OFFMODE tips newsletter 1
![](https://www.whensarasmiles.nl/wp-content/uploads/2025/02/Fijnste_fashion_rentals-100x0-c-default.jpeg)
Wát een goed gevoel om 2025 zonder koophonger te beginnen. De impulsieve keuze voor een No Buy Year was precies(!) wat ik nodig had. Rond kerst keek ik nog veel op webshops, maar vlak voor de jaarwisseling voelde ik zo’n rust. Niet bezig zijn met kopen geeft zoveel ruimte voor anderen dingen die veel meer geluk en voldoening geven. Ik ben 100% toegewijd om er een inspirerend jaar van te maken en vind het geweldig dat al zoveel mensen meedoen (de meesten in een Low Buy-versie).
Sinds 1 januari houd ik een kledinglogboek bij en tel en digitaliseer ik mijn complete garderobe (de eerste resultaten en mijn tips deel ik eind deze week). Binnenkort duiken we in de meest effectieve en satisfying opruim- en opvouwtechnieken die rust en overzicht brengen. Als je in januari een goede basis legt, heb je daar de rest van het jaar zoveel profijt van. Je kunt elk moment instappen in het paid membership en alles teruglezen.
Vandaag 10 fijne tips:
1. De grote online vintage guide (NL/BE)
Op het gebied van vintage kun je in steden al je hart ophalen, maar daarbuiten blijft het moeilijk om bijzondere stukken te vinden. Ofja, bleef… 🙂 In mijn nieuwe online vintage guide verzamelde ik je de 11 mooiste Nederlandse en Belgische webshops die bewijzen dat vintage niet alleen duurzaam, maar ook stijlvol, uniek en van topkwaliteit kan zijn. Want laten we eerlijk zijn: er is al zoveel moois gemaakt.
Online vintage guide
Meer merken ontdekken? Bekijk al mijn Brand Guides of check de Grote Eerlijke Merkenindex op whensarasmiles.nl.
2. Wauw: mijn missie in de Volkskrant
Ik ben nog steeds aan het bijkomen van alle reacties op een artikel dat de Volkskrant gisteren publiceerde. Het Slotakkoord over mijn werk en missie, met een knaller van een titel (ik voel me zo vereerd), maakt me echt verlegen.
Het is zo belangrijk dat duurzame kleding en kritische blikken op consumeren eindelijk gemeengoed worden. Daar hebben we de grote media voor nodig. De duurzame modewereld is lang een niche geweest, maar er komt langzaam verandering in. Dat is geweldig! Samen kunnen we de industrie veranderen. Dit artikel betekent veel voor mij. Grote dank aan Nora Veerman!
3. Tegenlicht – error 404: het internet in crisis
De laatste tijd ben ik steeds kritischer op sociale media en hoe grote bedrijven het internet gebruiken (hoi algoritmes en koopfuiken) voor eigen gewin, ten koste van mens, dier en planeet. Waar Instagram ooit een creatieve uitlaatklep was, voel ik me nu steeds meer beperkt als maker en merk ik privé hoe sociale media onze gemoedsrust aantasten. Er is verandering nodig. Deze Tegenlicht-documentaire belicht pioniers die hiervoor strijden, zoals Europarlementariër Kim van Sparrentak (volgtip!). Aanrader!
4. Boek: de Dopamine factor
Koopverslaving, schermverslaving… net als veel andere verslavingen zijn we steeds vaker en sneller op zoek naar de korte geluksmomentjes in de vorm van dopamineshots. In De dopamine factor legt Anna Lembke uit hoe dopamine werkt, waarom ons brein verslaafd raakt en hoe je zelf de balans kunt herstellen voor een gezonder leven. Ik ben er deze week in begonnen.
5. De fijnste fashion rentals
Als je in 2025 meedoet met mijn No Buy / Low Buy jaar, maar je hebt toch behoefte aan vernieuwing, kijk dan eens naar kleding huren. Ook ideaal als je een outfit zoekt voor een bruiloft, event, shoot of styling klus.
Na een roerig jaar in de wereld van fashion rentals – helaas moesten er een aantal stoppen – zijn Re.run en Rentglam grote Nederlandse tips als je op zoek bent naar bijzondere stukken. Ook goed nieuws voor de Amsterdammers onder ons: Lena Library opende een tweede vestiging in De Pijp (Daniël Stalpertstraat 76h).
6. Artikel over goede voornemens vasthouden
In het NRC stond een fijn artikel van Ellen Deckwitz over – volgens haar – dé methode om te slagen met je goede voornemens en los te komen van verslavingen. Ik herken een hoop. Lees het hier:
7. Pointer checkt: hoe giftig is SHEIN kleding?
Dat SHEIN-kleding veel chemicaliën bevat was al bekend (Google ‘SHEIN clothes chemicals’ maar eens). Maar van de laboratoriumtests in in deze Pointer aflevering sloeg ik steil achterover. Wat blijkt: sommige SHEIN-producten bevatten gevaarlijk hoge concentraties giftige stoffen. Zo werd in een paar slippers 325 keer de in Europa toegestane hoeveelheid ftalaten, weekmakers, aangetroffen. Bizar. Deel deze aflevering met iedereen die het moet zien.
8. Tentoonstelling over Supreme
Afgelopen weekend bezocht ik de tentoonsteling Supreme – Resampling the World in het Designmuseum in Den Bosch. Het iconische skatemerk is in een paar decennia uitgegroeid tot kapitalistische bestseller: zo ongeveer álles met het logo wordt geld waard.
De tentoonstelling gaat in op Supreme als cultureel fenomeen en als je alle bizarre logo-objecten ziet (je kan het zo gek niet bedenken), word je goed aan het denken gezet over overconsumentisme en de waarde van spullen. Te zien t/m 23 maart.
Ook nog steeds een aanrader: de modetentoonstelling SHAPE – Body, Fashion, Identity in het Textielmuseum in Tilburg. Te zien t/m 30 maart.
9. RTL Nieuws – deze Oeigoerse dwangarbeiders worden constant in de gaten houden (04-01-’25)
Ik blijf het schokkend vinden dat, ondanks het wereldwijde besef van dwangarbeid in de ‘heropvoedingskampen’ van Oeigoeren, China blijft claimen dat alles goed gaat. RTL Nieuws werd uitgenodigd op een geënsceneerde perstrip naar een kledingfabriek waar Oeigoerse kledingarbeiders zouden vertellen hoe goed ze het hebben. In 2020 kwam 20% van het wereldwijde katoen uit Xinjiang en het lijkt niet dat dit is veranderd.
10. Podcast over mijn werk
Soms vind ik het heerlijk om eens niet over mijn missie te praten, maar over hoe ik in het leven sta als mens. In de Gouwe Vrouwe podcast spreekt ondernemerscoach Margriet Meijer (tevens founder van Monsak, aanrader voor duurzame tassen op maat!) met me over hoe ik mijn werk vormgeef en waarom ik het zo belangrijk vind om mijn eigen pad te volgen en vooral: te creëren.
De kans is dus groot dat dit katoen ook in jouw kast hangt. Als consument kun je hier weinig tegen doen, leg ik uit in mijn bescheiden bijdrage aan dit nieuwsitem, omdat merken vaak niet eens weten waar hun katoen vandaan komt. Daarom koop ik het liefst bij merken die hun keten volledig in kaart hebben en transparant zijn.