Brands, Products

Over mijn nieuwe tas van Elenbaas Atelier

Als mijn modehart érgens sneller van gaat kloppen, is het van producten die met liefde en vakmanschap zijn gemaakt. Die esthetisch interessant zijn, tijdloos zijn en superlang meegaan. En precies daarom wil ik heel graag dat je Elenbaas Atelier leert kennen. Een tijdje geleden kwam ik in contact met Marleen Elenbaas, die het tassenmerk heeft opgezet. Tijdens een lange koffiedate raakte ik geïnspireerd door haar verhaal en de passie waarmee ze over haar vak praat. Het maken van een tas blijkt een lang, mooi en kostbaar proces te zijn, en daar was ik me tot dit moment nooit van bewust. Inmiddels heb ik een tas – mijn lievelingstas! – van Elenbaas Atelier (deze) en ik vind dat je het verhaal moet weten. Misschien zet het je ook aan het denken over (de waarde van) de spullen die je gebruikt.

 

De tassen van Elenbaas Atelier worden gemaakt van restpartijen leer, in het eigen atelier in Rotterdam

 

De tassen van Elenbaas Atelier worden geheel met de hand (als in: tot in detail) gemaakt in het eigen Atelier in Rotterdam en gemaakt van restpartijen leer. Door Marleen zelf, welteverstaan. Ze gebruikt alleen de allerbeste hardware en letterlijk álles – van het snijden van het leer tot het aanbrengen van de verf op de zijkant en de afwerking aan de binnenkant – gebeurt met de hand. Mijn waardering voor een goed product is door Marleen echt gaan groeien. Ik ben dan ook súperblij met mijn tas.

 

Super specialistisch in fijne leerbewerking en afwerkingstechnieken – daar gaat de meeste tijd in zitten

 

Marleen heeft altijd al een grote liefde voor vakmanschap gehad. “Alleen een tas in elkaar zetten vind ik geen uitdaging. Juist het ontwerpen en tot in detail maken van een bijzonder leerproduct, het bedenken van een stevige constructie en het object zo verfijnd, prachtig en perfect mogelijk afwerken – daar gaat overigens de meeste tijd in zitten”. Marleen heeft zich het ambacht en de technieken overigens helemaal zelf aangeleerd. Zo tof! In 2018 nam ze de stap om het atelier te starten.

 

“De complexiteit van het maakproces zit in de afwerking en details, je moet verder kijken om dat te ontdekken.”

 

Elenbaas Atelier kenmerkt zich door strakke, functionele vormen en een maakproces vol aandacht en preciezie. Marleen: “Tijdens het ontwerpen van een object kijk ik altijd hoe een tas zich verhoudt tot een lichaam of de omgeving, het moet functioneel zijn. Waar niet veel mensen zich bewust van zijn, is dat de complexiteit – en de meeste tijd van het proces – zit in de afwerking en details. Je moet verder kijken om te ontdekken od een object goed gemaakt is. Vakmanschap is minstens zo belangrijk als esthetiek”. Ik moet eerlijk toegeven dat ik me hier nooit van bewust was en juist deze woorden zorgen ervoor dat ik anders naar mijn tas (en mijn kleding!) ga kijken. Ik hou van dat ambacht.

Over het maakproces en duurzaamheid

“Het leer komt van een leverancier uit Brabant, die uitsluitend handelt in restpartijen van bijvoorbeeld meubelfabrieken. Dit prachtige leer komt oorspronkelijk uit Italiaanse leerlooierijen. De rest van de materialen, zoals de metalen onderdelen en versteviging koop ik bij leveranciers die de mooiste kwaliteit bieden”. Alle leer-onderdelen worden met mallen van MDF, die keer op keer worden gebruikt, gesneden. Daarnaast heeft een goede tas ook versteviging nodig, die verstopt zit tussen het leer en de voering. Ook die snijdt ze via dezelfde methode uit.

“Daarna maak ik de kleine onderdelen klaar, zoals lipjes, hengsels en ritsen. Deze worden met de hand gestikt, gelijmd, geverfd, etcetera”. Vervolgens wordt het interieur in elkaar gezet en het label wordt erin gebrand. Dan wordt de hele tas gevormd en gestikt. Als alles op elkaar zit, worden de randen afgewerkt. “Dit is een zeer tijdrovend onderdeel. Ik vind goed afgewerkte randen heel belangrijk voor een goed eindproduct. Ik heb onderzoek gedaan naar de kwaliteit en elasticiteit van de verf voor de randen en de wijze waarop dit moet worden aangebracht, wat vraagt om veelvuldig schuren en polijsten tussendoor”.

 

 

“Een goede tas gaat een leven lang mee.”

Marleen is veel bezig met duurzaamheid, al is dat op materiaalgebied soms nog een uitdaging. “Voor de chemicaliën die nodig zijn om het soepele leer te maken dat we kennen, zijn nog geen goede alternatieven gevonden. Door mijn werkwijze hoef ik gelukkig geen grote hoeveelheden leer in te slaan en maak ik alleen gebruik van restpartijen, ik probeer zo verantwoord mogelijk met het materiaal om te gaan.” Bovendien maakt Elenbaas Atelier producten die een leven lang mee kunnen. “Met wat ik doe, hoop ik op meer herwaardering voor goedgemaakte producten die het verdienen om lang in iemands bezit te zijn. Het lijkt me noodzakelijk voor een betere wereld dat we allemaal langer doen met hetgeen we kopen en minder weggooien.”

 

Mijn tas is een duurzaam blijvertje en ik ga ‘m ontzettend vaak en met liefde dragen. Promise!

 

Dit wetende, ben ik misschien wel extra blij met mijn tas. Hij is prachtig in vorm, tijdloos en super praktisch. Hij is geweldig afgewerkt, gemaakt van soepel leer, heel stevig en de detaillering en de binnenkant zijn beyond. Ik merk dat ik ‘m júist door z’n verhaal met liefde en trots draag. Er zitten veel uren in en hij is met liefde en enorm veel vakmanschap is gemaakt in Nederland. Een tas die op deze manier is gemaakt, is vanzelfsprekend een stuk prijziger dan een fast fashiontassie uit Bangladesh. Maar als je je bedenkt wat erin zit, is dit een waardevolle friend of a lifetime.

 

 

 

1 Comments

  • Heel mooi! En ik ben het met je eens: als je maker over haar of zijn product hoort vertellen, krijg je echt waardering voor vakmanschap. Dan wil je eigenlijk niet anders meer en snap je dat een echt goed product voor een flutprijs gewoon niet kan.

    Beantwoorden

Write a comment