Zarameisje / duurzame mode
Thoughts

“Straks denken ze dat ik een Zarameisje ben”

We kopen allemaal merken waar we mee geassocieerd willen worden. We verkiezen de nieuwste Nike sneakers boven soortgelijke schoenen van een onbekend label, we willen een MacBook in plaats van een HP, een auto van een cool merk en een ander spaart weer lang voor die ene Chanel tas… Merken hebben een belangrijke rol in ons leven; belangrijker dan we vaak willen toegeven. Onbewust of bewust; we representeren allemaal merken waar we ons goed bij voelen.

En soms veranderen die merken. Nu ik bezig ben met modeverduurzaming, stel ik mezelf vaak de vraag: “achter welke merken sta ik?” en “waar wil ík mee geassocieerd worden?” “wat wil ík representeren?” Het antwoord op die vraag is logisch: merken waar ik achter sta. Die ik wil steunen. Ik wil dan ook zo min mogelijk met Fashion Bad Guys te maken hebben. Zara, H&M Trend, Asos, Mango, Adidas… stuk voor stuk voel ik me niet meer met hen verbonden.

En hoewel ik nu alleen nog maar ‘betere’ merken koop, heb en draag ik nog steeds veel kleding van Bad Guys. Simpelweg omdat ik ze ooit gekocht heb toen het me allemaal nog niet zoveel kon schelen. Nu zou je zeggen: “prima, toch? Dan draag je die items toch gewoon totdat ze uit elkaar vallen en dan vervang je ze voor een beter item?” Jaaa, dat zóu je zeggen. Maar ik denk er iets ingewikkelder over.

Zarameisje / duurzame mode

 

Veel van mijn lievelingsitems komen van merken waar ik inmiddels niet meer achter sta. Eigenlijk wil ik ze niet representeren.

Misschien komt het door mijn branding achtergrond, maar ik ben me erg bewust van het feit dat álles wat ik doe en draag, bijdraagt aan een bepaald beeld en associaties. Veel van mijn lievelingsitems draag ik niet graag, omdat ik ze sterk met het merk associeer. En ik merk dat ik ook niet wil dat ánderen mij dan ook met het merk associëren. Zo heb ik de bekende Stan Smiths van Adidas, nette veterschoenen van Zara en een mooie franjejas van H&M Trend (zie foto’s). Stuk voor stuk vind ik ze prachtig en passen ze echt bij me. Ook kom ik ze vaak bij andere meiden tegen op straat. Het zijn wat ‘bekendere’ items en veel mensen weten van welke winkel de items komen. Dan denk ik: “Straks denken ze dat ik een Adidas-en-Zara-meisje-ben. Maar ik wil niet gezien worden als een Zarameisje, want ik maak me júist hard voor duurzamere mode en ik heb een hekel aan Zara. Voordat je gaat zeggen dat dit onzin is: natuurlijk weet ik wel dat ik hier overdreven bewust van ben. Want zolang je zelf weet waarom je iets draagt en waar je aan bijdraagt, is het prima, toch?

Ik kan nu natuurlijk heel cool zeggen: “het doet me niks, ik weet hoe het zit en ik moet me niet met anderen bezighouden”. Maar tegelijkertijd vind ik het toch een vreemd idee dat ik het liefst mijn principes wil vertegenwoordigen en tegelijkertijd óók merken vertegenwoordig waar ik niet achter sta. Het is een tweestrijd die een beetje vreemd voelt. Tuurlijk, ik blijf deze kleren gewoon dragen, tot ze uit elkaar vallen. Dat is écht duurzaam; en het maakt het leed van de degene die het ooit in elkaar heeft gezet en de impact die het toch al heeft gehad op het milieu in ieder geval niet helemáál zinloos. En ach… stukje bij beetje wordt mijn garderobe natuurlijk steeds meer ‘mij’, dus het probleem lost zich vanzelf op. Even doorbijten dus nog… 🙂

 

Waar wil jij mee geassocieerd worden? Denk jij wel eens na over of wat je draagt, representeert waar jij voor staat? En hoe strikt ben je daar voor jezelf in?

 

8 Comments

 • Interessant! Ik snap je innerlijke strijd helemaal! Zo is het met heel veel dingen, ik wil niet dat het me wat uitmaakt wat anderen van me vinden, maar toch maakt het me wat uit. Gelukkig lang niet meer zoveel als toen ik een tienermeisje was, maar nog steeds wel een beetje! Bijv. als iemand me zou vertellen dat een kledingstuk me dik maakt gaat ie waarschijnlijk regelrecht de prullenbak in.

  Beantwoorden
  • Thanks voor je reactie! Herkenbaar haha, dat heb ik ook. Als tiener kon ik me écht overal druk om maken. Nu is dat een stuk minder, al merk ik op sommige momenten dat ik nog niet helemaal in ‘fuck it-modus’ sta, zeg maar. Hopelijk kan ik het ooit helemaal loslaten. En inderdaad, stel dat ik op een bepaald item alleen maar negatieve reacties krijg, ben ik niet zo’n stoere chick die dan zegt: “lekker boeiend, als ik het maar mooi vind”. Maar ik probeer er wel naar te streven, al heb ik nog een lange weg te gaan hoor… pfoe 😉

   Beantwoorden
 • Ik snap je gevoel heel erg! En supergoed dat je daar zo mee bezig bent zeg! Ik ben sinds een tijdje gestopt met leer kopen, maar ik heb wel nog steeds leren schoenen. Die ik ook zeker ga blijven dragen tot ze oud en versleten zijn, maar dat voelt soms ook een beetje gek 🙂

  Beantwoorden
  • Oh, wat goed! Dat lijkt me ook al een hele keuze op zich, geen leer dragen heeft volgens mij ook wel wat consequenties voor het keuze-aanbod. Maar mooi dat je er zo bewust mee bezig bent! En ik vind je stijl al lange tijd awesome, dat mag ook wel even gezegd worden 🙂

   Beantwoorden
 • Ik snap je tweestrijd! Maar het is een situatie die je bijna niet kunt ontwijken. En hoe sta je tegenover het verkopen van je ‘bad guys’ items of het wegbrengen naar bijvoorbeeld een kringloop. Je bad items worden eigenlijk recycled, jij verdient er mogelijk geld mee dat je weer kunt steken in items waarbij je je beter voelt.

  X

  Joyce

  Beantwoorden
  • Nee klopt, je voorkomt het bijna niet. Want we veranderen continu, dus wat ik nú koop en waar ik nu dan ook achter na, hoef ik over een jaar ook weer niet achter te staan. En dan heb ik weer hetzelfde gezeur natuurlijk, haha. Mijn oude kleding verkopen of naar een goed doel doen vind ik hartstikke goed. Ik ben daar langzaam ook een beetje mee bezig, al doet het bij sommige items toch wel een beetje pijn 😉 Vooral als ik er nog geen duurzamer alternatief heb gevonden (en vaak niet eens iets dat in de buurt komt. Zo heb ik bijvoorbeeld nog nooit mooie duurzame heels gezien), dan denk ik echt: “fuck! :(” en dan blijf ik het item wel gewoon dragen. Over die items heb ik het eigenlijk vooral in deze post, de pijn-in-het-hartjes, zeg maar 😉 En je hebt helemaal gelijk!

   Beantwoorden
 • Wat goed dat je je zo inzet voor duurzame mode! Ik probeer er ook wel op te letten maar koop nog steeds wel eens iets van de ‘Bad Guys’.
  Echter is een overgroot deel van mijn garderobe 2e hands en daarmee sta ik wel vaak voor hetzelfde probleem: ik koop heel vaak 2e hands kleding van bijv H&M of Primark. Dat is dan gewoon een item dat ik toevallig op een rommelmartkje in mijn handen kreeg en wat ik heb overgekocht voor 1 of 2 euro. Maar als mensen vragen waar het van is is het toch ‘ook’ van de Primark.

  Beantwoorden
  • Oja, dat is inderdaad een beetje hetzelfde idee. Wel supergoed dat je veel tweedehands koopt, ik probeer het ook wel te doen maar ik ben niet zo’n pareltjesvinder helaas… Ik zie dat jij echt mega-aparte items scoort (good job! ;), dat is mij nog nooit gelukt haha! Misschien nog iets beter m’n best doen dan!

   Beantwoorden

Write a comment