Thoughts

Óók duurzaam: geef je kleding het beste onderhoud

Bij een duurzamere garderobe hoort bewuster shoppen. Klaar als een klontje. Maar waar we níet altijd bij stil staan, is dat een écht duurzame garderobe veel verder gaat dan dat. Je kunt álle idealistische merken van de wereld supporten en helemaal losgaan op vintage kilo sales of tweedehands swap parties – als je niet goed voor je kleding zorgt, doe je jouw garderobe echt tekort. Jouw met zorg uitgezocht lievelingen verdienen niets anders dan het beste onderhoud, toch?

De manier waarop we me voor onze kleding zorgen, heeft een enorme invloed op de levensduur van je garderobe én op het milieu. Waarschijnlijk heb je nu een “like, duh…”moment – en terecht. Het is natuurlijk geen rocket science; veel mensen weten het wel. En toch is het maar een klein percentage van de kledingliefhebbers die zijn of haar kleding niet dagelijks op de dichtstbijzijnde stoel smijt, verkeerd wast of zo bewaren dat ze er al na een maand niet meer uitzien zoals de bedoeling was. Zoooondeeeeeee!

Onlangs publiceerde één van mijn favoriete modemerken, Stella McCartney, een reeks funny-but-serious-but-funny filmpjes in samenwerking met CleverCare, een initiatief dat consumenten bewust probeert te maken van duurzamer kledingonderhoud. Ze inspireerden me om mijn eigen onderhoudstips en -tricks voor een duurzamere garderobe eens op een rij te zetten. Enjoy! En heb je tips die er niet bij staan (ongetwijfeld, I’m not a pro, you know), laat ze achter in de comments!

 

1.  Wassen

1.1  Was bewust (en niet te vaak)! Klinkt logisch, maar als je écht kritisch bent naar jezelf: denk je vaak genoeg na over de vraag “is wassen écht nodig?”. Diverse studies tonen namelijk dat vrijwel iedereen (veel) vaker wast dan nodig. En dat is niet alleen slecht voor de kwaliteit van onze kleding (je verwast letterlijk je kledingstuk); het milieu vindt het ook niet leuk. Waterverspilling, anyone? Was bewust! Veel kledingstukken kunnen prima nog even mee als je ze ophangt om te luchten. Maak met jezelf de afspraak om alleen te wassen als je trommel vol zit. Checktip: als je boven het droge wasgoed nog een vuist ruimte over hebt, zit hij vol genoeg.

1.2  Vermijd het gebruik van wasverzachters. Wist je dat ze sommige stoffen, zoals producten met elastane (alles dat ook maar een beetje elastisch is) en high-tech vezels, kunnen beschadigen? Daarnaast zijn ze ook nog eens slecht voor het milieu. Gewoon niet doen, dus. Het went snel!

1.3  Zorg dat je kleding veilig de wastrommel in gaat. Was je kleding altijd binnenstebuiten, zo blijft het langer mooi. Daarnaast is het altijd slim om haakjes, knopen en ritsen te sluiten. Zo voorkom je dat ze schade aanrichten aan de vaak kwetsbare stoffen. Gaatjes zijn sneller gemaakt dan je denkt (ik spreek uit ervaring…)! En gebruik natuurlijk een wasnetje voor fijne, gevoelige items, zoals lingerie en swimwear.

1.4  Kies voor wasmiddelen op plantaardige basis. Doordat ze biologisch afbreekbaar zijn, zijn ze veel minder schadelijk voor het milieu. Merken als Ecover (sindskort verkrijgbaar bij Albert Heijn!) en Seepje (waar ik onlangs een review over schreef!) zijn biologisch en helemaal verantwoord om mee te wassen! Of probeer eens zelf je wasmiddel te maken! Een simpele DIY vind je op Awkward Duckling (ik moet ‘m nog proberen, maar hij schijnt erg effectief te zijn!).

1.5  Was op een lage temperatuur. Doorgaans zijn we gewend om vrij heet te wassen, meestal op 40° of 60°. Het laatste is echter vrijwel nooit nodig, alleen als echt grondige reiniging of ontsmetting nodig is. Bijvoorbeeld bij hele vuile items, als je vatbaar bent voor ziektes of als je in contact bent gekomen met iemand die ziek is. En bij items die in aanraking zijn gekomen met veel bacteriën, zoals keukentextiel en gastendoekjes. Voor je normale wasjes volstaat 30°! Van een hogere temperatuur wordt het echt niet schoner, hoogstens krimpt je was. Hier vind je een handige infographic waar alles duidelijk staat uitgelegd.

 

2.  Drogen en strijken

2.1  Maak niet te vaak gebruik van de droger. Het is ontzettend slecht voor je kleding: het kan krimpen, vervormen en de stof wordt er snel lelijk van. Ik heb zelf in het verleden al een aantal kledingstukken verpest door ze te vaak te drogen en dat is ontzettend zonde. Vooral jeans stopte ik in de droger, omdat ik wilde dat ze daarna mooi strak zouden zitten. De wassing raakte sneller-dan-snel verpest, de jeans werden sneller-dan-snel dunner en gingen slijten. Ik heb ervan geleerd; écht niet doen! Bovendien is natuurlijk drogen hartstikke gratis (je bespaart zoveel energie), en véél beter voor het milieu!

2.2  Droog je kleding liever op natuurlijke wijze, hangend of liggend. Dat laatste hangt af van de vervormbaarheid van je kleding. Leg gebreide kledingstukken en zware, geweven stoffen sowieso altijd neer, zo blijven ze veel beter in vorm. Leg ze eventueel op een handdoek. Maar let wel even op: laat je gekleurde kleding nooit in de zon drogen, en het liefst binnenstebuiten! Gekleurde kleding is namelijk gevoelig voor licht. Zo blijft het nog langer mooi!

2.3  Strijk niet te vaak. Oké, dit is meer een persoonlijke tip, want ik vind het vaak onnodig: het kan je veel tijd en energie kosten. Veel kleding droog prima op als je het ophangt in een ietwat vochtige badkamer op te hangen. Zo stoom je als het ware je kleding. Het werkt echt heel goed!

2.4  Nog beter: vermijd kleding die snel kreukt. Ik heb een beter idee: bespaar jezelf überhaupt de moeite van het strijken en kreukloos drogen! Want als je hetzelfde bent als ik (lees: een extreme luiaard als het om verzorging van kleding gaat), ga je die daardoor minder vaak dragen. Tip: test voor je het koopt even of het een kreukstof is door het even op te frommelen of samen te knijpen. Als er meteen kreukels in komen, kun je het beter laten hangen. Works for me!

 

3.  Bewaren

3.1  Maak gebruik van goede kleerhangers. Dit is een belangrijke tip! Veel vrouwen kopen graag mooie kleerhangers die prachtig in hun interieur staan. Ze zijn vaak erg smal en dus eigenlijk helemaal niet praktisch. Ook ik heb me eens laten verleiden om deze mooie koperen kleerhangers van Hay te kopen, maar daar kreeg ik al snel spijt van. Er kwamen namelijk vrijwel direct haken en ogen in veel kleding, vooral als het wat zwaarder is. Bovendien gaat kleding ervan lubberen en het raakt uit vorm; het láátste wat je natuurlijk wilt als je iets met zorg en de perfecte pasvorm hebt aangeschaft! Gebruik liever kledinghangers met een bredere schouder, zodat het gewicht beter verdeeld is.

3.2.  Hang wollen items nooit op! Hoe verleidelijk die Instagram- en Pinterestbeelden met prachtige ophangen knits ook zijn (zijn we er niet allemaal eens toe verleid?): DOE… HET… NIET! Het rekt enorm uit en het verliest zijn vorm. Vouw je truien mooi op en leg ze op een stapel – minstens zo Pinterestwaardig, als je het mij vraagt! En ook nog op de langere termijn 🙂

3.3  Sluit ritsen als je kleding ophangt. Een detailtip, maar zo voorkom je dat kleding uit vorm raakt en zo kunnen er ook geen andere kledingstukken, stoffen of draden tussen je rits komen, waardoor hij naderhand misschien niet meer open of dicht gaat. Zo gepiept, toch?

3.4  Let op welke items je bij elkaar legt of hangt. Dit wordt vaak vergeten! Kledingstukken van verschillende stoffen en structuren kunnen elkaar namelijk beschadigen. Zo is het niet verstandig om fijne, kwetsbare stoffen tegen stoffen met een grove structuur te hangen (bijvoorbeeld bewerkt met steentjes, kraaltjes of pailletten) of leggen. Ook al staat het nóg zo mooi op kleur gesorteerd; liever heb je er langer plezier van, toch?

Patches_Do_you_Studios
Als een gat in je denim, blouse of jack te groot is om te repareren, kun je altijd nog aan het patchen gaan (so nineties!). Deze awesome patches zijn van Do You Studios.

4.  Repareren

4. 1  Repareer wat kapot is! In onze wegwerpcultuur is er bijna een unicum als je een kledingstuk met een gaatje bewaart of – nóg gekker! – repareert. Maar probeer het eens, en schroom niet om er een feest van te maken! Nu is ongetwijfeld niet iedereen gezegend met een aanleg (en interesse!) voor het maken van kleding. Maar een knoopje aannaaien moet wel lukken, toch? Zorg dat je in ieder geval altijd naald en draad in huis hebt in wat basic kleuren, mocht er wat mis gaan. En heeft je blouse, jack of jeans een gat dat niet meer één-twee-drie te repareren valt? Naai er een patch op (hoe nineties?!)! Ik vind de patches van Do You Studios (nog een mooi, idealistisch merk ook!) erg tof.

4.2.  Of laat het repareren door iemand anders. Om dezelfde reden als hierboven is het alles behalve gebruikelijk om onze kleding naar een kleermaker te brengen. Producten worden tenslotte steeds goedkoper, trendgevoeliger en van wegwerpkwaliteit worden gemaakt. Daardoor willen we steeds minder wil investeren in kwaliteit en onderhoud. Maar denk eens aan de spullen die je met een kleine ingreep kunt laten maken! Laat die nét te wijde jeans van onderen innemen, Laat de voering van je jas maken, een nieuw hakje onder je schoen zetten of die blouse tailleren. Het zorgt ervoor dat jij meer uit je kledingkast haalt en minder snel geneigd bent om wat je al hebt, te vervangen voor wéé iets nieuws. Maak met jezelf de afspraak om elk kapot kledingstuk binnen een week naar een kleermaker te brengen. Zo voorkom je dat het eeuwig in je kast blijft liggen, wachtend en smachtend op de tweede helft van z’n leventje. Hij verdient het!

Ik hoop dat mijn tips je helpen om
een mooie en duurzame garderobe te bouwen!
Meer weten? Kijk op clevercare.org.
Heb je andersom tips voor mij? Graag!
Deel ze in de comments! 🙂

12 Comments

 • Hi Sara!
  Ik zat hier onlangs over na te denken. Ik ben namelijk niet per se goed in voorzichtig omgaan met kleding. Maar het grappige is, als ik jouw tips doorlees doe ik dat allemaal haha. Misschien valt het dus mee?

  Maar waar ik tegenaanloop zijn een aantal dingen:
  – Ik heb geen strijkbout en ik heb het idee dat veel kledingstukken er daardoor niet zo mooi uitzien en niet ‘netjes’ in mijn kast liggen. Vooral tencel, deze stof is echt heel kreukgevoelig! (helaas!)
  – Ik heb een vrij vochtig huis en daardoor blijven kledingstukken (en vooral handdoeken) te lang nat, waardoor ze gaan stinken en ik vaker moet wassen dan ik zou willen
  – Ik doe 2 wassen per week voor mijn vriend en mij: 1 kleding en 1 handdoeken. Oftewel: kleding in alle kleuren van de regenboog gaan samen, en het effect is toch wel vaak verkleuring..

  Jij nog tips?:) Ik neem in ieder geval wel je tips mee van binnenstebuiten wassen en als ik zondroog zal ik ze ook binnenstebuiten doen:)!

  Liefs!

  Beantwoorden
  • Pfoe, lastig ja. Ik heb niet de gouden tips voor je, maar enigszins kreukgevoelige items hang ik altijd op, dat scheelt al enorm! Of als je weet dat je het gaat dragen, een paar dagen van tevoren (bijv. bij gelegenheidskleding). En ik weet ook niet zo goed wat je tegen een vochtig huis kunt doen, behalve vochtvreters neerzetten :’) En zoveel mogelijk buiten drogen.
   En qua kleuren-bij-elkaar-wassen: dan voorkom je verkleuring inderdaad niet, helaas. Kun je jouw was wel opsplitsen in een zwarte, een donkere, een lichte en een witte was? Dat zou al enorm schelen, of ligt je was dan zo lang in de wasmand dat je niks meer overhoudt om aan te trekken? Lastige dilemma’s inderdaad! Liefs 🙂

   Beantwoorden
 • Goeie tips weer! Hier ga ik zeker mee aan de slag en ik ga artikel ook even opslaan voor later. Dank je ? Je kan trouwens natuurazijn gebruiken ipv wasverzachter. Zelfde effect.

  Beantwoorden
  • Oeh, natuurazijn, ja? Dat wist ik helemaal niet, wat goed! Die tip ga ik zeker meenemen, thanks!! 🙂

   Beantwoorden
 • Wow, wat een uitgebreide lijst! De meesten dingen vind ik inderdaad nogal logisch, maar ik heb ook zeker een paar nieuwe dingen opgestoken en anders is een reminder altijd welkom.
  Laatst zag ik nog een discussie over wassen via MilieuCentraal en het viel me op hoeveel mensen zeiden dat ze ‘gewoon’ altijd alles op 60 graden wassen, een handdoek nooit vaker dan één keer gebruiken omdat dat vies is en haast honderd keer per week wassen in een tweepersoons huishouden. Het is hoog tijd om onze gewoontes eens kritisch te bekijken. En inderdaad, voor je innerlijke luiaard is het soms ook nog eens supergunstig 😉

  Beantwoorden
  • Ja, he! Ik hoor het ook zo vaak, en dan vanuit de gedachte dat het dan schoner zou worden.
   En inderdaad, dat van die handdoeken vind ik ook zo bizar! En eigenlijk nog bizarder (is dat een woord? ;)) dat ik het zelf vroeger ook altijd deed, toen ik nog bij mijn ouders woonde. En dan boos werd als mijn moeder zei dat ik vaker mijn handdoek moest gebruiken. Haha. Aldoende leert men…

   Beantwoorden
 • Wat een fijne tips zijn dit! Het scheelt dat ik student ben en geen droger en strijkplank heb, lui én geen geld, haha. Wel merk ik dat ik dingen veel te snel in de was gooi en geen volle trommels draai. Vaak wil ik het voor het weekend nog even snel wassen om het mee te kunnen nemen naar huis. Daarentegen was ik mijn kleding wel allemaal op 30 graden. Wanneer mijn ‘gewone’ wasmiddel op is, ga ik trouwens sowieso de vloeibare variant van Seepje gebruiken. 🙂

  Beantwoorden
  • Haha eigenlijk perfect juist, dat doordat je student bent, je ook geen overbodige spullen hebt! Superfijn, toch? 🙂 Ja, Seepje is echt fijn en leuk! Ik support ze ook graag, omdat het een wat kleinere club is met grote idealen. Ze verdienen groei!

   Beantwoorden
 • Wat een super leuk en origineel artikel is dit! Een aantal dingen doe ik goed en een aantal dingen nog niet zo. Zo was ik denk ik wel wat te vaak (hoewel mijn vriend het nog veel meer doet) maar we hebben geen, en gebruiken dus ook geen, droger. We maken wel gebruik van wasmiddel (maar ook wasverzachter) op plantaardige basis. Het laten repareren van kleding maar ook schoenen is iets wat ik sinds kort ook vaker doe.

  Beantwoorden
  • Thanks, Sara! 🙂 Dat is ook wel een goeie tip, gewoon helemaal geen droger in huis hebben, haha!

   Beantwoorden
 • (Spijker)broeken was ik bijna nooit, misschien ook een tip om ze langer mee te laten gaan.
  24 uur in de vriezer dood alle bacteriën (en daarmee vervelende luchtjes)
  Meestal spuit ik ze daarvoor wel in met textiel-verfrisser om ze weer extra fris te laten ruiken.

  Beantwoorden
  • Ja, spijkerbroeken was ik ook steeds minder! Ik heb de vriezer-truc een paar keer uitgeprobeerd, maar elke keer merkte ik (ondanks dat ik een hele normale vriezer heb), dat de jeans er toch een beetje een vreemd geurtje aan overhielden. Daarom doe ik het eigenlijk nooit meer. Textielverfrisser zou inderdaad kunnen qua geur, maar ik ben er niet zo’n fan van om er daarna weer een laagje overheen te spuiten. Maar als het de kleding daardoor langer goed houdt en die textielverfrisser ook nog milieuvriendelijk is, wil ik het misschien wel overwegen… bedankt voor de tip! 🙂

   Beantwoorden

Write a comment