Óók duurzaam: geef je kleding het beste onderhoud
Bij een duurzamere garderobe hoort bewuster shoppen. Klaar als een klontje. Maar waar we níet altijd bij stil staan, is dat een écht duurzame garderobe veel verder gaat dan dat. Je kunt álle idealistische merken van de wereld supporten en helemaal losgaan op vintage kilo sales of tweedehands swap parties – als je niet goed voor je kleding zorgt, doe je jouw garderobe echt tekort. Jouw met zorg uitgezocht lievelingen verdienen niets anders dan het beste onderhoud, toch?
De manier waarop we me voor onze kleding zorgen, heeft een enorme invloed op de levensduur van je garderobe én op het milieu. Waarschijnlijk heb je nu een “like, duh…”moment – en terecht. Het is natuurlijk geen rocket science; veel mensen weten het wel. En toch is het maar een klein percentage van de kledingliefhebbers die zijn of haar kleding niet dagelijks op de dichtstbijzijnde stoel smijt, verkeerd wast of zo bewaren dat ze er al na een maand niet meer uitzien zoals de bedoeling was. Zoooondeeeeeee!
Onlangs publiceerde één van mijn favoriete modemerken, Stella McCartney, een reeks funny-but-serious-but-funny filmpjes in samenwerking met CleverCare, een initiatief dat consumenten bewust probeert te maken van duurzamer kledingonderhoud. Ze inspireerden me om mijn eigen onderhoudstips en -tricks voor een duurzamere garderobe eens op een rij te zetten. Enjoy! En heb je tips die er niet bij staan (ongetwijfeld, I’m not a pro, you know), laat ze achter in de comments!
1. Wassen
1.1 Was bewust (en niet te vaak)! Klinkt logisch, maar als je écht kritisch bent naar jezelf: denk je vaak genoeg na over de vraag “is wassen écht nodig?”. Diverse studies tonen namelijk dat vrijwel iedereen (veel) vaker wast dan nodig. En dat is niet alleen slecht voor de kwaliteit van onze kleding (je verwast letterlijk je kledingstuk); het milieu vindt het ook niet leuk. Waterverspilling, anyone? Was bewust! Veel kledingstukken kunnen prima nog even mee als je ze ophangt om te luchten. Maak met jezelf de afspraak om alleen te wassen als je trommel vol zit. Checktip: als je boven het droge wasgoed nog een vuist ruimte over hebt, zit hij vol genoeg.
1.2 Vermijd het gebruik van wasverzachters. Wist je dat ze sommige stoffen, zoals producten met elastane (alles dat ook maar een beetje elastisch is) en high-tech vezels, kunnen beschadigen? Daarnaast zijn ze ook nog eens slecht voor het milieu. Gewoon niet doen, dus. Het went snel!
1.3 Zorg dat je kleding veilig de wastrommel in gaat. Was je kleding altijd binnenstebuiten, zo blijft het langer mooi. Daarnaast is het altijd slim om haakjes, knopen en ritsen te sluiten. Zo voorkom je dat ze schade aanrichten aan de vaak kwetsbare stoffen. Gaatjes zijn sneller gemaakt dan je denkt (ik spreek uit ervaring…)! En gebruik natuurlijk een wasnetje voor fijne, gevoelige items, zoals lingerie en swimwear.
1.4 Kies voor wasmiddelen op plantaardige basis. Doordat ze biologisch afbreekbaar zijn, zijn ze veel minder schadelijk voor het milieu. Merken als Ecover (sindskort verkrijgbaar bij Albert Heijn!) en Seepje (waar ik onlangs een review over schreef!) zijn biologisch en helemaal verantwoord om mee te wassen! Of probeer eens zelf je wasmiddel te maken! Een simpele DIY vind je op Awkward Duckling (ik moet ‘m nog proberen, maar hij schijnt erg effectief te zijn!).
1.5 Was op een lage temperatuur. Doorgaans zijn we gewend om vrij heet te wassen, meestal op 40° of 60°. Het laatste is echter vrijwel nooit nodig, alleen als echt grondige reiniging of ontsmetting nodig is. Bijvoorbeeld bij hele vuile items, als je vatbaar bent voor ziektes of als je in contact bent gekomen met iemand die ziek is. En bij items die in aanraking zijn gekomen met veel bacteriën, zoals keukentextiel en gastendoekjes. Voor je normale wasjes volstaat 30°! Van een hogere temperatuur wordt het echt niet schoner, hoogstens krimpt je was. Hier vind je een handige infographic waar alles duidelijk staat uitgelegd.
2. Drogen en strijken
2.1 Maak niet te vaak gebruik van de droger. Het is ontzettend slecht voor je kleding: het kan krimpen, vervormen en de stof wordt er snel lelijk van. Ik heb zelf in het verleden al een aantal kledingstukken verpest door ze te vaak te drogen en dat is ontzettend zonde. Vooral jeans stopte ik in de droger, omdat ik wilde dat ze daarna mooi strak zouden zitten. De wassing raakte sneller-dan-snel verpest, de jeans werden sneller-dan-snel dunner en gingen slijten. Ik heb ervan geleerd; écht niet doen! Bovendien is natuurlijk drogen hartstikke gratis (je bespaart zoveel energie), en véél beter voor het milieu!
2.2 Droog je kleding liever op natuurlijke wijze, hangend of liggend. Dat laatste hangt af van de vervormbaarheid van je kleding. Leg gebreide kledingstukken en zware, geweven stoffen sowieso altijd neer, zo blijven ze veel beter in vorm. Leg ze eventueel op een handdoek. Maar let wel even op: laat je gekleurde kleding nooit in de zon drogen, en het liefst binnenstebuiten! Gekleurde kleding is namelijk gevoelig voor licht. Zo blijft het nog langer mooi!
2.3 Strijk niet te vaak. Oké, dit is meer een persoonlijke tip, want ik vind het vaak onnodig: het kan je veel tijd en energie kosten. Veel kleding droog prima op als je het ophangt in een ietwat vochtige badkamer op te hangen. Zo stoom je als het ware je kleding. Het werkt echt heel goed!
2.4 Nog beter: vermijd kleding die snel kreukt. Ik heb een beter idee: bespaar jezelf überhaupt de moeite van het strijken en kreukloos drogen! Want als je hetzelfde bent als ik (lees: een extreme luiaard als het om verzorging van kleding gaat), ga je die daardoor minder vaak dragen. Tip: test voor je het koopt even of het een kreukstof is door het even op te frommelen of samen te knijpen. Als er meteen kreukels in komen, kun je het beter laten hangen. Works for me!
3. Bewaren
3.1 Maak gebruik van goede kleerhangers. Dit is een belangrijke tip! Veel vrouwen kopen graag mooie kleerhangers die prachtig in hun interieur staan. Ze zijn vaak erg smal en dus eigenlijk helemaal niet praktisch. Ook ik heb me eens laten verleiden om deze mooie koperen kleerhangers van Hay te kopen, maar daar kreeg ik al snel spijt van. Er kwamen namelijk vrijwel direct haken en ogen in veel kleding, vooral als het wat zwaarder is. Bovendien gaat kleding ervan lubberen en het raakt uit vorm; het láátste wat je natuurlijk wilt als je iets met zorg en de perfecte pasvorm hebt aangeschaft! Gebruik liever kledinghangers met een bredere schouder, zodat het gewicht beter verdeeld is.
3.2. Hang wollen items nooit op! Hoe verleidelijk die Instagram- en Pinterestbeelden met prachtige ophangen knits ook zijn (zijn we er niet allemaal eens toe verleid?): DOE… HET… NIET! Het rekt enorm uit en het verliest zijn vorm. Vouw je truien mooi op en leg ze op een stapel – minstens zo Pinterestwaardig, als je het mij vraagt! En ook nog op de langere termijn 🙂
3.3 Sluit ritsen als je kleding ophangt. Een detailtip, maar zo voorkom je dat kleding uit vorm raakt en zo kunnen er ook geen andere kledingstukken, stoffen of draden tussen je rits komen, waardoor hij naderhand misschien niet meer open of dicht gaat. Zo gepiept, toch?
3.4 Let op welke items je bij elkaar legt of hangt. Dit wordt vaak vergeten! Kledingstukken van verschillende stoffen en structuren kunnen elkaar namelijk beschadigen. Zo is het niet verstandig om fijne, kwetsbare stoffen tegen stoffen met een grove structuur te hangen (bijvoorbeeld bewerkt met steentjes, kraaltjes of pailletten) of leggen. Ook al staat het nóg zo mooi op kleur gesorteerd; liever heb je er langer plezier van, toch?
4. Repareren
4. 1 Repareer wat kapot is! In onze wegwerpcultuur is er bijna een unicum als je een kledingstuk met een gaatje bewaart of – nóg gekker! – repareert. Maar probeer het eens, en schroom niet om er een feest van te maken! Nu is ongetwijfeld niet iedereen gezegend met een aanleg (en interesse!) voor het maken van kleding. Maar een knoopje aannaaien moet wel lukken, toch? Zorg dat je in ieder geval altijd naald en draad in huis hebt in wat basic kleuren, mocht er wat mis gaan. En heeft je blouse, jack of jeans een gat dat niet meer één-twee-drie te repareren valt? Naai er een patch op (hoe nineties?!)! Ik vind de patches van Do You Studios (nog een mooi, idealistisch merk ook!) erg tof.
4.2. Of laat het repareren door iemand anders. Om dezelfde reden als hierboven is het alles behalve gebruikelijk om onze kleding naar een kleermaker te brengen. Producten worden tenslotte steeds goedkoper, trendgevoeliger en van wegwerpkwaliteit worden gemaakt. Daardoor willen we steeds minder wil investeren in kwaliteit en onderhoud. Maar denk eens aan de spullen die je met een kleine ingreep kunt laten maken! Laat die nét te wijde jeans van onderen innemen, Laat de voering van je jas maken, een nieuw hakje onder je schoen zetten of die blouse tailleren. Het zorgt ervoor dat jij meer uit je kledingkast haalt en minder snel geneigd bent om wat je al hebt, te vervangen voor wéé iets nieuws. Maak met jezelf de afspraak om elk kapot kledingstuk binnen een week naar een kleermaker te brengen. Zo voorkom je dat het eeuwig in je kast blijft liggen, wachtend en smachtend op de tweede helft van z’n leventje. Hij verdient het!
Ik hoop dat mijn tips je helpen om
een mooie en duurzame garderobe te bouwen!
Meer weten? Kijk op clevercare.org.
Heb je andersom tips voor mij? Graag!
Deel ze in de comments! 🙂