Lush_zero_waste_shampoo_bar_deo_rock_review_header
Review

Ik probeerde een zero waste shampoo en deodorant bar (Lush)

Ik mag dan vol overgave met conscious fashion bezig zijn; de rest van mijn leven kan nee, moet! ook een stuk bewuster en duurzamer. De laatste tijd denk ik veel na over mijn afvalverbruik. Één blik op mijn dagelijkse boodschappen op de kassaband en ik schaam me toch wel een beetje voor Moeder Aarde. Het is één grote plastic rotzooi, soms zelfs verpakking ín verpakking. Best wel shocking. En als ik dan terugdenk aan A Plastic Ocean, een documentaire die ik onlangs zag, kan ik niet ontkennen dat me een schuldgevoel bekruipt. Mijn plasticverbruik kan en moet minder.

Ik ben allesbehalve een zero waste chick en hoewel ik niet het type ben dat rigoureus het roer omgooit, vond ik het broodnodig om maar eens babystapjes te gaan zetten. En niet alleen in de supermarkt. Toen ik me pas in de enorme Lush flagshipstore in Amsterdam bevond (a.k.a. grotendeels natuurlijke en dierproefvrije geur- en kleurexplosie), besloot ik wat zero-waste producten mee te nemen die ik normaal nooit zo snel zou kopen. “Gewoon voor de leuk”, maar ook om mezelf wat bewuster te maken van het feit dat ik minder afval kan produceren. Enneh… stiekem was ik ook wel benieuwd hoe zo’n ‘enge’ shampoo- en deodorantbar zou bevallen. Ik kocht de ‘Honey I Washed My Hair‘ shampoo bar en de Aromaco deodorant. Time to give it a try!

 

IMG_9982_1000

De ‘Honey I Washed My Hair’
shampoo bar van Lush (review)

Op de foto hierboven zie je mijn shampoo bar na zo’n 7 weken dagelijks gebruik ja, ik weet het, ik moet mijn haar minder wassen, maar laten we het daar nu even niet over hebben. Ik had nog nooit eerder een shampoo bar gebruikt. Hoewel men natuurlijk al vanaf oudsher harde zepen gebruikt, ben ik zo’n typische 21-century-kid die gewend is aan plastic flacons en vloeibare shampoos. Noem me een gekkie, maar de eerste keer dat ik het ding gebruikte, deed ik dat een beetje aarzelend.

Het valt me op dat deze bar echt schuimt als een malle en dat ik maar weinig hoef te gebruiken om mijn lange haar helemaal in te zepen. Het ruikt erg zoet: een zachte vanille- / karamelachtige geur waarvan ik denk dat veel mensen ‘m erg lekker vinden. Je kunt de bar over je natte haar wrijven, maar ik wrijf hem liever tussen mijn handen en daarna masseer ik het schuim in. Easy does it. Net zo weinig moeite als shampoo uit een flacon knijpen. Ik ben om, serieus.

Ik vind het een fijn product; de shampoo maakt mijn haar lekker zacht en het voelt daarna heerlijk fris en schoon. Mijn haar is van zichzelf erg droog en daarom gebruik ik er in de punten mijn favoriete conditioner naast: deze van Inecto (betaalbaar, natuurlijk én fijn: € 4,99 voor 500ml, via Holland & Barrett!). De bar is heel zuinig in gebruik; ik las dat je je haar er zo’n 80 keer mee kunt wassen. En omdat het zo’n compact product is, gaat-ie ook zeker met me mee op reis naar Vietnam, eind dit jaar. Het is slim om hem na gebruik te laten drogen op een droge plek. Hij plakt dan namelijk een beetje.

Je koopt deze bar (€ 8,95) los in de Lush winkel. Fijn, dat scheelt weer een overbodige verpakking. Inmiddels heb ik bij Lush ook een tinnen bakje gekocht (€ 2,05) om mijn toekomstige bars in te bewaren. Dit product bevat grotendeels natuurlijke ingrediënten (naast volgens Lush veilige stoffen als parfum en kleurstoffen), zie hier de ingrediëntenlijst. Dit product is vegetarisch, maar niet veganistisch: het bevat fair trade (yey!) honing. Heb je een ander soort haar dan ik? Vraag dan even welke bar het beste is voor jouw haar.

 

IMG_0008_1000

 

IMG_9460_1000

 

IMG_9464_1000

 

IMG_9988_1200

De Aromaco deodorant bar
van Lush (review)

Ook zo’n deodorant bar had ik nog nooit eerder gebruikt. Ik had al wel eens een deodorantkristal geprobeerd (wat ook al héél wat was, voor mij) en ik moet zeggen dat het me best goed beviel. Inmiddels gebruikt mijn vriend ‘m elke dag en ook hij is er tevreden over. En toch wilde ik weer eens iets nieuws testen. In de winkel vond ik zo’n blok er interessant uitzien en ook weer onder het mom van “laat ik eens zo’n zero waste ding uitproberen” nam ik ‘m mee.

Je gebruikt deze bar direct op je oksels; je wrijft hem er gewoon ‘droog’ overheen. Het is een vrij hard blok en bij Lush werd me verteld dat als hij wat te hard is, je er gewoon een randje vanaf kunt schaven en dan is-ie weer zacht. Ik weet niet of ík nou zulke gevoelige okseltjes heb of dat dit normaal is, maar ik moet zeggen dat ik het nog steeds een vrij hard blok vond. Deze deodorant aanbrengen voelt een beetje alsof ik mijn oksels aan het scrubben ben. Op zich niet verkeerd, natuurlijk, maar merk ik dat het daardoor niet helemaal iets voor mij is.

Over de werking ben ik heel tevreden, ik vind het een effectieve deodorant. Ik denk dat ik een gemiddelde tot redelijke zweter ben en op een reguliere dag is deze bar meer dan genoeg. Mijn oksels ruiken nog steeds fris, dus dit blok doet prima zijn werk. Na een lange dag werken waarna ik twee keer ruim een halfuur met tegenwind heb gefietst, merk ik dat-ie dan wel een beetje tegen zijn max aan zit (en ik moet zeggen: persoonlijk heb ik dat bij elke goede deodorant wel). Wat ik wel geweldig vind, is dat-ie ontzettend zuinig is. Maar echt héééél zuinig; budget-wise was het een hele goede aankoop! Ook dit product bevat grotendeels natuurlijke ingrediënten, zie hier de ingrediëntenlijst. De Aromaco bar is ook geschikt voor vegans!

 

IMG_9448_bw

6 Comments

 • Oh, ik vond de Honey I Washed My Hair ook zo fijn (en inderdaad ideaal voor op reis!), maar er zit SLS in en dat is van palmolie. Net als de sodium stearate in die deo trouwens. Oh en om het nog meer te verpesten: die propylene glycol is van aardolie. Technisch gezien best een natuurlijk product, maar ik geloof niet dat je daar op zit te wachten.
  Ondanks dat die shampoo heel goed werkt, ben ik helemaal afgeknapt op Lush. Echt niet zo natuurlijk en duurzaam als ze zich voordoen. Ja, ik moet ze nageven dat ze wel degelijk verder gaan dan de meeste andere bedrijven, maar als je je zo goed voordoet, voel ik me gewoon besodemieterd als het allemaal niet zo rooskleurig blijkt te zijn.
  Sorry dat ik je enthousiasme zo kom verstoren hier, maar je hebt in ieder geval je aluinkristal nog (vind ik ook fijn!) en ik heb binnenkort als het goed is een alternatief voor die shampoo 🙂

  Beantwoorden
  • Hi Sara, goed bezig 🙂 Maar Linda heeft ook een punt… Probeer anders nog eens de producten van Werfzeep uit Utrecht! (www.werfzeep.nl)

   Beantwoorden
   • Ik vind werfzeep idd een super fijn merk! Ik gebruik nu hun shampoobar en die werkt echt heel erg goed, ik heb zelfs geen conditioner meer nodig. Maar he, ieder stapje is een stapje! En ook al zit er in zo’n bar van lush shit, dat zit er in een normale shampoo ook en die shampoo zit dan ook nog eens in een fles! Dus het is zeker een stap(je) 🙂

    Beantwoorden
 • Tipje voor de deodorant: voor gebruik even onder de kraan houden! Dan ‘scrubt’ hij niet meer zo en komt er sneller product van af 🙂 Ik vond beide producten ook erg fijn in gebruik! Als je ook op ingrediënten wil letten zou je de shampoobars van Douce Nature kunnen gebruiken, die vind ik nog fijner dan die van Lush 🙂 Fijne review!

  Beantwoorden
 • Leuke review, misschien ga ik dit ook maar proberen. Shampoo vind ik minder eng dan conditioner, die heb ik echt nodig (dat denk ik tenminste) om geen ontplofte bos stro te krijgen. Mijn kleine zero waste stapjes zijn een eigen waterfles, zelf tasjes meenemen, een eigen koffiemok (al vergeet ik die wel vaak mee te nemen), herbruikbare wattenschijfjes enz. Maar inderdaad wat er bij de supermarkt wegkomt blijft confronterend en waarschijnlijk het ergste qua plasticverbruik. Onze plastic container is niet zo groot, en elke keer puilt ie weer helemaal uit. Misschien maar even op letten wat daar nog haalbaar te vervangen is.

  Beantwoorden
 • Hey,
  Fijne review! Ik heb aromaco ook een tijdje gebruikt, maar ik blijk er allergisch aan te zijn… Dus verschillende andere zaken geprobeerd en uiteindelijk bij een aluin deo uitgekomen.
  Ook ik gebruik de shampoobars van Lush, maar ik knap ook af op de zaken die zaailingen zo mooi aangaf hierboven. Ik denk dat ik mijn huidige Lush shampoobars nog opgebruik en dan ga overstappen op eentje van Douce Nature. Lush is vooral handig om je eerste stappen in Zero Waste verzorgingsland te zetten.
  Ook de producten van Lamazuna zijn fijn in gebruik. Ik testte hun shampoobars ook al uitgebreid.

  Beantwoorden

Write a comment