Instock Utrecht restaurant
Fair fashion

To eat: Instock Utrecht (net open!)

Utrecht is een nieuwe, duurzame superhotspot rijker! Instock, het foodconcept dat voedselverspilling op de kaart zet, heeft er onlangs alweer zijn derde restaurant geopend aan de Vleutenseweg. Dús vond ik het tijd om er eens snel een kijkje te nemen…

Over Instock:
weg met voedselverspilling

Ik ben groot, gróót fan van Instock, een geweldig restaurantconcept (al kan ik het beter ‘foodplatform’ noemen) met een mooie missie: voedselverspilling op de kaart zetten én tegengaan. Ongeveer een derde van onze voedselproductie wordt verspild. Zo zijn er bij producenten regelmatig overschotten, oogstverliezen of schoonheidsfoutjes (de maat of het uiterlijk voldoet niet aan de perfecte norm die de consument verwacht). Ook in de supermarkten wordt veel voeding weggegooid omdat het, ondanks dat het nog prima te eten is, tegen de houdbaarheidsdatum aan zit. Ook de horeca gooit veel ‘goed’ voedsel weg, en wat dacht je van wijzelf, de consument? ZONDE! Met hoofdletters, bewust. Want ik vind het bizar dat er op zoveel plekken op de wereld hongersnood is en wij verwende westerlingen enorme hoeveelheden goed voedsel weggooien alsof het niets is.

Instock gaat daar tegenin. Het haalt onverkochte producten op bij producenten, voedselverwerkers en Albert Heijns. Met deze “Oogst van de dag” gaan ze bij de Instock restaurants erg creatiefs om: elke dag verzinnen de chefs een ander menu van de dag, wat betekent dat je er geen dag hetzelfde kunt eten! Wat je er voorgeschoteld gaat krijgen, is dus sowieso een verrassing, en dat vind ik een extra leuke toevoeging.

 

img_4928_1000 img_4938

Over Instock Utrecht:
sfeervol, gastvrij en héérlijk!

Ik had al eens eerder bij Instock gegeten, bij de vestiging aan de Czaar Peterstraat in Amsterdam. Ook dat was een toffe en inspirerende (want je gaat na je bezoek toch meer over voedselverspilling nadenken) ervaring. Mijn vriend besloten on the spot het Instock kookboek aan te schaffen, dat ontzettend veel tips, tricks en recepten bevat waarmee je zelf voedselverspilling te lijf kan gaan in je leven en je keuken (meer over dit boek hier!).

Ik was ontzettend benieuwd naar de nieuwe vestiging in Utrecht, die onlangs zijn deuren opende. En dat had een persoonlijke reden. Instock is namelijk gevestigd in de oude Jaffa Villa aan de Vleutensweg 382; het pand waar ik tot een jaar geleden vier jaar lang in had gewerkt. Mijn werk is een jaar geleden verhuisd en in de tussentijd is mijn een stuk minder inspirerende oude werkplek compleet omgetoverd tot een eigenzinnig voedselparadijs. Ik vond het écht gaaf om te zien hoe inspirerend en efficiënt het pand was ingericht, ik herkende het niet meer terug! De knalgele vloer verbindt het hele pand, evenals de zwarte stallages, die door het hele pand lopen. Er is veel hout gebruikt en deze plantenliefhebber zag veel groen om zich heen 🙂 Ik vond het erg sfeervol. Als klap op de vuurpijl kregen we de tafel voorin het pand aangewezen: de exácte plek waar mijn bureau voorheen stond. Alsof het meant to be was; mijn geluk kon niet op!

Instock biedt een dagelijks variërend menu (credits voor de creativiteit van de chefs!). Je kunt een driegangenmenu nemen voor € 22,50, of een viergangenmenu voor € 27,50. Ik gaf door dat ik vegetariër ben en dat was geen geen enkel probleem. Aan alle gasten wordt het concept en het belang ervan uitgelegd, en die aandacht waardeer ik. Aan het einde van de avond kon ik concluderen dat ik van elke hap genoten had. Net als de mensen met wie ik was: zij waren positief verrast! Dat het een sociaal project is met (soms) imperfecte producten, wil niet zeggen dat er wordt ingeleverd op kwaliteit. Sterker nog: ik heb alleen maar genoten. Ook benieuwd naar Instock? Go & check it out! 🙂

 

img_4933_500

 

img_4940_1000

 

(enneh… nog even over de foto’s: die zijn van wat mindere kwaliteit. Toen ik bij Instock was, had ik namelijk nog niet het plan om er een artikel over te schrijven. Ik heb dus alleen snelle snapshots gemaakt met mijn telefoon, om de transformatie van het gebouw aan mijn collega’s te laten zien. En óók nog aan het einde van de avond, toen bijna alle gasten al weg waren. Dus de foto’s zien er een beetje leeg uit, maar toch hoop ik dat ze je motiveren om er ook een keer een kijkje te gaan nemen! Ik vind namelijk dat het er geweldig uit ziet, zowel de gastvrijheid als het eten is fantastisch en Instock is een prachtig initiatief waar veel andere horecazaken nog wat van kunnen leren. Dit wíl je toch steunen?)

 

img_4918kopie_1000

Write a comment