Thoughts

Doe een No buy challenge – dit is waarom

Wanneer heb je genoeg kleding? Als je de laatste trends helemaal hebt gecoverd? Als je ontelbaar veel variaties kunt maken? Als je kast tot de nok toe gevuld is?  ‘Genoeg’ is stiekem best een complex begrip. Iedereen kijkt er anders naar en voor veel mensen bestaat het zelfs niet eens. Om meer te leren over wanneer genoeg genoeg is voor míj, heb ik besloten om een no buy challenge te doen. En die gaat… NU in. 

Begin dit jaar schreef ik er al over: genoeg. Het onderwerp houdt me bezig. Onlangs vond ik een oud dagboek-achtig document terug van 10 jaar geleden. Ik quote een 21-jarige Sara: “Pas zei papa dat ik minder moest kopen. “Je hebt al genoeg!”, vond hij. Hoe kan hij dat nou zeggen? Een vrouw heeft nooit genoeg kleren!!!”. Het was écht hoe ik dacht: je kunt niet genoeg kleding hebben. Kleding was de ultieme beloning, het grootste cadeau dat ik mezelf kon geven. Hoe meer, hoe beter. Want een enorme walk in closet is het hoogst haalbare, toch?!

 

“Niets is genoeg voor wie genoeg te weinig vindt” – Epicurus

 

Little did I know… in de tussentijd heb ik veel over mezelf geleerd. Door persoonlijke ervaringen (tussen je 21e en 31e gebeurt er genoeg in je leven dat je blik op de wereld verbreedt), maar ook door de filosofie. Epicurus, een Griekse filosoof (300vChr.), zei ooit: “niets is genoeg voor wie genoeg te weinig vindt”. Een prachtige quote, die in mijn hoofd zit sinds ik ‘m voor het eerst las. We zijn namelijk een kei in het verschuiven van onze standaarden. We willen altijd meer. En dat is gevaarlijk – als je altijd meer wilt dan je hebt, zul je geen genoeg kennen. En ook geen gevoel van tevredenheid. Een gemis.

De behoefte aan tevredenheid schuilt echter in elk mens. En we zijn er allemaal naar op zoek. Hoe bereik je dat? Lao Tze, een Chinese filosoof (600vChr.), zei: “hij die weet dat genoeg genoeg is, zal altijd genoeg hebben.” Met andere woorden: jíj bepaalt wanneer iets genoeg is en wanneer je dus tevreden bent. ‘Genoeg’ (en geluk!) zit niet in wat je bezit, maar in je mindset. Een hele andere manier van kijken: focus je niet op het vergroten van je rijkdom (status en spullen), maar op het vergroten van je tevredenheid. We hebben niet veel nodig om gelukkig te zijn, als we maar waarde hechten aan de juiste dingen. Dat is wat ik geloof, en wat ik nastreef.

 

 

 

 

Ik heb genoeg. En dat mag ik veel meer beseffen. Daarom ga ik 3 maanden lang geen kleding kopen.

 

En als ik vanuit die bril naar mezelf kijk, zie ik iemand die tussen twee sporen schommelt. Want naast mijn innerlijke idealist, schuilt in mij nog steeds iemand die wél waarde hecht aan spullen. Best veel, stiekem. De afgelopen tijd zijn er een aantal nieuwe kledingstukken bij gekomen in mijn kast. Vervanging van oude items, items waar ik verliefd op was en giften van merken die ik graag een podium geef. Heel leuk, maar erop terugkijkend maken ze me ervan bewust dat mijn definitie van ‘genoeg’ nog niet heb gevonden. Nog steeds blijft het nieuwe me aantrekken (damn it!). En hoewel het niet mijn doel op zích is om niks meer te willen, wil ik wel meer een gevoel van rust en tevredenheid bij mezelf ontwikkelen. En laat ik eerlijk zijn: ik heb een prachtige garderobe die zeker niet perfect is, (maar hé, moet dat dan het streven zijn?!), maar waar ik zeker tevreden over kan zijn. Ik héb genoeg.

Daarom een challenge. Ik ga minimaal 3 maanden lang (het liefst langer, maar eerst maar eens kijken hoe dit gaat) geen kleding kopen. Voor de doorgewinterde minimalisten is dat misschien een lachertje, voor mij niet. De eerste weken zal het prima te doen zijn, maar als het herfstseizoen begint, gaat het ongetwijfeld moeilijker worden. Dan veranderen de trends en ga ik waarschijnlijk weer toe zijn aan verandering en een frisse wind door mijn garderobe (ik raak snel verveeld – één van mijn vakuilen). Ik vind het een interessant experiment en ik ben benieuwd hoe het me vergaat. Nou, daar gaan we dan. Ik zal je op de hoogte houden van hoe het me vergaat en hoe ik mezelf geïnspireerd en gemotiveerd houd. Wish me luck!

5 Comments

 • Hartstikke goed van je! Goed idee, veel succes, je kunt 😀 Je wordt er heel creatief van denk ik!

  Beantwoorden
  • Dankjewel! 🙂 Dat denk (oké, hoop!) ik ook. En het is soms goed om jezelf een klein beetje meer te pushen, denk ik. Bovendien is 3 maanden overzichtelijk, dus goed te doen. Ben benieuwd, fingers crossed!

   Beantwoorden
 • Heel mooi om te lezen, ik ben benieuwd naar het vervolg. Toevallig ben ik gisteren begonnen met schrijven van een artikel over zo’n zelfde gevoel van onrust, maar dan op het gebied van interieur, dus ik herken veel. Hopelijk geeft zo’n periode je de rust en tevredenheid die je zoekt. Veel succes, houd ons op de hoogte van je hersenspinsels, ze zijn altijd een genoegen om te lezen!

  Beantwoorden
 • Wat goed van je! Ik doe nu drie maanden de Slow Fashion Summer, dus niets nieuws kopen maar wel tweedehands. Intussen doe ik mee met een soort zoek-je-stijl-programma in een facebookgroep en door heel erg met stijl en kleding bezig te zijn, krijg ik nu veel meer neiging om te kopen. Heel dubbel, want ik denk dat het op de lange termijn juist nuttig is om beter te weten wat mijn stijl precies is, maar ook confronterend omdat mijn garderobe nu toch niet echt helemaal mij is en ik dat het liefst per direct perfectioneer.
  Misschien dat het ons beiden kan helpen door het juist iets meer los te laten, ons richten op andere dingen (je bedrijf!) en de tijd nemen om langzaam op die ‘ultieme’ garderobe uit te komen. Pas gaan zoeken naar nieuwe (betere) kleding als we iets nodig hebben en niet omdat jij zin hebt in een frisse wind en ik vind dat het kleuriger/netter/spannender/whatever zou moeten worden. Ik heb het nu geloof ik vooral tegen mezelf, haha, maar misschien kun je er wat mee.
  Veel succes! Ik ben heel benieuwd wat je ervan gaat opsteken 🙂

  Beantwoorden
 • Super dat je dit gaat doen, you got this! Het is ook een stuk gewoonte doorbreken, in je koopgedrag maar ook in je denken. Denk dat als dat wat normaler voelt het je super soepel afgaat! Succes! En hou ons op de hoogte 🙂

  Beantwoorden

Write a comment