Vegan Challenge diary
Thoughts

Vegan Challenge Diary – Week 3: meer acceptatie en hier en daar wat cheat moments

Zo.. dat was week 3 van de Vegan Challenge! Ik wou ‘alweer’ zeggen uit automatisme, maar het voelt helemaal niet als ‘alweer’. Want het voelt alsof deze maand vrij sloom gaat. De afgelopen weken (week 1, week 2) gingen me niet altijd even gemakkelijk af (al heb ik ontzettend veel geleerd over wat ik dagelijks naar binnen schoof / schuif!). De vorige week kondigde ik al aan dat ik deze week twee bewuste cheatmomenten zou inlassen en dat heb ik gedaan. Week 3, here we go!

Cheatmoment 1:
de verjaardag van mijn vriend

Cheatmoment 1 begon meteen bij de ingang van week 3. Zaterdag was mijn vriend jarig en ik wist dat ik een dag tegemoet zou gaan vol verboden ‘vruchten’: taart, (witte en melk-) chocola, kaas en andere lekkernijen… you name it. En hoewel ik natuurlijk ook sterk zou kunnen zijn en speciale veganhapjes zou kunnen halen, besloot ik tóch maar mijn voedseldrift te volgen en aan mijn cravings toe te geven. En ik moet eerlijk zeggen: ik heb er geen moment spijt van gehad. Mijn taartje was fantastisch, de met chocolade overgenoten nootjes gingen erin als koek en de en de kaasplank die ’s avonds tevoorschijn werd getoverd, was even de hemel. Naast wat kaasjes die ik zelf had gekocht, hadden mijn ouders een aantal kazen meegenomen van een oud-collega van me die een eigen verantwoorde, lokale kaasmakerij is begonnen (fantastisch, toch?) en… HALLO. Dat moest ik toch proeven? Van de worsten op de foto heb ik vanzelfsprekend niet gesnoept; ik kan mezelf inmiddels overtuigd vegetariër noemen en ook na een aantal wijntjes had ik er totaal geen behoefte aan.

 

IMG_8401_900

Mini-cheatmoment 2:
Paasbrunch

Tsja. En toen was het Pasen. Eerste Paasdag heb ik me netjes aan mijn vegan regime gehouden, al heb ik dat niet zo goed gedocumenteerd en ik heb geen idee meer wat ik allemaal naar binnen heb geschoven. Zowel jij als ik moeten het dus met mijn woord doen 😉 Tweede Paasdag besloten we vriend S – die jarig was, maar het niet vierde – met wat vrienden te verrassen met een paasbrunch. Uiteraard was lang niet alles op tafel vegan. Ik heb de croissantjes (daar zit natuurlijk boter en melk in) overgeslagen, maar ik heb me wel tegoed gedaan aan een stukje gekruide kwaliteitskaas uit een kaaswinkel “uit een kaaswinkel” noem ik er bewust bij, want als kaas uit een kaaswinkel komt, ben ik altijd extra benieuwd. Want: grote kans dat het ontzettend lekker is! en een ei-avocado-pijnboompittensalade (wel bereid met biologische eieren). Hoewel ik natuurlijk aan het cheaten was, vond ik dat ik het nog best wel goed deed. De rest van de dag volgde ik weer mijn regime; wederom niet gedocumenteerd. Maar vegan it was!

 

IMG_9250_1000 IMG_8844_1000

 

De rest van de week ging over het algemeen wel prima. Nu moet ik zeggen dat ik over het algemeen allesbehalve spannend heb gegeten. Mijn ontbijt bestond meestal uit een boterham of broodje met hummus en rucola (zoals die op de foto hierboven – héérlijke hummus is dat, trouwens! Met paprika, verkrijgbaar bij Albert Heijn), of wat sojayoghurt met blauwe bessen. Lekker simpel. En woensdag had ik ’s ochtends zin in fruit, dus toen bestond mijn ontbijt uit een bosje druiven, een appel en een banaan. Geen idee of dat nou écht gezond is, trouwens. Maar ik had er zin in.

Tijdens deze challenge merk ik trouwens dat ik elke week door een korte periode ga waarin ik één ding heel veel eet of drink. Deze week is het sojamelk. I LOVE IT, het is zo romig en het proeft een beetje nootachtig. Ik vind het zelfs lekkerder dan koemelk! Dus die houd ik erin, ook na mijn Vegan Challenge. Ook at ik deze week veel walnoten als snack (al heb ik ook een zak chips buitgemaakt, hoor). Maar dat had vooral een praktische reden: dit zeefje had een nieuwe lading noten gekocht, terwijl ik nog oude bleek hebben liggen. Aan de noten dan maar!

 

IMG_9218_1000 IMG_8840

Lekkerste avondeten
van de week:
een goedgevulde curry

Het lekkerste avondeten van week 3 was met stip de goedgevulde curry van de foto hieronder (die overigens een snel snapshot was).  Zo’n lekkere smaabom! En het vult ook nog eens enorm. Bovendien vind ik het fijn dat je zo ongeveer alle restgroenten die je nog in huis hebt, ervoor bij elkaar kan gooien. Dat maakt het niet alleen tot een vegan pareltje; het is óók een topgerecht tegen voedselverspilling! En een leuke bonus: mijn vriend zegt dat hij helemaal geen dierlijke producten mist in dit gerecht! En even voor je beeld: dat zegt hij vrijwel nooit! Al merk ik dat ook hij langzaam aan het wennen is aan minder vlees en zuivel)! Hij vindt het vrijwel altijd prima om met mij mee te doen. Ik vraag elke dag of hij vlees of een ei bij zijn eten wil en bijna altijd zegt hij “nee”. En anders maak ik dat voor hem. Ik ben namelijk van mening dat iedereen lekker moet doen en eten wat hij wil. Maar tegelijkertijd maakt zo’n supporting instelling het voor mij wel makkelijker om de challenge vol te houden.

 

IMG_8533_900

Één ongepland cheatmoment
(yep, confessions!):
broodje geitenkaas met honing

Deze week had ik één ongepland cheatmoment, donderdagmiddag. Ik had net een lange meeting gehad bij een klant en amper geluncht. Toen ik terug kwam op mijn werk, was er geen lunch meer en ik wilde nog wel even goed eten. Tegenover het gebouw zit een klein lunchtentje. Daar heb ik een broodje gehaald, mijn favoriet: de ‘Gulzige Geit’ 😉 Ik keek nog op de kaart of er een vegan broodje tussen zat, maar dat was niet zo. En ik moet eerlijk zeggen dat ik anders ook niet had geweten of ik wel voor die optie zou hebben gekozen. Ik ging ervoor en ik genoot er maximaal van. Ook wat waard!

 

IMG_8541_1000

Overall: redelijk te doen,
als ik maar niet te streng ben voor mezelf.

Overall merk ik dat de challenge redelijk te doen is, als ik maar niet te streng voor mezelf ben. Én als ik buiten de deur wat vaker voor vegetarische opties mag kiezen als er geen vegan mogelijkheid binnen handbereik is (ik merk namelijk dat ik niet gemotiveerd ben om heel veel moeite te doen voor mijn eten). Waar cheaten in week 1 nog voelde als falen, kan ik daar nu prima mee leven. Ik weet tenslotte dat ik gemotiveerd genoeg ben om door te gaan (en ook sommige nieuwe gewoontes ná de challenge te blijven houden!) en tegelijkertijd de behoefte heb aan een gematigde overgang. Ik geloof dat ik ook na mijn challenge in ieder geval de helft van de tijd veganistisch zal blijven koken en ook mijn ontbijt en lunch zullen in ieder geval voor de helft vegan blijven, schat ik.

Zo. Dat was week 3. De volgende week is alweer de laatste! Ik ben benieuwd wat het me gaat brengen. Vooralsnog heb ik geen gekke dingen gepland die mijn challenge moeilijker zouden kunnen maken, dus ik ben vol goede moed! Mijn vriend en ik hebben afgesproken dat we volgend weekend in een vegetarisch / veganistisch restaurant gaan eten en daar heb ik nu al zo’n zin in! Wish me luck!

 

3 Comments

 • Leuk om te lezen! Ik ben ook nog steeds niet geheel vegan, maar wel een héél eind. 🙂

  Beantwoorden
 • Yes, dit klinkt heel goed! Nieuwe gewoontes en niet te streng, I like 🙂

  Beantwoorden
  • Jahaaa, making progress… sort of, haha! Het helpt inderdaad om gewoon te kijken hoe het gaat en elk moment weer los van elkaar te zien. Lukt het één moment niet? Prima, het volgende moment is weer een nieuwe die ik los van het vorige beoordeel. Nieuwe ronde, nieuwe kansen! Als je begrijpt wat ik bedoel 😉

   Beantwoorden

Write a comment