Seepje natuurlijk plantaardig ecologisch wasmiddel schillen review
Brands, Products

Waarom ik duurzaam wassen zo belangrijk vind (met Seepje)

Toen ik een aantal jaar geleden aan duurzame mode dacht, dacht ik vooral aan dingen als duurzaam materiaalgebruik, eerlijke arbeidsomstandigheden en recycling. En later ook aan beter nadenken voordat ik iets kocht en tijdlozere stukken dragen. Maar vooral de laatste tijd ben ik ook veel bezig met houden van én goed zorgen voor wat ik heb. Dat doe ik op allerlei manieren:

1. Ik berg mijn kleding altijd goed en netjes.
2. Ik vouw mijn kleding heel netjes en bewust op.
3. Ik was zo min mogelijk.
4. Ik was zoveel mogelijk op 30 graden en op de eco stand.
5. Ik gebruik geen droger meer, maar ik droog mijn kleding natuurlijk.
6. Ik gebruik geen wasverzachter (zo schadelijk!).
7. Ik gebruik altijd natuurlijk wasmiddel.

En over het laatste wil ik het vandaag hebben. Ik spoel namelijk niet graag synthetische producten down the drain. De natuur hoeft tenslotte niet te lijden onder mijn wasgewoontes. Maar, ook niet geheel onbelangrijk, ik wil ook geen chemicaliën op mijn huid dragen. Vroeger droeg ik vrijwel alleen maar synthetische materialen en gebruikte ik regulier wasmiddel (met daarin – eh, hello – bleek en chemische toevoegingen), maar inmiddels ben ik geswitcht naar voornamelijk natuurlijke kledingmaterialen en biologisch wasmiddel. Het geeft me een veilig gevoel: geen rotzooi op mijn huid. Al anderhalf jaar gebruik ik wasmiddel van Seepje; eerst de schillen, daarna hun vloeibare wasmiddel. Niet alleen omdat het goed voelt om biologisch wasmiddel te kopen, maar ook omdat ik het een tof, sympathiek merk vind en hun mijn support gun. Toen Seepje mij onlangs benaderde voor een give-away voor mijn lezers (daarover later meer!), leek het mij de perfecte gelegenheid om hun mooie verhaal eens met je te delen.

 

 

Over Seepje

Misschien heb je wel eens eerder van ‘dat Nederlandse schillenwasmiddelmerk’ gehoord. Seepje maakt duurzaam wasmiddel, geheel op plantaardige basis. Al hun producten zijn met liefde gemaakt, 100% biologisch afbreekbaar en niet schadelijk voor het milieu. Seepje begon een aantal jaar geleden met het maken van duurzaam wasmiddel, maar inmiddels is het assortiment uitgebreid naar allerlei schoonmaakproducten, van vloeibaar wasmiddel (want daar was ook veel vraag naar) tot allesreiniger en afwasmiddel. Én het ligt inmiddels in de supermarkt, zo neem ik ‘m altijd mee bij Albert Heijn.

 

Ehh – wait, what? Duurzaam wassen met schillen, hoe werkt dat?

Even terug naar die schillen. Als je vloeibaar wasmiddel gewend bent, denk je waarschijnlijk “wait-what? En dat moet echt werken?” Eh, ja, dus. In Nepal doet de lokale bevolking namelijk al generaties lang de was met deze schillen. De schillen van de Sapindus boom, welteverstaan, want deze groeit in overvloed in de Himalaya. De vruchten ervan zitten in schillen en die bevatten saponine, een natuurlijke vorm van zeep. Als ze in aanraking komen met water, komt die zeep vrij. Zoveel dat je slechts vier schilletjes nodig hebt voor een volledige wasbeurt.

In tegenstelling tot veel alle andere wasmiddelen bevatten deze schillen (en alle andere producten van Seepje) geen chemicaliën die terecht komen in onze kleding en water. Natuurlijke zeep is goed voor je huid en je was én 100% biologisch afbreekbaar. Je kunt er alle soorten was mee doen, ook de fragiele stoffen. En ze fungeren ook nog als een natuurlijke wasverzachter: ze maken je was extra zacht. De schillen zijn van zichzelf geurloos, maar aangezien veel mensen gewend zijn aan een frisse lentegeurtje  na een wasbeurt, bevat elke verpakking een flesje met 10ml etherische oliën. De vloeibare wasmiddelen en afwasmiddelen bestaan voor 80% uit superschillen-extract, de allesreinigers voor 90%.

Die schillen worden in Nepal onder eerlijke arbeidsomstandigheden geplukt en ontpit bij één vaste schillenboer in Kathmandu, waarmee inmiddels werkgelegenheid wordt gecreëerd door 25 vrouwen. In Nederland worden de schillen verpakt door 15 mensen (Seepje noemt ze op hun website ‘Kanjers’, dat vind ik leuk) in een sociale werkplaats. Ze worden natuurlijk wel vanuit Nepal getransporteerd naar Nederland, maar Seepje verzendt de schillen per schip – dat is in ieder geval de milieuvriendelijkste manier van shipping naar Nederland. En ik vind het heel mooi dat Seepje dus ook vooral een sociaal karakter heeft en mensen onder eerlijke omstandigheden voor zich laat werken.

Producten van Seepje zijn, zoals eerder gezegd, verkrijgbaar bij Albert Heijn, op veel andere punten en via de webshop van Seepje. Daar wordt je bestelling vanaf € 25 gratis verzonden. Seepje heeft trouwens regelmatig mooie acties (onlangs nog 1+1 gratis bij Albert Heijn om het eens uit te proberen!) en give-aways, dus houd hun Instagrampage in de gaten!

 

 

Give-away: ik mag een pakket van 5 verpakkingen SeepjeSchillen weggeven!

Ben je al enthousiast over het verhaal van dit mooie merk? En ben je inmiddels heel benieuwd geworden naar die interessante schillen? Dan heb ik goed nieuws! Ik mag namelijk een pakket van 5 verpakkingen SeepjeSchillen weggeven! Het enige dat je hoeft te doen, is een reactie achterlaten onder dit artikel (en je e-mailadres in te vullen, anders kan ik je niet bereiken). Op donderdag 24 januari maak ik de gelukkige winnaar bekend!

 


 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Seepje, een mooi merk met een net zo mooie missie. Een merk met een groot hart en een product waar ik helemaal achter sta. Al lang voor het schrijven van dit artikel waste ik mijn was met Seepje; perfect match, dus!

28 Comments

 • Oeeeeh hoe leuk! Ik was zelf ook graag natuurlijk en vaak ook met Seepje. Ik doe dus heel graag mee met de winactie <3

  Beantwoorden
 • Ik heb dit wasmiddel al wel eens bij de AH zien staan en vond de verpakking er altijd zo leuk uit zien! Ik gebruik op dit moment de Ecover producten, maar die zijn toch een (heel) tikkie minder milieuvriendelijk en Fairtrade. Ik zou het leuk vinden om het op deze manier eens uit te kunnen proberen. En anders moet ik wachten tot ik mijn (grote) fles wasmiddel leeg heb #geduldiseenschonezaak (see what I did there ?)

  Beantwoorden
 • Wat een leuke winactie zeg! Ik heb ooit een tijdje zelf wasmiddel gemaakt van zeep en water. Als wasverzachter gebruik ik nog steeds azijn, maar inmiddels is het gemak van wasmiddel kopen er weer in geslopen. Ik ben erg benieuwd naar het wassen met schillen en zou het graag willen proberen!

  Beantwoorden
 • Ah super leuk! Ik was nu met vloeibaar wasmiddel van seepje maar zou graag de schillen ook eens proberen 🙂

  Beantwoorden
 • Super leuk! Ik was nu al met vloeibaar wasmiddel van Seepje, maar zou graag de schillen ook eens proberen 🙂

  Beantwoorden
 • Ik heb een lijstje gemaakt met groene en duurzame dingen die ik in februari toe wil gaan passen/wil gaan kopen om duurzamer te gaan leven. Dit ga ik ze-ker op dat lijstje zetten. Wat een mooi merk – en het ziet er ook nog eens prachtig uit. Thanks voor het duidelijke artikel en de fijne tip. Liefs, Stella.

  Beantwoorden
 • Wat een mooi merk dit! Ik gebruik zelf al een tijdje geen wasverzachter meer (enkel een beetje azijn) maar ik ben nog niet overgestapt naar een natuurlijk wasmiddel. Interessant artikel

  Beantwoorden
 • Lijkt me gaaf om te proberen! Ik kom uit een groot gezin en we wassen best veel. Dus we moeten het sowieso kunnen verbeteren door Seepje!

  Beantwoorden
 • Wat goed dat je seepje een podium geeft. Ik ben inmiddels al een tijdje overgestapt naar de vloeibare seepje (van ecover) en ben er erg blij mee. Wel wil ik nog steeds de echte schillen uitproberen dus zou leuk zijn om ze op deze manier uit te proberen door te winnen.

  Beantwoorden
 • Leuk! Nog nooit gebruikt, dus ben benieuwd!

  Beantwoorden
 • Wauw, ik heb al veel over Seepje gehoord en zou het supergraag een keertje uitproberen! Bedankt om dit merk een podium te geven :-)!

  Beantwoorden
 • Klinkt top, graag zou ik meer wasjes willen draaien met Seepje. Ben benieuwd om het uit te proberen!

  Beantwoorden
 • Seepje lijkt mij een heel sympathiek merk wat ik graag wil steunen! Ik ben al lang op zoek naar een wasmiddel wat goed voor mij en het milieu is. Daar het schillen betreft, en ik geen idee heb hoe dat werkt, heb ik het nog niet gekocht. Slecht van me, ik geef het eerlijk toe..dit lijkt me een super manier om het te kunnen uitproberen! Lieve groetjes! Frauke

  Beantwoorden
 • Wat leuk! Ik verhuis deze week net weer terug naar mijn studentenhuis na een periode in het buitenland. Zou vanaf nu graag de SeepjeSchillen gebruiken voor mijn wassen.

  Beantwoorden
 • Fijn dit soort productinitiatieven! Al veel goede verhalen over Seepje gehoord maar nog niet zelf geprobeerd. Als mijn huidige wasmiddel op is..

  Beantwoorden
 • Wat een leuke actie, ik doe graag mee! Ik gebruik al een tijdje hun vloeibare wasmiddel (maar eerlijk is eerlijk, ik ging pas overstag toen het een keer in de bonus was bij de appie), maar ik ben ook zeker benieuwd naar hoe het is om met de schillen te wassen 🙂

  Beantwoorden
 • Yes, lekker! Ik zag bij filippa k waszakjes liggen voor polyester kleding, die verspreiding van microvezels in het water voorkomen. Heb je daar ook ervaring mee?

  Beantwoorden
 • Hele leuke actie! Ik was erbij in Amsterdam en heb toen ook zeepje meegekregen. Ik ben een arme student dus het is altijd fijn om gratis biologisch wasmiddel te krijgen 😉

  Beantwoorden
 • Ik had dus nog nooit van “dat Nederlandse schillenwasmiddelmerk” gehoord, maar ben nu ik hierover heb gelezen wel heel geïnteresseerd. Dit jaar wil ik nadenken over verschillende kleine duurzame aanpassingen die toch net dat beetje verschil kunnen maken. Doe dan ook graag mee met de give-away! 🙂

  Beantwoorden
 • Jippie, hier ben ik heel benieuwd naar! Dit en de Eco-egg, maar die staat mij nog tegen omdat het alsnog plastic is.

  Beantwoorden
 • Ik heb sinds kort een zakje wasnoten, deze kreeg ik bij een bestelling kado bij Berivita. Ik heb nu twee keer gewassen met deze noten en ben verrast door de zachtheid van de was en de subtiele geur. Ga zeker eens kijken bij AH als ik er ben. Helaas kom ik daar niet vaak, maar staat genoteerd op mijn notitieblok.

  Beantwoorden
 • Heb sinds kort een zakje wasnoten in mijn bezit deze kreeg ik kado bij een bestelling van Berivita. Ik heb nu 2 keer gewassen ermee en ben verrrast door de zachtheid van de was en de subtiele geur. Een ‘oude’ trui is weer superzacht. Als ik weer een keer in de buurt ben van een AH dan zal ik zeker eens kijken naar Seepje, ben benieuwd naar dit merk.

  Beantwoorden
 • Ik ben ook fan van Seepje! Vriendlief vindt dat zakje schillen maar niets tussen de was en vindt het niet fijn dat het nergens naar ruikt. Voor hem heb ik nu dus vloeibare Seepje gekocht. Ook prima. Nu zie ik op jouw foto ineens dat er wel schillen met geur zijn! Die ga ik snel eens proberen als ik aan nieuwe toe ben.

  Beantwoorden
 • Wat een toffe actie en wat een sympathiek merk, ik doe heel graag mee!

  Beantwoorden
 • Mijn goede voornemens voor 2019 zijn een “3-months no buy challenge” en proberen duurzamer te gaan leven. Seepje past hier heel goed bij!

  Beantwoorden
 • Yes, nog net op tijd om aan deze give away mee tree doen! Ben nog volop aan het ontdekken in mijn duurzamere reis en mijn wasmiddel is bijna op ?

  Zou ontzettend tof zijn als ik op deze manier kennis kan maken met deze duurzame manier van wassen.

  Beantwoorden
 • Ik doe heel graag mee! Ik gebruik normaal gesproken altijd de vloeibare Seepje, maar zou ook graag een keer de schillen willen proberen.

  Beantwoorden
 • Zelf gebruik ik ook Seepje en ben daar net als vele anderen hier positief over. Ook over het gebruikte verpakkingsmateriaal en dat de doosjes met schillen ingepakt worden door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. En toch. Toch is er een stemmetje in mij dat zegt: Hoe duurzaam is dit product werkelijk als je je bedenkt dat de grondstoffen uit Nepal komen. Wat is de verborgen impact van het transport ervan naar Nederland? En hoe verhoudt zich dat tot elkaar? Ik weet het niet. Het is een van de vele dilemma’s als je een verantwoorde keuze wilt maken als consument.

  Beantwoorden

Write a comment