Teym the perfect green parka
Fair fashion

New in: Teym parka (review)

Het Nederlandse weer kan guur zijn. En koud. En winderig. En nat. De gemiddelde Nederlandse modeliefhebber is niet zo goed tegen dit weer bestand. In de herfst wordt er een leren jackje gedragen en in de winter een semi-wollen jas – wel fijn tegen de kou, maar als het regent, heb je een probleem. Ook ik loop ik liefst met de koude dagen rond in een lange, wollen jas. Maar nu de winter eraan komt en ik sinds ik in Amsterdam woon, fiets ik elke dag naar mijn werk (dagelijks totaal goed voor ruim een uur op de fiets). En hoewel ik niet bepaald het type ‘parkameisje’ ben, heb ik besloten dat ik klaar ben met de tijden van “wie mooi wil zijn moet kou lijden”. Ik moest gewoon een goede (zo niet perfecte) wind- en waterdichte kwaliteitsjas hebben. Die zoektocht was niet gemakkelijk, zoals je al in het artikel over conscious outerwear kon lezen.Want er bestaan wel duurzame en / of eerlijke jassen, maar vaak zijn ze schreeuwend duur, of niet mijn smaak (en ik heb altijd tegen mezelf gezegd: conscious fashion staat heel hoog op mijn prioriteitenlijst, maar ik ga niet inleveren op stijl). Maar nu heb ik hem dan toch gevonden: die superjas die óók nog aan mijn ethics voldoet.

 


teym parka / kings of indigo jeans / acne jensen boots / sustainable fashion / fair fashion / fair outfit / conscious fashion

 

Teym is niet alleen een fair brand; het is een merk dat in alles voor perfectie gaat. 

Teym is een Nederlands fashionmerk, dat is opgestart door Maxime Cartens, die de missie had om modeproducten te ontwikkelen die werkelijk aan een behoefte voldoen. Teym staat voor een simplistisch design (geen overbodige details: fashion with function), hoogwaardige kwaliteit, een eerlijk, verantwoord productieproces (eerlijke productie en hoogwaardige materialen uit Italië, dus niet aan de andere kant van de wereld), een interessant prijskaartje en een sterke productfocus om het beste (tijdloze producten te ontwikkelen. Het eerste product van Teym is de parka, die in 2015 werd gelanceerd. Het doel was om de perfecte parka te creëren.

Slow fashion
‘Slow fashion’ is het uitgangspunt voor alles wat Teym doet. één product tegelijkertijd, waar goed over na is gedacht, wat lang meegaat en wat niet meegaat met kortetermijntrends. Een ‘onberispelijk product’, dat is waar het volgens Teym allemaal mee begint. Want topproducten gebruik je graag – en je blijft ze gebruiken, omdat ze je niet teleurstellen en blij maken.

For us, slow fashion is not an additive that makes our products sell better; it is part of our DNA that trickles down through every aspect of our company. From the materials that we use, to way we treat the people we work with and the price that you pay at the register: we believe that everything should be fair.

 

Teym the perfect green parka

 

Teym the perfect green parka

Review:
The Parka

De afwerking
Ik bestelde de jas online, dus ik had nog geen idee hoe hij in het echt zou zijn of vallen. En ik moet zeggen: ik was zó blij verrast! Het eerste dat me opvalt als ik de jas uit de mooie dustbag haal, is de afwerking. Die is namelijk fantastisch; aan elk detail is gedacht. Zo heeft de capuchon een wat stuggere voorkant, die overigens precies de goede grootte heeft (waardoor hij blijft perfect zitten als ik met regen en wind op de fiets zit). De jas is gevoerd (lekker warm), heeft zowel een rits als drukknopen en een iets opstaande hals, zodat je de jas met koud weer goed tot bovenaan dicht kunt doen.

Het materiaal
Het materiaal voelt zó goed, zo zacht en glad (dit kan vreemde associaties oproepen, maar het liefst wrijf ik de hele tijd over de stof heen, haha). De parka is winddicht, waterdicht en toch ademend: perfect voor het natte, gure, Nederlandse winterweer. De buitenkant van de jas is gemaakt van 100% polyamide en de binnenkant van 100% viscose en dat maakt de jas tot een lichtgewicht product. Op het gebied van milieuvriendelijkheid kan er – voor zover ik weet – nog wat gewonnen worden in de materiaalkeuze, helemaal als ik het vergelijk met de parka’s van bijvoorbeeld het duurzame Hoodlamb, dat zijn jassen van o.a. hennep (zowel de vezel als het nepbont is hiervan gemaakt), biologisch katoen en gerecycled polyester. Maar het oog wil ook wat en mijn oog voelt zich véél meer aangetrokken tot deze parka dan door die van andere merken. Ik heb dus bewust de keuze gemaakt voor deze jas en gezien de afwerking en de kwaliteit (voor zover ik die natuurlijk bij een nieuwe jas kan beoordelen – maar door goed te voelen kom je al een heel eind) vind ik deze jas een hele duurzame keuze, die mij heel lang heel blij gaat maken.

Het uiterlijk
Van tevoren was ik benieuwd hoe glanzend de jas in werkelijkheid zou zijn en of het me zou bevallen. Ook de fit vind ik fijn:. Het is een tijdloos model (slow fashion approved!) en hij is zowel stoer (beanie, trui, jeans en sneakers) als netjes te dragen (denk: rode lippenstift, zwarte blouse en skinny jeans en nette enkellaarsjes). Ik ben 1.75m en de jas komt tot halverwege mijn bovenbenen: een fijne lengte, vind ik zelf Ik heb met mijn maat 38 een M besteld en die zit perfect: niet te strak, ik kan er met gemak een trui onder dragen.

 

Teym parka / sara dubbeldam / sustainable fashion / kings of indigo christina jeans / acne jensen boots / people tree top Teym the perfect green parka

Inderdaad:
dé perfecte parka

OHH, wat ben ik blij met deze jas. Het is een flinke investering voor de meesten van ons (en ik heb er goed over nagedacht), maar het is het echt waard: het is een tijdloze jas waar ik nog jaren mee ga doen en na jarenlang moeilijk en zeiknat overal aan te komen in de winter (die wollen jassen zijn heel leuk en mooi, maar met slecht weer heb je echt een probleem). Zowel de materiaalkwaliteit als de afwerking zijn fantastisch en ik loop er nu al het liefst de hele dag in rond. De parka kost € 380,- en je vindt hem (en alle andere kleuren, zie onder) op de website van Teym en bij de Bijenkorf

 

Teym the perfect parka collection

 

Fotocredits: Teym

8 Comments

 • Hi Sara,

  Je schrijft over dat je benieuwd was naar hoe glanzend de jas zou zijn. Op de foto’s van Teym ziet de jas er behoorlijk glanzend uit, bij jou wat minder. Hoe glanzend is de jas? Ik vind de groene namelijk mooier maar ik hou meer van mat, vandaar mijn twijfel.

  Groet,

  Rosa

  Beantwoorden
  • Hee Rosa,
   Pfoe, hoe ga ik dit omschrijven, haha. Hij is wel vrij glanzend, hoor. Wel redelijk zoals op de foto’s op de website. Misschien íetsje minder, maar niet veel. Zelf vind ik dat in het echt heel mooi. Het is een hele luxe stof en de parka lijkt er nog ‘rijker’ door, vind ik 🙂 Bovendien voelt de stof ZO zacht en fijn aan! Al was ik twee weken geleden langs bij Teym en toen zag ik de matte parka ook in het zwart, en die vond ik ook wel mooi basic. Hopelijk heb je hier iets aan!

   Beantwoorden
 • Hi Sara,

  Dank voor je snelle reactie en je uitleg.
  Mijn vriend wijst me er net op dat hij ook in mat groen bestaat, dus dan kan ik kiezen.
  Je hebt me sowieso overtuigd met je beschrijving van het comfort.

  Dank je.

  Groet,

  Rosa

  Beantwoorden
  • Oh wauw, ik zie het nu, ja! Fijn zeg. Volgens mij bestaat die nog niet zo lang. Ik weet zéker dat je er heel blij mee gaat zijn, het is oprecht mijn allerfijnste winterjas ooit en hij is zo warm en van zulke goede kwaliteit, die gaat echt jááááren mee (no spon, just a happy customer ;)). Graag gedaan, liefs!

   Beantwoorden
 • Hi Sara,

  Ik heb de parka inmiddels besteld en al enkele keren aangehad in het herfst weer en wat een fijne jas, hier ga je het niet snel koud in krijgen en je voelt je er niet oncharmant in. De matte versie is echt super mooi. Nogmaals dank voor je advies.

  Groet,

  Rosa

  Beantwoorden
  • Hee Rosa,
   Ah, wat leuk om te horen, zeg! Hij is écht fijn, he? Blij dat je er zo blij mee bent. Op koude (en natte) dagen heb ik hem ook altijd aan! Veel plezier ermee, en lief dat je de moeite neemt om me dit te laten weten 🙂 Liefs!

   Beantwoorden
 • Hi! Ik sta op het punt om een Teym parka aan te schaffen, o.a. door jouw goede review 🙂 Maar ik worstel nog even met de juiste maat… Ik ben 1.65 M, draag bovenkleding S en onderkleding M. Heb alles opgemeten en tegen de maattabel aangehouden die op hun website staat, maar dan nog weet ik niet waar ik goed aan doe. Kun je hier misschien in adviseren? Thanks! Gr, Jeanine

  Beantwoorden
  • Hi Jeanine, blijft lastig, ja! Zelf ben ik 1.75m, en heb ik ook van bovenkleding S en onderkleding (een kleine) M. En ik heb maat M besteld, en die zit heel goed! Ook omdat ik vaak dikke truien draag en die kunnen er prima onder. Ik denk dat je ‘m beter een maat groter dan kleiner kunt bestellen, want je kunt hem altijd nog een beetje aanrijgen met het koordje in het rugpand. Ja, dat zou ik doen! Leuk dat je hem ook wilt kopen, het is echt mijn favoriete jas ooit en als het ook maar een béétje koud of regenachtig is, pak ik altijd naar deze!

   Beantwoorden

Write a comment