aan een bekende naam, om meer impact te krijgen.Weten wij veel) die je onwijs inspireren, terwijl je aan de andere kant met het gevoel rondloopt dat het eigenlijk iets sneus heeft. Ik denk dat het een beetje een vrouwending is; wij sentimentele wezens worden nu eenmaal snel week van mooie woorden die een gevoel weerspiegelen waar we ons mee kunnen identificeren. En eigenlijk is dat ook gewoon wel prima: quotes kunnen ons aan het nadenken zetten, ze geven ons energie of ze vertellen ons nét hetgeen wat we graag willen horen. Ik denk dat bijna elke vrouw wel ergens een Pinterest- of geheim mapje heeft waar ze quotes bewaart die ze soms even kan teruglezen. Ik ook. Een kleine greep uit mijn persoonlijke Inspirational Quote laatje, en hoe het mij aan het denken zet:

 

Nadenkertjes 1 - 2

1.  JE PROBLEMEN; LEKKER BELANGRIJK.

We hebben allemaal wel eens zo’n moment dat we onze dagelijkse sores veel te serieus nemen. Als je presentatie is mislukt, als je out in the open een domme opmerking hebt gemaakt, te laat komt op een belangrijke afspraak of keihard op je muil bent gegaan, vlak voor de neus van je baas. Op zo’n moment helpt het altijd even om alles in perspectief te zien: “hee, je bent maar een ieniemienie, nietig miertje op een minibolletje in een mini-melkwegstelseltje dat er óók al niet toe doet in Het Grote Geheel. Ík ben niet belangrijk, jíj bent niet belangrijk en onze problemen al helemaal niet.” Wat een heerlijk gevoel!


Nadenkertjes 1 - 5

2.  VERWONDER JEZELF VAKER

Ik denk wel eens na over de dingen die ik allemaal op de automatische piloot doe. En dat zijn er een hoop. Zo ben ik soms zó druk bezig met haasten en op tijd komen, dat ik helemaal geen aandacht heb voor mijn omgeving. Nu ik onlangs naar een nieuwe stad ben verhuisd, ben ik me daar extra bewust van: ineens verwonder ik me weer over elk detail op mijn fietsroute (puur omdat-ie nog nieuw is), terwijl ik geïrriteerd word ingehaald door mensen die haastig op weg zijn naar hun einddoel. Bovenstaande quote is voor mij een reminder dat ik altijd om me heen moet blijven kijken en moet blijven genieten, ook (vooral!) van de kleine dingen. Meer verwondering en een open blik op de wereld is voor iedereen goed.

 

Nadenkertjes 1 - 4

3.  JE BENT WAT JE DRAAGT.

You are what you do, who you’re kind to, what makes you smile, what inspires you,… and you are what you wear. Deze behoeft verder niet veel uitleg, toch? 🙂


Nadenkertjes 1 - 6

4.  VERDIEP JE IN WAT JE NOG NIET KENT.

‘We’ hebben een sterke hang naar oordelen. We oordelen dagelijks een eind weg; over elkaar, over de mensen om ons heen, over andere culturen en vluchtelingen, over wat en wie dan ook. Waarom? Omdat we elkaar te weinig begrijpen en er al helemaal geen moeite voor willen doen. Oordelen is gemakkelijker dan jezelf in de ander te verdiepen. Maar het is oh zo dodelijk; volgens mij is het de aanstichter van alle oorlogen. Daarom hebben we ons veel meer in anderen te verplaatsen en het open gesprek met elkaar aan te gaan. Dat is lang niet altijd makkelijk (en sommige mensen en situaties staan zó ver van ons vandaan dat het simpelweg niet zal lukken), maar het is altijd goed om ernaar te streven!

 

Nadenkertjes 1 - 7

5.  OMARM HET ÉCHTE LEVEN.

Hoewel media een zegen kunnen zijn (ze verbreden onze blik op de wereld), kunnen ze ook een vloek zijn. Want alle informatie die we via tussenmedia binnenkrijgen, is gekleurd. Hoe je het ook wendt of keert. Nieuwskanalen kunnen onze blik enorm framen. Daarnaast moet ik denken aan onze huidige digitale cultuur, waarvan ik me soms afvraag of we niet teveel met zijn allen op een digitale roze wolk leven. Hebben we het échte leven soms niet wat meer te omarmen?

 

Nadenkertjes 1 - 8

6.  ELK VERHAAL KENT TWEE KANTEN.

Iedereen heeft wel iemand die hem of haar totáál niet ligt. Die bitchy collega, die plakkerige vriendin, die sikkeneurige buurman, die opschepperige tante. We irriteren ons soms kapot aan anderen; en maken bad guys van hen in ons hoofd. Ook ik heb van die momenten dat ik me totaal niet begrepen voel en iemand wel wat aan kan doen. Op zo’n moment probeer ik er altijd achter te komen waaróm ik me zo aan hem of haar irriteer. Ik merk vaak dat de betreffende persoon een eigenschap heeft die ver van mij af staat.  Zo kan ik soms teveel voor anderen denken en dan irriteer ik me juist aan mensen die lak hebben aan anderen. Ik kan me in gesprekken soms teveel focussen op het bewaren van de goede vrede (dan uit ik mijn mening te voorzichtig, waardoor mijn punt niet overkomt) en ik irriteer me juist aan mensen die heel hard en tactloos kunnen doen naar anderen. De tekortkoming ligt niet bij de ander alléén, maar in het verschil tussen ons. Dit klinkt misschien zweverig, maar ik zie het op zo’n moment als mijn eigen zwakte dat ik het niet zomaar kan loslaten, of erboven kan staan. De mensen aan wie ik me irriteer zijn een reflectie van mijn eigen tekortkomingen.

 

Nadenkertjes 1 - 9

7. ONTDEK!

Deze quote heeft weinig uitleg nodig. Blijf niet binnen zitten, zorg dat je niet in een sleur komt, máák wat van je dag en ga erop uit! Ontdek! Alleen zo kun je écht groeien. Hier geloof ik (voor mezelf, althans) heilig in.

Nadenkertjes 1 - 1

8.NIKS BLIJFT HETZELFDE.

Soms kunnen we erg veel waarde hechten aan wat we bezitten. Ik ook – zo kan ik erg gelukkig worden van het aangezicht van mijn zorgvuldig ingerichte kledinghoekje en de gedachte dat ik momenteel best wel een fijn leven heb. Tegelijkertijd herinnert een quote als deze me eraan dat niks blijft zoals het is (zowel in spullen als in relaties) en dat we niet angstvallig moeten vasthouden aan het ‘nu’ en niet bang moeten zijn om dit ooit kwijt te raken. In the end verliezen we alles tenslotte toch wel. Hoewel dat ergens natuurlijk een vreemde, negatieve gedachte lijkt, stelt het me gerust. Houd niet teveel vast aan wat je hebt, alles is tijdelijk en verandering is goed. Uiteindelijk doet het er zelfs niet toe wat je hebt (gehad), maar hoe je invulling hebt gegeven aan je leven en de weg die je hebt bewandeld.

Nadenkertjes 1 - 3

9.  EEN ANDERE KIJK DOET WONDEREN.

Deze tekst doet mij denken aan de social mediacultuur. We doen zo ons best om onszelf aan de wereld te laten zien, we hebben zo’n behoefte om begrepen te worden en onze kennis met anderen te delen, dat we soms vergeten open te staan voor de waardevolle mening van een ander. Een andere kijk op de wereld dan die van ons kan enorm inspirerend werken!

Nadenkertjes 1 - 10

10.  TIJD MOETEN WE VAKER LOSLATEN.

Bovenstaande tekst inspireert mij enorm. De mens is het enige wezen dat rondloopt met een heel specifiek bewustzijn van tijd. We leven soms van dag tot dag; soms gek als we zijn zelfs van minuut tot minuut. We zijn ons zo bewust van het eindigheid van tijd (en daarmee van ons bestaan), dat het ons angst kan geven. De angst om te laat te zijn. Om iets te missen. Om vergeten te worden. Soms laten we ons leven veel teveel door tijd beheersen. Als ik dan kijk naar hoe vredig de eendjes in het water dobberen als ik weer eens gehaast langs hen fiets, kan ik me niet eens inbeelden hoe fijn dat moet zijn (los van het feit dat zo’n eend dat natuurlijk helemaal niet doorheeft). Natuurlijk snap ik dat wij mensen vastzitten aan allerlei ingewikkelde, maatschappelijke (denk)kaders en verwachtingspatronen dat we die niet (zomaar) kunnen ontvluchten, maar soms is het goed om even een dag zonder tijd te leven – mits je kaders het toelaten, natuurlijk.

6 Comments

 • Hoi Sara,

  Ik wil lees je artikelen vaak, maar laat eigenlijk nooit een reactie achter. Omdat ik je wil laten weten dat ik je blog met veel plezier bezoek doe ik dan nu wel! Ik vind je gedachtengang (voor zover ik die kan opmaken uit je artikelen) herkenbaar, inspirerend en (extra) motiverend om bewuster om te gaan met kleding.

  Ik begrijp je helemaal op punt 9! Soms vergeet ik een beetje dat een verhaal altijd twee kanten heeft… Waar ik mezelf vaak aan herinner is ‘small steps = big change’; vooral op momenten waar ik niet vooruit lijk te komen.

  Ga zo door!

  Beantwoorden
  • dan = dat (typen is moeilijk :))

   Beantwoorden
  • Hahaha, al die verbeteringen, supergrappig 😉
   Maar dankjewel, wat lief (en heel leuk om te lezen)!! Doet me goed!
   Dat van ‘small steps, big change’ herken ik wel, ja. En daarin ook accepteren dat veel dingen gewoon tijd kosten. Soms kan ik wel eens ongeduldig zijn als ik naar een bepaald doel aan het toewerken ben. Dan helpt het enorm om even afstand te nemen en het de tijd te geven. Dan sta ik weer veel meer open voor nieuwe inspiratie en ideeën. Ergens eens in de zoveel tijd met een frisse blik naar kijken, doet wonderen!

   Beantwoorden
 • En ik bedoel punt 6, haha.

  Beantwoorden
 • Fijne teksten! Sommigen doen me erg denken aan het boek van Eckhart Tolle, de kracht van het nu. Ik lees nu de in de praktijk variant, kan ik je, zeker na deze post, aanraden!

  Beantwoorden
  • Grappig, een vriendin had het onlangs ook over dat boek! Misschien toch maar eens gaan lezen… Het onderwerp spreekt me in ieder geval erg aan, momenteel ben ik ook veel bezig met meer in het ‘nu’ te leven, mijn denkkaders proberen los te laten (wat nogal een opgave is, natuurlijk ;)) en minder in toekomststrategieën en verre stippen aan de horizon te denken. Thanks! 🙂

   Beantwoorden

Write a comment