Uncategorized
Mooi Mens: Emma Watson

Mooi Mens: Emma Watson

Een ode aan een topactrice én activiste voor zowel vrouwenrechten als een duurzamere mode-industrie: Emma Watson!

Ze is actrice. En feministe. En fair fashion liefhebber. En activiste. En een prachtige, stijlvolle, sympathieke dame met een groot hart, voor wie ik heel veel respect heb. Iemand die, ondanks haar positie in de fame-industrie, haar steentje wil bijdragen aan de wereld en daar heel stellig en idealistisch in is. Een topvrouw aan wie ik maar al te graag een tribute schrijf: Emma Watson.

Van actrice naar activiste

Tien jaar geleden kende ik haar alleen nog maar als Hermione Granger (how cute!!), maar inmiddels is er in het leven van Emma Watson veel veranderd. Inmiddels is Emma namelijk veel meer dan een actrice. Na haar Harry Potter-avonturen ging ze aan de Brown University studeren om een degree in Engelse Literatuur te behalen. Daarnaast kreeg haar levensinstelling langzaam maar zeker een activistische inslag. In 2009 maakte ze een reis naar Bangladesh, en dat maakte veel indruk op haar. Ze ontmoette er namelijk een kledingwerkster van haar eigen leeftijd (19, destijds), dat onder barre omstandigheden in de kledingindustrie werkte, bijna niet rond kon komen en geen kans op een beter bestaan had. Het maakte zoveel indruk op haar, dat het een keerpunt in haar leven betekende (ze vertelt hier overigens openhartig over in het in 2011 uitgekomen boek “Naked Fashion: The New Sustainable Fashion Revolution”). Sindsdien zet Emma zich hard in voor de verduurzaming en betere arbeidsomstandigheden van de mode-industrie, en een verschuiving van fast fashion naar slow fashion. Zo lanceerde ze in 2010 en 2011 enkele duurzame collecties in samenwerking met het idealistische People Tree.

“People can be so trend-oriented – after two or three months there’ll be something new and they’ll dispose of what they had before. But I think people should value what they own.” – Emma Watson
unwomen_emmawatson_goodwillambassador_2-jpg

Een betrokken VN-ambassadrice

Maar dat is niet alles! Emma maakte meer culturele, intercontinentale reizen. En naast de barre omstandigheden die ze soms aantrof, viel haar iets anders op: veel vrouwen over de hele wereld krijgen dagelijks met matige of ernstige vormen van ongelijkheid en onderwaardering te maken. Dat moest anders, vond ze en ze besloot er haar persoonlijke missie van te maken om voor meer gelijkheid tussen sekses te strijden. Niet alleen werd ze ambassadrice voor Camfed International, dat zich inzet voor meer onderwijs voor plattelandsmeisjes in Afrika. Ook werd Emma een officiële Woman Goodwill Ambassador van de Verenigde Naties. Volgens Emma zijn feminisme en gender equality geen missies waar alleen vrouwen voor hebben te vechten. Tegen mannen zegt ze: “it’s your issue, too”. In 2014 hield ze haar bekende He For She speech (de aftrap van een wereldwijde VN-campagne, die tot veel aandacht voor gender equality leidde), waarin ze mannen uitnodigde om ook deel te nemen aan de feministische beweging (gender equality). Dit maakt haar ambassadeur van het #heforshe project, dat “invites people around the world to stand together to create a bold, visible force for gender equality. And it starts by taking action right now to create a gender equal world”. Niet alleen mannen (wat de naam misschien doet suggereren en waar ook kritiek op is gekomen), maar iedereen.

Emma krijgt overigens, ondanks haar goede bedoelingen, regelmatig felle kritiek over zich heen. Na haar VN-speech kreeg ze zelfs bedreigingen naar haar hoofd. Haar reactie? “If they were trying to put me off, they did the opposite.”

“Call me a ‘diva,’ call me a ‘feminazi,’ call me ‘difficult,’ call me a ‘First World feminist,’ call me whatever you want, it’s not going to stop me from trying to do the right thing and make sure that the right thing happens.” – Emma Watson

En mede daarom werd ze in 2015 door TIMES magazine uitgeroepen tot één van de 100 meest invloedrijke mensen van de wereld. Momenteel zit Emma middenin een ‘year off’ van haar acteercarriere om zich helemaal te kunnen richten op ‘gender equality’: zowel in derde wereldlanden, waar helemaal nog veel te winnen valt, als in de westerse wereld – en zelfs helemaal aan de top, bijvoorbeeld in de acteerwereld: ondanks dat ze één van ‘s werelds best betaalde actrices is, spreekt ze zich regelmatig kritisch uit over het gebrek aan vrouwelijke regisseurs en producers in Hollywoud.

 

Fair, sustainable fashion

Emma’s feministische missie uit ze ook in de mode-industrie:  “This is absolutely a feminist issue,” zegt ze over het enorme aandeel van vrouwelijke fabrieksmedewerkers in de fast fashion mode-industrie. 98% van deze vrouwen krijgt niet eens genoeg betaald om goed van rond te komen – het is dus erg belangrijk om er zeker van te zijn dat ze goed worden behandeld en worden gewaardeerd voor het werk dat ze doen. Good point. Nu weet ik niet 100% zeker of Emma zelf alleen maar fair, sustainable fashion draagt, maar ik heb zo’n vermoeden dat ze, ook in haar dagelijkse leven, vrij kritisch is in haar kleding- en merkenkeuze.

Green Carpet Challenge
Ze doet in ieder geval wél mee aan de Green Carpet Challenge van Eco-age (het consultancybureau van fair fashion pionier Livia Firth), wat betekent dat ze het afgelopen jaar heeft beloofd om puur en alleen ethisch tot stand gekomen outfits op de rode loper te dragen. Haar eerste Green Carpet statement was op het zeer prestigieuze MET-ball, waar ze op de rode loper verscheen in een jurk die voor een groot deel is gemaakt van Newlife, een stof van 100% gerecyclede PET-flessen. Het bustier is gemaakt van biologische zijde en biologisch katoen en zelfs de ritsen zijn gemaakt van gerecyclede materialen (I love it!). De jurk was een project tussen Calvin Klein en – wederom – Eco-age. Ik vind het tof dat de jurk keer op keer in verschillende looks gedragen kan worden, omdat hij uit verschillende, losse onderdelen bestaat (bustier, broek, rok). Emma zegt dat het haar bedoeling is om de MET-jurk minimaal 30 keer te dragen (geheel volgens de 30 wears campaign).

“It is my intention to repurpose elements of the gown for future use. The trousers can be worn on their own, as can the bustier, the train can be used for a future red carpet look.”

mooi mens fair fashion emma watson

Zady

Emma’s laatste project is een samenwerking met modemerk Zady, waarmee ze een fantastische duurzame capsulecollectie ontwierp, die je hier kunt vinden (helaas is Zady gevestigd in de VS, dus het is niet gemakkelijk om er aan te komen). De gedachte achter deze collectie was om klassieke, tijdloze stukken te ontwerpen die keer op keer gedragen kunnen worden. Goed voor naar het werk, voor avonden uit: de capsulegarderobe van de moderne vrouw.

Duurzaamheid zit in de volledige collectie én de productieketen verweven. Zo zijn de stukken puur en alleen gemaakt van natuurlijke materialen, zodat elk stuk aan het einde van zijn leven verbrand kan worden en terug de natuur / grond in kan (polyester is de meestgebruikte grondstof in kleding en is eigenlijk een vorm van plastic – iets waar ik zelf ook wat vaker bij stil mag staan). De dieren op de boerderijen zijn verzekerd van een goed leven en de stoffen worden op natuurlijke, niet-chemische wijze geverfd. De kleding wordt in New York onder goede werkomstandigheden geproduceerd.

 

emma watson sustainable fashion zady collection

Kledingstukken uit Emma’s prachtige capsulecollectie voor Zady (die truien!!!).

Al met al vind ik Emma Watson een topvrouw (had ik dat niet al 10x gezegd? ;)). Ik ben benieuwd wat ze de komende jaren gaat bewerkstelligen. Ik kijk ernaar uit.

______

De beste sustainable fashion inspiratie in je inbox?

Schrijf je in voor de gratis WSS newsletter en ontvang elke twee weken het laatste nieuws uit de duurzame modewereld, inspirerende merken, kritische blikken op de kledingindustrie, brand guides, kortingscodes en ander moois. Gewoon lekker makkelijk in je mailbox 🙂