Veganistische schoenen voor modeliefhebbers
Fair fashion

Veganistische schoenen voor modeliefhebbers

Laat ik dit artikel beginnen met de boodschap dat ik geen veganist ben, en zelfs geen vegetariër. Ik eet vlees, maar steeds minder en als ik niet met de pot mee-eet, kies ik tegenwoordig altijd voor de vegetarische optie. Ik merk dat het nadenken over onderwerpen als de vlees- en leerindustrie me aan het denken zet over mijn eigen ethics (en daarbij vergeet ik andere dierlijke industrieën zoals de zuivel-industrie niet!) en ik merk dat het mijn gedrag langzaam beïnvloedt. Dus ik heb geen idee waar ik over een jaar sta, maar ik ga langzaam een kant op die me wel bevalt!

Ik koop nog leren producten, maar ik sta open voor veganistische alternatieven, zo ben ik gek op de superstevige en mooie tassen van Matt & Nat. Maar op het gebied van schoenen kom ik helaas niet zoveel veganistische kwaliteitsopties tegen. Momenteel ben ik bezig met een neverending zoektocht naar awesome, veganistische kwaliteitsschoenen van idealistische merken. Waar ik me mooi en goed in voel en die ik met trots kan dragen. Ik moet zeggen dat mijn zoektocht nog niet héél succesvol is, maar ik kwam zes merken tegen die ik graag met je wil delen. Of je nu veganist bent of niet, het kan geen kwaad om de mogelijkheden voor dier- en milieuvriendelijkere schoenen te verkennen!

stella_mccartney

Stella McCartney

Ik begin misschien een beetje oneerlijk, met een paar supergeweldige eyecatchers die compleet onbereikbaar zijn voor de gewone sterveling (zoals ik). Stella McCartney is een vegetarisch merk en gebruikt geen dierlijke materialen (zoals leer, huidgen, bont of veren) in haar producten: al haar jassen, tassen én schoenen zijn dus ook van plantaardige materialen gemaakt. En dat maakt het merk heel speciaal in een high-end designwereld waar dierlijke materialen de norm zijn. Stella McCartney is zelf vegetarisch opgegroeid op een biologische boerderij in Engeland en heeft (fashion) ethics dus met de paplepel ingegoten gekregen. Misschien zijn deze prachtschoenen prijs-wise niet helemaal waar mijn gemiddelde lezer warm voor loopt, maar A girl can dream, right…?

Elyse platform derby shoes   |   € 695,-
Embellished patent ankle boots
  |   € 525,-
Elyse star platform derby shoes   |   € 695,-

Black Odette boots   |   € 770,-
Platform slip-on sneakers   |   € 355,-
Scarpa platform derby shoes   |   € 695,-

vegan_dr_martens

Dr. Martens

Goed nieuws voor de cool chicks onder ons: Dr. Martens heeft een (bescheiden) veganistische collectie, bestaande uit drie modellen. En ze zien er fantastisch uit, toch?

Felix vegan rub off boots   |   € 170,-
Cambridge brush vegan boots
  |   € 170,-
Felix vegan rub off shoes   |   € 145,-

beyondskin

Beyond Skin

Beyond Skin is een 100% vegan merk, dat is goedgekeurd door PETA. Beyond Skin is in 2001 opgericht vanuit de onvrede over het aanbod in luxe, stijlvolle én ‘cruelty free’ schoenen. De schoenen worden onder goede omstandigheden geproduceerd in een kleine fabriek in Alicante, Spanje.

Super Elvis brogues   |   € 120,-
Faux leather Kate loafers
   |   € 120,-
Pewter Kate loafers   |   € 120,-


mattnat

Matt & Nat

Matt & Nat is inmiddels een bekende speler in de wereld van vegan merken. Dit van oorsprong tassenmerk lanceerde dit jaar zijn eerste veganistische schoenencollectie. Op de Modefabriek, dat plaatsvond in juli, heb ik alvast een voorproefje gekregen van de SS’17-collectie en daar zaten echt een paar (o.a. knalroze!) pareltjes tussen. Als de schoenen van dezelfde kwaliteit zijn als de tassen, ga je zeker geen spijt krijgen van je aankoop.

Black boots   |   € 160,-
Bonaventure – black   |   € 61,60

byblanch

By Blanch

By Blanch bestaat nog niet zo lang: het werd in 2014 opgericht door de Spaanse Mireia Blanch, een groot dieren- én modeliefhebber, die besloot haar baan op te zeggen en zich te focussen op haar eigen ethisch verantwoorde schoenenmerk. Alle schoenen van By Blanch zijn 100% veganistisch. De grondstoffen worden gewonnen in Europa en de schoenen, die Blanch zelf omschrijft als “mooi, comfortabel en duurzaam”, worden eerlijk geproduceerd in Spanje. Het “leer” wordt gemaakt van polyurethaan en afgewerkt met een plantaardige oliecoating. Het merk wil in de toekomst gaan experimenteren met veganistisch suede (microfiber) en andere ecologische materialen.

Offshore black   |   € 199,-
Desert rose black
   |   € 159,-
Nightfall black   |   € 199,-


good_guys_vegan

Good Guys

Dit Franse veganistische schoenenmerk werd in 2010 opgericht door Marion Hanania, vegetariër en groot dierenliefhebber. Good Guys vindt comfort en duurzaamheid belangrijk en maakt gebruik van materialen als microfiber, canvas en natuurlijke rubber. De schoenen worden ontworpen in Parijs en geproduceerd in Portugal, onder goede werkomstandigheden. In 2015 won Good Guys de prijs voor “Best vegan brand of 2015” en de PETA-award voor “Best stylish casual shoes”.

Daisy brandy   |   € 119,-
Daisy black
   |   € 119,-
Ella black   |   € 110,-
Nina black   |   € 110,-

2 Comments

 • Wat een inspirerende post! Dit sluit perfect aan bij mijn eigen zoektocht (ook neverending, ha)
  By Blanch kende ik nog niet, dat merk voeg ik zeker toe aan mijn lijstje 🙂
  Jammer dat deze mooie merken nauwelijks (of zelfs helemaal niet) te vinden zijn in fysieke winkels.
  (… ik voel weer een kriebel opkomen om deze merken te gaan promoten bij de reguliere schoenketens. Wordt vervolgd… 😉 )

  Beantwoorden
  • Ja, ik mis merken als bovenstaande ook echt in fysieke winkels. Sommige winkels (zoals Geitenwollenwinkel) hebben wel vegan schoenen in huis, maar ik zou het zo fijn vinden als er simpelweg op veel meer plekken mooie vegan alternatieven zijn. Dat zou het zoveel makkelijker maken om meer en vaker veganistische producten te dragen!

   Beantwoorden

Write a comment