Fair sustainable eerlijke duurzame sweimwear bikini's badpakken guide
Guide

Duurzame swimwear (bikini’s + badpakken) guide

Oké, ik ben er een tikkie laat mee, want de zomer is allang begonnen, maar hé… beter laat dan nooit, toch? 🙂 Ben je op zoek naar een fantstische bikini of badpak, maar wil je wel dat-ie met respect voor de makers en de planeet is gemaakt? En denk je: “waar begín ik in vredesnaam?” Dan heb ik goed nieuws. In deeze duurzame swimwear guide heb ik alle mooie, idealistische merken die ik ken voor je op een rij gezet. Genoeg moois te vinden in de duurzame modevijver, zeker weten dat je gaat slagen. Hey, you’re welcome! 🙂

 


 

In deze guide:

Bower
Ayla
Aya Label
Save The Wave
Faithfull
Alohas
Casa Raki
Clo Stories
The Nude Label
Augustine Amsterdam
Jungl
Rita Row
All Sisters
Hunza G
Anekdot
Reformation
Underprotection
Julienne
Filippa K
Youswim
Oceanchild
Matteau
Woodlike Ocean
Okay Pretty
Halla X Halla
Baiia

 

P.s. Heeft deze guide jou in je zoektocht geholpen? Wil je iets moois bestellen én (gratis!) mijn werk supporten? Kijk dan onderaan dit artikel met welke affiliatelinks ik in deze guide werk. Ik waardeer je support enorm!

Andere mooie duurzame swimwearmerken:

Patagonia, Lemon SpiceyAcne Studios, Curms, Twothirds, PopupshopVitamin ACoco FrioMara HoffmanAll SistersLondreBikyni, Luz, Finisterre, We Are Wear, Ruby Moon, Deakin & Blue.

 

Fair sustainable eerlijke duurzame sweimwear bikini's badpakken guide Bower Swimwear

 

Bower

✓fair gemaakt in Italië
✓duurzame materialen

Dit is voor mij een gevalletje “net ontdekt, meteen gróót fan”. Dit deels Engelse én deels Nederlandse swimwearmerk is niet alleen esthetisch fantastisch (zoveel prints! En tijger! Hoera!), Bower heeft ook z’n ethics goed op orde. Zo gebruikt het merk duurzame materialen en de hele collectie wordt onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd in Rimini, Spanje. Voor een bikini betaal je zo’n 120 pond en voor een badpak 135. In Nederland wordt Bower verkocht bij Scoon Store, een prachtige ethical fashion store.

Bekijk de collectie

 

Fair sustainable eerlijke duurzame sweimwear bikini's badpakken guide Ayla Swim

 

Ayla

✓fair gemaakt op Bali
✓duurzame materialen

Nog zo’n enorme favoriet. Ayla Swim is één van mijn persoonlijke favorieten in deze lijst. Zo mooi dat ik een bikini van hen aan het overwegen ben en serieus niet kan kiezen. Ayla gebruikt duurzame materialen en alle prints worden zelf ontworpen. De gehele collectie wordt onder eerlijke arbeidsomstandigheden gemaak door kleine fabriekjes op Bali. Hou dit merk in de gaten, echt!

Bekijk de collectie

 

 

Aya Label fair ethical sustainable swimwear bikini

 

Aya Label

✓fair gemaakt in Istanbul
✓duurzame materialen (Econyl)

Aya Label is één van mijn persoonlijke favorieten in deze lijst. Dit label vernoemde z’n hele collectie naar Griekse godinnen en de wat meer sensuele ontwerpen doen daar goed recht aan. Zo mooi! Aya Label produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden in een kleine fabriek in Istanbul waar het merk een hechte langetermijnrelatie mee heeft. De hele collectie wordt gemaakt van Econyl (gerecycled nylon/visnetten). Voor een badpak betaal je zo’n € 88, voor een bikini zo’n € 90.

Bekijk de collectie

 

 

Fair sustainable eerlijke duurzame sweimwear bikini's badpakken guide Save The Wave

 

Save The Wave

✓fair gemaakt op Bali
✓duurzame materialen (Econyl)

Save The Wave is een prachtig (en nog vrij nieuw!) Nederlands swim- en activewear merk dat strijdt voor een schonere oceaan. De complete collectie is gemaakt van Econyl: gerecycled nylon, gemaakt van plastic afval, zoals visnetten, textielresten en industrieel plastic uit de oceaan. De collectie wordt geproduceerd bij een vaste, eerlijke partner op Bali, waarmee Save The Wave een hechte langetermijnrelatie heeft. Je kunt er zeker van zijn dat de makers van jouw badpak of bikini altijd goed behandeld worden, een eerlijk loon krijgen (met dubbele uitbetaling voor eventuele overuren) en een zorgverzekering voor hun gezin.

De mooie collectie is kleurrijk, tijdloos én betaalbaar: voor een bikinitop betaal je €59 en voor een badpak €99. Save The Wave heeft mooie plannen om naast het maken van swim- en active wear (bekijk ze ook in de Sportswear Brand Guide!) ook events te organiseren om mensen bewuster te maken van het plastic afvalprobleem. Ook wordt een deel van de opbrengst gedoneerd aan de Surfrider Foundation. Mooi merk!

Bekijk de collectie

 

 

 

 

Faithfull

✓fair gemaakt op Bali

Bij Faithfull, een Australisch label, vind je een enorme collectie (práchtige) strandjurkjes en swimwear. Altijd onwijs on trend en in allerlei prints, kleuren en variaties. De volledige collectie wordt on

der goede arbeidsomstandigheden op Bali geproduceerd. De materialen zijn helaas niet duurzaam. Wil je hier iets bestellen? Let dan op: bovenop de producten komen nog verzend- en douanekosten (invoerrechten, etc).

Bekijk alle swimwear van Faithfull

 

 

 

Alohas

✓ fair gemaakt in Spanje
✓ made to order (no waste)
✓ grotendeels gemaakt van Econyl (gerecyclede nylon)

Alohas ken je misschien van de fantastische sandalen of enkellaarzen. Maar het Spaanse merk is momenteel ook z’n ready to wear collectie aan het uitbreiden en lanceerde begin dit jaar z’n allereerste swimwearcollectie! (misschien wel met stip) één van mijn favoriete merken uit deze lijst. Vrijwel de hele swimwearcollectie is gemaakt van duurzame materialen en fair en lokaal in thuisland Spanje geproduceerd. Ook werkt het merk ‘made to order’: je bestelt de collectie via een pre-ordersysteem en daarna wordt het pas gemaakt. Zo wordt er weinig tot niets verspild. Nice!

Bekijk de collectie

 

 

Fair sustainable eerlijke duurzame sweimwear bikini's badpakken guide Casa Raki

 

Casa Raki

✓fair gemaakt in Portugal
✓duurzame materialen (Econyl)

Nog zo’n prachtig merk (en stiekem ook groot favoriet van yours truly). Casa Raki is een Engels merk met een hele grote, veelzijdige swimwearcollectie en je vindt er de mooiste kleuren. Casa Raki produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden in Portugal en maakt uitsluitend gebruik van duurzame materialen, zoals het bekende Econyl, gemaakt van gerecyclede visnetten. Voor een bikini betaal je zo’n 150 pond, voor een badpak 170. Maar op het moment van schrijven heeft het merk een hele mooie sale, waar je veel producten voor de helft vindt. Het bekijken waard!

Bekijk de collectie
Bekijk de collectie bij Scoon Store

 

 

Fair sustainable eerlijke duurzame sweimwear bikini's badpakken guide Tet Swimswear

 

TET. Swimwear

✓fair gemaakt op Bali en in China
✓duurzame materialen (Repreve)
✓reversible te dragen

Ook TET. Swimwear is één van mijn favorieten in de lijst. Dit merk met Nederlandse roots (opgericht in 2018) heeft zowel classy als meer edgy designs en maakt gebruik van Repreve, een duurzaam materiaal gemaakt van gerecycled plastic- en nylon afval. De collectie wordt onder eerlijke arbeidsomstandigheden gemaakt op Bali en in China én is reversible te dragen, zodat je als het ware twee bikini’s koopt voor de prijs van één. Nice! In Nederland wordt TET. verkocht bij Scoon Store, een prachtige ethical fashion store.

Bekijk de collectie
Bekijk de collectie bij Scoon Store

 

 

Col Stories fair ethical sustainable swimwear bikini

 

Clo Stories

✓fair geproduceerd in Barcelona
✓duurzame materialen

The Spaanse Clo Stories is geboren vanuit de behoefte om swimwear te maken die je mooi laat voelen én de wereld er beter op maakt. De collectie is breed, vooral qua bikinitops zijn er veel verschillende pasvormen en kleuren. Wat ze goed doen, vind ik, is dat veel tops en broekjes reversible zijn: je kunt ze ook binnenstebuiten dragen. Wel zo fijn als je behoefte heb aan afwisseling. De complete collectie wordt ontworpen en fair geproduceerd in thuisstad Barcelona, dus helemaal lokaal. Ook materialen worden zo lokaal mogelijk gesourced en komen uit Spanje en Italië. Clo Stories maakt gebruik van duurzame materialen, zoals Econyl. Voor een badpak betaal je € 120 en voor een bikini ook.

In Nederland is Clo Stories verkrijgbaar via Take It Slow.

Bekijk de collectie

 

 

Fair sustainable eerlijke duurzame sweimwear bikini's badpakken guide Augustine Amsterdam

 

Augustine Amsterdam

✓fair geproduceerd
✓duurzame materialen (Econyl, gerecycled)

Nog zo’n prachtig merk, en nog van Nederlandse bodem ook! Augustine Amsterdam is een minimalistisch swimwearlabel met een grote focus op transparantie (bekijk de open cost break down hier), kwaliteit en tijdloze designs. Augustine maakt uitsluitend gebruik van Econyl (gerecycled nylon, gemaakt van oude visnetten) en produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden bij kleinschalige familiefabrieken.

Bekijk de collectie

 

 

 

Reformation

✓fair gemaakt in de eigen fabriek in L.A.
✓veel duurzame materialen

Als ik zeg “makes sustainability sexy”, zeg jij ongetwijfeld “Reformation“. L.A. based merk maakt niet alleen enorm sexy collecties waar je van gaat watertanden (ken je ze nog niet? Check them out, really), ook heeft Reformation een prachtige swimwearcollectie. Het bekijken waard! Reformation maakt gebruik van duurzame materialen, zoals restpartijen, en produceert de volledige collectie onder goede arbeidsomstandigheden lokaal in L.A. in Amerika. Fijn: de verzendkosten en douanekosten zijn al inbegrepen in de prijs. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

(edit: in juni 2020 ligt Reformation onder vuur vanwege een racismeschandaal. Dit kan je blik op het merk beïnvloeden. Lees dit artikel om er meer over te weten te komen)

Bekijk alle swimwear van Reformation

 

 

 

Filippa K

✓fair geproduceerd
✓ duurzame materialen

Dit prachtige Zweedse merk heeft ook een minimalistische swimwearcollectie, bestaand uit een aantal badpakken en bikini’s met verschillende pasvormen, in zachte en warme kleuren. Filippa K is lid van de Fair Wear Foundation en daarmee kan het eerlijke arbeidsomstandigheden garanderen. Ook is het merk op het gebied van duurzaamheid heel goed bezig en gebruikt het deels in de collectie duurzame materialen, zoals gerecyclede polyamide.

Bekijk alle swimwear van Filippa K

 

 

Jungl fair ethical sustainable swimwear bikini

 

Jungl

✓fair gemaakt in Portugal
✓duurzame materialen (Econyl)

Bij Jungl, een Amsterdams swimwearmerk, vind je een mooie collectie van betaalbare swimwear, geheel gemaakt van Econyl (gerecyclede nylon). De collectie wordt onder eerlijke arbeidsomstandigheden gemaakt in een GOTS gecertificeerde fabriek in Portugal. Voor een badpak betaal je € 65, voor een bikini € 68. Goed te doen, toch?

Bekijk de collectie

 

 

 

Rita Row

✓fair gemaakt in Spanje
✓duurzame materialen

Goed nieuws: één van mijn Spaanse duurzame lievelingsmerken lanceerde onlangs z’n allereerste swimwearcollectie! Rita Row produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden en gebruikt altijd duurzame materialen.

Bekijk de collectie

 

 

All Sisters fair ethical sustainable swimwear bikini

 

All Sisters

✓fair gemaakt in Europa
✓duurzame materialen

All Sisters is ontstaan vanuit een grote liefde voor de oceaan en alles dat leeft. Dit Barcelona based swimwearmerk maakt gebruik van duurzame materialen, zoals Econyl (gerecycled nylon/visnetten) en heeft ook wat apartere pasvormen in de brede collectie, die overigens helemaal zwart/wit is. Voor een badpak betaal je € 122 en voor een bikini zo’n €97.

Bekijk de collectie

 

 

 

Hunza G

✓fair gemaakt in Londen

Misschien ken je de zachte crinkle fabric nog wel die je in de jaren ’80 en ’90 regelmatig tegenkwam op het strand (hand omhoog als je zo’n badpakje had! Ik!). Het is de signature van het Londense label Hunza G, dat nog steeds de allermooiste badpakken en bikini’s maakt. De volledige collectie wordt lokaal en met de hand in Londen gemaakt. Hartstikke fair, dus! De materialen zijn helaas niet duurzaam.

Bekijk de collectie

 

 

 

Anekdot

✓fair geproduceerd in Berlijn
✓duurzame materialen

Anekdot (Anek.) is een Duits lingerie- en swimwearmerk dat zowel fair als sustainable is. Zo wordt de volledige collectie gemaakt van geüpcyclede materialen, zoals leftoverstoffen. Alles wordt lokaal en onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd in Berlijn. Je vindt er allerlei bikini’s en one pieces in verschillende pasvormen.

Bekijk alle swimwear van Anekdot

 

 

 

Underprotection

✓fair geproduceerd in India
✓duurzame materialen

Underprotection is misschien wel het allerbekendste, grootste – en één van de mooiste – duurzame lingeriemerken die er nu zijn. Het merk heeft ook een duurzame swimwearcollectie met een groot aanbod. De volledige collectie wordt onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd in gecertificeerde fabrieken en gemaakt van duurzame materialen, zoals gerecycled polyester en Tencel.

Bekijk alle swimwear van Underprotection

 

 

Fair sustainable eerlijke duurzame sweimwear bikini's badpakken guide The Nude Label

 

The Nude Label

✓fair geproduceerd in Spanje
✓duurzame materialen

Ook het Spaanse The Nude Label heeft een swimwearcollectie. Dit merk staat vooral bekend om z’n kwalitatieve duurzame basics (zoals ondergoed) en z’n innovatieve karakter. De complete collectie wordt onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd in Spanje en gemaakt van duurzame materialen.

Overigens is The Nude Label flink aan het uitbreiden; het merk lanceerde onlangs z’n allereerste paar schoenen, vegan platform sandals. Very ’70’s, en gemaakt van… maïs!! Ik mocht een paar uittesten, lees mijn review hier.

Bekijk de collectie

 

 

 

Julienne

✓fair geproduceerd in Indonesië
✓duurzame materialen

Bij Julienne, een Zwitsers swimwearmerk, vind je een mooie minimalistische collectie. De volledige collectie wordt gemaakt van duurzame materialen, zoals Econyl (gemaakt van gerecycled plastic, van o.a. oude visnetten) en wordt onder goede arbeidsomstandigheden gemaakt in Indonesië. Vooral de tops vind ik erg mooi!

Bekijk alle swimwear van Julienne

 

 

 

Youswim

✓fair geproduceerd in Engeland

Nog zo’n mooi merk: Youswim. Dit Engelse label zegt de allercomfortabelstte badpakken en bikini’s te maken, die zich helemaal naar jouw lichaam vormen. Alle producten zijn namelijk One Size en Youswim zegt daarmee een groot mastenpalen te kunnen bedienen. De volledige collectie wordt lokaal en Engeland gemaakt. En hoewel Youswim geen gebruik maakt van duurzame materialen, zegt het merk wel dat topkwaliteit heel belangrijk is en hun swimwear “made to last” is. Ik heb het zelf niet getest, maar het komt over als een mooi, oprecht merk.

Bekijk alle swimwear van Youswim

 

 

 

Oceanchild

✓fair geproduceerd in Duitsland
✓duurzame materialen

Oceanchild is een Duits swim- en surfwearlabel dat zowel fair als duurzaam is. Nice! De stukken worden gemaakt van Econyl, een gerecyclede polyester dat (deels) wordt gemaakt van oude visnetten. De productie vindt lokaal plaats in Duitsland en om zowel mogelijk impact te beperken, wordt alles on demand gemaakt. Daardoor duurt het 2 weken voordat je je badpak of bikini ontvangt, maar dan heb je wel een prachtig, duurzaam exemplaar.

Bekijk alle swimwear van Oceanchild

 

 

 

Matteau

✓fair geproduceerd in Australië

Laat je niet misleiden door de chique Franse naam; Matteau is een Australisch minimalistisch swimwearlabel. Denk: prachtige silhouetten, kwaliteit, dikkere materialen en een mooie pasvorm. Hoewel Matteau geen gebruik maakt van duurzaam geproduceerde materialen, lees ik veel positieve verhalen over de kwaliteit. De volledige collectie wordt onder eerlijke arbeidsomstandigheden in thuisland Australië geproduceerd. Wil je hier iets bestellen? Let dan op: bovenop de product- en verzendkosten betaal je invoerrechten bij de Nederlandse douane.

Bekijk alle swimwear van Matteau

 

 

 

Woodlike Ocean

✓fair geproduceerd in Turkije
✓duurzame materialen

Nog zo’n mooi idealistisch swimwearmerk. Woodlike Ocean is een Duits label dat – net als een paar merken hierboven – duurzame swimwear maakt van Econyl, het duurzame materiaal (gerecycled polyester) dat deels wordt gemaakt van gerecyclede visnetten. De volledige collectie wordt onder goede arbeidsomstandigheden geproduceerd in Turkije. Daarnaast is Woodlike op andere gebieden duurzaam bezig; zo worden ook de verpakkingen gemaakt van duurzame materialen. En het aanbod is ook nog heel groot. Nice!

Bekijk alle swimwear van Woodlike Ocean

 

 

 

Okay Pretty

✓fair geproduceerd
✓duurzame materialen

De lijst met prachtige Australische swimwearbrands groeit. Ook Okay Pretty is er één en ik vind het een heel leuk, sympathiek merk. Ik heb er zelf een bikini van en het wat dikkere materiaal is echt perfect (wel valt-ie wat klein, goed om op te letten). Ook Okay Pretty maakt gebruik van Econyl en produceert onder goede arbeidsomstandigheden. De stijl is wat funkier dan andere merken in deze lijst en daarom een hele goede aanvulling.

Bekijk alle swimwear van Okay Pretty

 

 

 

Halla X Halla

✓fair
✓sustainable

Halla X Halla is een Fins swimwearmerk met een hele vrolijke, funky collectie (dat luipaardbadpak! <3). De collectie, die overigens uitsluitend bestaat uit prints en kleuren waar je heel vrolijk van wordt, wordt gemaakt van duurzame materialen, zoals Econyl (gerecyclede polyester, o.a. gemaakt van oude visnetten). Alles wordt onder goede arbeidsomstandigheden gemaakt in één vaste fabriek op Bali.

Bekijk alle swimwear van Halla X Halla

 

 

 

Baiia

✓fair
✓sustainable

Nog een Australisch merk (ik snap dat dit wat lastiger te bestellen is voor Nederlandse mensen, maar ik wilde je niet van deze prachtige merken weerhouden!). Baiia maakt uitsluitend gebruik van gerecyclede materialen, maakt alleen maar práchtige minimalistische kwaliteitsstukken die lang meegaan en produceert onder goede arbeidsomstandigheden in een eerlijke fabriek in China.

Bekijk alle swimwear van Baiia

 


 

Meer fair & sustainable swimwear ontdekken? Check dan ook deze merken:

Patagonia
Acne Studios
Twothirds
Popupshop
Vitamin A
Coco Frio
Mara Hoffman
All Sisters
Londre
Bikyni

 


 

Bekijk ook de Brand Guide voor de mooiste sandalen, slippers en muiltjes

Eerlijke duurzame sandalen slippers muiltjes Brand Guide duurzame kleding duurzame mode

Bekijk ook de Brand Guide de mooiste duurzame zomerjurken

Brand Guide eerlijke duurzame jurken bruiloft zomerjurken Faithfull The Brand

 

Fotocredits:
Alle afbeeldingen ij dit artikel zijn afkomstig van en eigendom van de merken zelf.

4 Comments

 • allSisters maakt ook mooie zwemkleding. Volgens mij ook duurzaam geproduceerd & fair. Wel opletten met de maten van de badpakken, want die zijn niet gemaakt met de lange Nederlanders in gedachte…

  Beantwoorden
 • Ik heb nog een mooie aanvulling: http://www.clostories.com
  Liefs Laura

  Beantwoorden
 • What abouw http://www.Junglamsterdam.com
  made from fishing nets

  Beantwoorden
 • Dank voor deze lijst! Iets wat me wel opvalt bij deze merken, en waar jij niks aan kunt doen, is dat ze werken met een maatvoering s, m, l etc. Sorry maar ik begrijp niet dat bedrijven die badmode maken werken met deze maatvoering. Volgens mij snap je dan niet hoe een vrouwenlijf er uit ziet? In welke categorie val je dan bijv. met een maatje 65E of 85A? Beetje jammer.

  Beantwoorden

Write a comment