Whatever Nice

To watch: The What’s Underneath Project

We hebben allemaal onze onzekerheden. Over ons figuur, ons gezicht, onze talenten, onze wat-dan-ook. Meestal (of altijd?) onterecht en onnodig. Bepaalde ervaringen hebben ons een negatief zelfbeeld gegeven, mensen hebben ooit, bewust of onbewust, pijnlijke dingen gezegd en we zien in onze internetcultuur veel ‘perfectie’ om ons heen. We meten ons vaak met onhaalbare doelen en we hebben daardoor soms de neiging om onze eigen kwaliteiten uit het oog te verliezen. Zo word ik onzeker van al die prachtlijven op Instagram. Hoe langer ik ernaar kijk, hoe minder ik tevreden word met mijn eigen lichaam. Ik heb een normaal figuur, maar ik heb geen strák lijf en ik vind het nu al doodeng om over enkele maanden in bikini rond te lopen. Klinkklare onzin natuurlijk – en het feit dat ik dit nu schrijf, doet me extra beseffen dat het eigenlijk best wel erg is dat zulke gedachten überhaupt mijn hoofd passeren. Want come on, zo erg is het allemaal niet. Maar tegelijkertijd weet ik dat veel vrouwen, al dan niet stiekem, zo over zichzelf denken als ik. Helaas hoort het een beetje bij het leven, of in ieder geval bij onze maatschappij.

Gelukkig zijn er projecten als The What’s Underneath Project, die laten zien dat íedereen prachtig en uniek is – en bovendien véél meer dan een buitenkant. Het doel van het project is om een wereldwijde beweging te creëren voor zelfacceptatie; wie je ook bent, hoe je er ook uitziet, waar je talenten liggen of waar je ook vandaan komt. What’s Underneath Project, dat in 2014 is gestart door Stylelikeu.com, heeft al vele mensen, voornamelijk vrouwen, voor de camera gehad. Modellen, actrices, kunstenaressen, huisvrouwen… you name it. Het concept is eenvoudig: degene voor de camera wordt geïnterviewd over onderwerpen als zelfacceptatie, onzekerheden en de druk die de maatschappij op ons legt, terwijl hij of zij beetje bij beetje alle kleding uittrekt; tot alleen het ondergoed over is. Dat vergt nogal wat durf; zelf moet ik er niet aan denken. Maar het inspireert me enorm. 

Ik vind het mooi om te zien hoe alle geïnterviewden zo open, zichzelf en kwetsbaar durven zijn. De filmpjes maken me er keer op keer weer even van bewust dat we allemaal mensen zijn met onzekerheden en tegelijkertijd prachtige individuen met unieke talenten en persoonlijkheden. Het het maakt me heel zelfbewust, op een positieve manier. We zijn allemaal prachtig. En het is belangrijk dat we ons daarvan bewust blijven.

 

 

 

BEKIJK ALLE FILMPJES HIER,

OP HET YOUTUBEKANAAL VAN STYLELIKEU!

Write a comment