Thoughts

Met m’n kop op tv

Het is al even geleden opgenomen, maar woensdag kwam het dan eindelijk op tv: mijn eerste mini tv-optredentje EVER. ‘Het Kasboekje van Nederland’, een programma van de NTR, had me gevraagd om te praten over mijn reis naar bewuster kopen. Tuurlijk wil ik dat! Fantastisch dat een tv zender aandacht aan dit onderwerp besteedt en een mooie kans om daar – al is het maar een paar minuten! – over te vertellen aan een grote groep mensen die zich daar misschien nog helemaal niet mee bezig houdt. Awesome!

 

Doodeng.

 

Maar ook super (als in: SÚÚÚ-PER) eng. Want waar ik normaal lekker veilig van achter mijn laptop zit te tikken, moest ik ineens mijn verhaal doen voor een knoeperd van een camera, met een heel team om me heen. En dan moest ik ook nog van die “leuk voor op tv”-dingen doen (wat ik natuurlijk helemaal niet gewend ben), zoals voor de camera met mijn laptop naar het raam lopen en langzaam een tekst oplezen terwijl ik ‘m ook uit mijn hoofd aan het typen was (geloof me, dat zijn héél veel dingen om aan te denken als je stikzenuwachtig bent). Pressure ON! Maar hé, met een missie als de mijn zijn dit natuurlijk mooie kansen. Omdat ik de beelden van tevoren niet had gezien, was het echt een gevalletje “ik ben benieuwd wat ze ervan gemaakt hebben”. Maar boven dat alles vond ik het natuurlijk vooral heel cool. Een ontzettende eer dat mensen mijn verhaal het delen waard vinden. En omdat het voor mij toch wel weer een mijlpaal is, vind ik het leuk om dat met jullie te delen.

 

Bekijk de aflevering en het stukje hier (vanaf 19:15)

 

 

 

 

We zijn verslaafd aan kopen en het kortstondige geluksgevoel dat het ons geeft. Maar spullen brengen geen geluk – dat moet toch echt van binnenuit komen. En sinds ik bewuster ben gaan kopen, ervaar ik veel meer rust. Én het is ook nog beter voor mijn portemonnee…

 

Het punt dat ik wilde maken is een hele belangrijke voor me. Ik schrijf hier veel over mooie merken en producten, maar wat ik werkelijk wil (en wat misschien wel te weinig naar voren komt, bedenk ik me soms) is dat ik mensen wil laten nadenken over de manier waarop ze kopen. Én hopelijk inspireren om bewuster te consumeren. Het ding is: veel mensen kopen zich een ongeluk. Aan compleet overbodige, goedkope spullen, waarvan ze geen enkel idee hebben hoe, waar of door wie het is gemaakt. Door die afstand raken mensen ook mentaal verwijderd van waar ze eigenlijk aan bijdragen met hun geld: een systeem vol vervuiling, corruptie en mensonterende omstandigheden. Tegelijkertijd proberen trends en marketeers ons constant te verleiden om meer te kopen. Meer, mooier, nieuwer.

Maar al die nieuwe aankopen maken ons natuurlijk helemaal niet gelukkig. Ja, héél even ervaren we een goed gevoel, maar na een dag is dat weer weggezakt en maakt het plaats voor een nieuw, nog heviger hongergevoel. Geluk kun je niet kopen, dat komt van binnenuit. En ik merk dat bewuster (en minder!) kopen me gelukkiger maakt. Omdat ik blij word van het idee dat ik met mijn aankoop bijdraag aan een betere wereld én omdat het me innerlijke rust geeft. Een gouden combinatie, toch?! Ik denk dat die gedachte dat je er ook zélf beter van wordt (zowel in geld als in innerlijke rust) vaker benoemd mag worden.

En nu ben ik blij. Niet alleen omdat ik niet finaal af ben gegaan op camera (grapje ;)), maar vooral omdat ik het gewoon heb gedáán. En stiekem is dat toch wel een persoonlijke mijlpaal voor me. Ik wil jullie allemaal bedanken voor de positieve reacties. Én voor alle support. Jullie weten het misschien niet, maar al die hartverwarmende berichten geven me de motivatie om er nóg meer voor te gaan. En daar ben ik jullie heel, héél dankbaar voor.

 

Heel veel liefs en en dikke virtuele knuffel aan jullie allemaal. Ik meen het, jullie zijn goud! 🙂

 

 

 

9 Comments

 • Je hebt het inderdaad maar gewoon gedaan, super tof!!!

  Beantwoorden
 • Je zegt het mooi en het is heel herkenbaar! Stoer dat je het gedaan hebt en ik weet zeker dat er weer wat mensen zijn gaan nadenken. Geweldig!

  Beantwoorden
 • Heel gaaf! Ik heb gekeken en je deed het super goed! En je blijft me inspireren om minder en duurzamer te kopen! Keep up!

  Beantwoorden
 • Supertof! Het is echt een goed verhaal geworden, ook in combinatie met de rest van de aflevering. Dat gaat zeker wat mensen aan het denken zetten. Van je zenuwen is trouwens niets te merken. Wees maar blij dat ze niet per se op je werk wilden komen filmen, haha.

  Beantwoorden
 • Wat ontzettend tof! Ook goed om de boodschap van duurzaam consumeren naar een breder publiek te trekken, denk dat veel mensen daar helemaal niet van bewust zijn dat het ook anders kan.

  Beantwoorden
 • Leuk fragment! Grappig om ook eens je stem te horen, dat is toch anders dan een getypt stukje lezen 😉

  Beantwoorden
 • Goed gedaan!
  Het is een leuk stukje geworden en super om zo je boodschap te delen.

  Beantwoorden
 • Heb je super goed gedaan! Heel leuk om je te zien praten en bewegen 🙂

  Beantwoorden
 • Super!!! Van mij mocht het zelfs langer duren 😉 Lijkt me ook heel tof als je ooit een YouTube kanaal begint!

  Beantwoorden

Write a comment