Overstappen op een duurzame wasmachine: waar moet je op letten?
Hoewel we in de duurzame modewereld vooral praten over merken en koopkeuzes, zit een aanzienlijk deel van onze impact in het wassen van kleding. Dit jaar verdiepte ik me in duurzame wasmachines en verruilde ik mijn stokoude exemplaar voor een nieuwe. Ik heb veel afwegingen gemaakt en ik ben eruit. Dit zijn mijn tips.
Duurzamer wassen probeer ik al jaren te doen. Ik was zoveel mogelijk op 30 graden, gebruik wasmiddel van verantwoorde merken en had geen droger vanwege de milieu-impact. Mijn AEG wasmachine deed het altijd prima en ik had helemaal niet door dat-ie inmiddels al 17 jaar(!) oud was. Blijkbaar gaat het gemiddelde apparaat zo’n 10 jaar mee, dus dat deden we goed.
Onze woonsituatie
Maar omdat hij verouderd was, had hij ook een dito energielabel. En nog erger: we werden gék van alle hangende was in ons huis. We wonen met z’n vijven in een éénkamerappartement van 58m2 in Amsterdam. We hebben geen buiten, zelfs geen balkon, en moeten superslim met onze ruimte omgaan. Onze badkamer, de enige plek waar de wasmachine kan staan, is 2,5 m2 groot. Ja, echt.
Met 3 kids doen we een hoop wasjes en overal in het huis hing altijd was. Over de deurposten. Onze eetstoelen. Ons bed. De verwarming in de zithoek. Op warme dagen was het nog enigszins te doen, maar ’s winters is het gewoon niet leefbaar.
Waarom ik voor een was-droogcombi koos
Een droger kwam steeds vaker ter sprake. We hebben alleen geen ruimte voor een los apparaat. We zouden ‘m niet eens op de wasmachine kunnen stapelen, want de radiator zit er dan voor. Geloof me, we hebben alles opgemeten. De conclusie: een was-droogcombinatie is voor onze behoeftes het meest geschikt. Helemaal toen ik ontdekte dat er in de witgoedwereld zoveel duurzame innovaties zijn geweest. Nieuwe machines zijn veel zuiniger qua water- en energieverbruik, levensduur en de productie-impact. Je kunt ze echt niet meer vergelijken met vroeger.
Ik wilde per se een zo duurzaam mogelijk apparaat en besloot me erin te verdiepen. AEG was voor mij een logische keuze, want ik had goede ervaringen met de kwaliteit en wist dat ze veel bezig zijn met duurzaamheid. Ik kwam ze ook tegen op de Dutch Sustainable Fashion Week en zag dat ze in 2022 de eerste witgoedfabrikant waren die een eigen microplastic filter ontwikkelde (zó goed!). Toen we in contact kwamen voor een samenwerking over de levensverlenging van kleding, dook ik in het merk. AEG is een mooi bedrijf waar ik achter sta en het leek me een perfect moment voor expert-advies.
Welke was-/droogcombinatie koos ik?
Na een inspirerend bezoek aan hun Experience Center in Alphen a/d Rijn koos ik voor de 9000 AbsoluteCare® warmtepomp was-droogcombinatie 10 kg* (Beste Koop oktober 2023, Consumentenbond). Een superslim, zuinig apparaat met de nieuwste duurzame technologieën, zoals:
• Een ingebouwde sensor die de was weegt en daar het programma precies op aanpast, zodat je nooit teveel energie verbruikt. Top als je trommel niet helemaal vol is!
• De geweldige(!) ProSteam stoomunctie, die je was binnen 25 minuten helemaal fris stoomt. Met een drupje steam fragrance erbij ruikt deze zelfs alsof het gewassen is.
• De ingebouwde warmtepompdroger (daarover straks meer) scant tijdens het drogen de vochtige plekken in de was past daar de warmteverdeling op aan. Ideaal bij verschillende materialen.
• Een technologie die het water zuivert en filtert, met als doel het verlengen van de levensduur van je kleding. Kleuren zouden minder vervagen en de kleding blijft vormvaster. Benieuwd!
• Hoewel de afmetingen hetzelfde zijn als onze oude machine met een 7kg wastrommel, heeft deze een 10kg trommel door een efficiëntie-innovatie in de behuizing. Dit scheelt enorm zoveel wasjes (en impact).
Energielabels verduidelijkt
Ons apparaat heeft het nieuwe energielabel C, wat voor een was-droogcombinatie heel goed is. Daarbinnen ga ik er natuurlijk altijd zo duurzaam mogelijk gebruik van maken. Ben je ook op zoek? Op vergelijkingssites kun je checken hoeveel je gaat besparen met je oude wasmachine/droger. Bij mij was dat helaas niet mogelijk, want door z’n ouderdom waren er al geen data meer. Dat zegt misschien genoeg 😉
Belangrijke info: in 2021 zijn de energielabels van wasmachines aangepast. De reden: omdat bijna alle machines op een gegeven moment zeker het A+++-label hadden, gingen witgoedfabrikanten extra toevoegingen doen aan het label. Zoals: A+++-20% (wat betekent dat de machine 20% minder energie verbruikt dan het beste energielabel). Het werd een wildgroei en dus was het tijd voor een update.
Voor de was/droogcombinaties was de stap nog groter, gezien hier de labels met plussen helemaal overgeslagen waren. Dit nieuwe label bestaat uit 2 delen; een label voor wassen én drogen, en een label voor alleen wassen.
Een apparaat dat nu energielabel C/A heeft, staat gelijk aan met wat voorheen een A-label had en tot 3x meer energie verbruikte (check dus altijd het jaartal als je vergelijkt!). Van AEG begreep ik dat hun nieuwste wasmachines alweer het A-35% label hebben, wat ze dus nog veel zuiniger maakt. Snap je het nog? 😉 Hier lees je er meer over.
Waar zit de grootste milieu-impact bij wasmachines?
Hoewel mensen vaak denken dat de grootste impact van een wasmachine in het productieproces zit, is niks minder waar (Milieu Centraal). Natuurlijk zijn er grondstoffen nodig, heeft het proces zelf een impact en het is belangrijk dat de arbeidsomstandigheden eerlijk zijn (AEG heeft hier goed zicht op: zij produceren in eigen fabrieken in Duitsland). Maar wat blijkt: tot wel 85% van de impact van een wasmachine zit in het water- en energieverbruik van je wasjes! Per wasje moet je bovendien al snel aan 60 liter waterverbruik denken. Maar ook zit een grote impact in het slijtageproces van je kleding, dat door wassen en drogen flink kan worden versneld. De grootste boosdoeners zijn de temperatuur, sommige soorten wasmiddel en het rondslingeren in de trommel.
Kouder en zuiniger wassen
Gelukkig kun je hier zelf veel invloed op uitoefenen. Als je op 30 graden wast, bespaar je namelijk ongeveer 30% energie ten opzichte van hetzelfde wasje op 40 graden. Ten opzichte van een 60 graden-wasje bespaar je zelfs 50% energie! Als je water wilt besparen, kun je volgens de Consumentenbond bij een matig tot gemiddeld vieze was voor het Ecoprogramma kiezen. Dit programma gebruikt veel minder water.
Duurzame tip: stomen i.p.v. wassen
Wist je dat je met stomen 96%(!) water bespaart en opzichte van een gemiddelde wasbeurt? Uit groot onderzoek van AEG naar wasgedrag (onder 14.000 mensen) kwam dat voor 62% van de mensen het wegwerken van geurtjes de grootste reden is om te wassen. Terwijl dat vaak juist helemaal niet nodig is! Stomen is dan veel duurzamer, ook qua energie: onze machine heeft m’n kleding in 25 minuten helemaal fris gestoomd. Zo snel, zo fijn! Echt, dit is zo’n lifechanger. Alle nieuwere modellen van AEG (7000, 8000 en 9000 serie) hebben trouwens deze ProSteam functie.
Ik koos voor een warmtepompdroger
Ik dacht dat drogers enorme energieslurpers zijn, maar ook hier is veel geïnnoveerd: er bestaan nu zelfs drogers met het A+++ label! Ik koos bewust voor een warmtepompdroger. Die is prijziger dan een condensdroger (= zoals je een droger kent van vroeger), maar ook een stuk zuiniger, duurzamer en veel beter voor je kleding. Want waar een condensdroger de vochtige warme lucht vanuit de wastrommel naar de buitenlucht blaast, zorgt de warmtepomp ervoor dat diezelfde lucht terug de trommel in wordt geblazen. Daarbij komt dat mijn warmtepompdroger zelfs veel zachter en op de helft van de temperatuur droogt (hij kan zelfs op slechts 20 graden drogen)! En het verlengt ook nog de levensduur van je kleding.
Wel is belangrijk om te weten: een warmtepomper doet er langer over dan een condensdroger. Een droogsessie doet er zeker 3 uur over. Maar hé, we waren 2 dagen droogtijd gewend, dus mij hoor je niet klagen 😉
Zelfs wol kan nu in de droger!
Nog een pluspunt: omdat mijn warmtepompdroger zo behoedzaam droogt, kan ik er zelfs handwasbare wol 100% veilig in drogen met een speciaal programma. Wist jij dat dit kon? Ik had geen idee! De eerste keer vond ik dit doodeng (op vakantie had ik nog een wollen broek verpest in de droger op de camping), maar het werkt inderdaad perfect! Al gebruik ik deze functie niet vaak, want ik heb weinig wollen items en laat het dan toch vaak liggend drogen. Ik gebruik de droger nog steeds alleen als het nodig is.
Wanneer repareren en wanneer een nieuwe kopen?
Ondanks alle innovaties betekent dit natuurlijk niet dat je je oude machine meteen weg moet doen, of niet moet laten repareren als-ie stuk is. Wanneer vervang je je oude wasmachine of droger? Die keuze moet je voor jezelf maken, maar in principe is het redelijk om voor een nieuw apparaat te kiezen als:
• De reparatiekosten voor een langere levensduur (waarbij je ook moet afwegen hoeveel langer die levensduur dan wordt) niet meer in verhouding staan tot de kosten van een nieuw apparaat
• Je een flink verouderd model hebt, waarbij je met een nieuw model veel energie en water kunt besparen (dit kan oplopen tot honderden euro’s per jaar!). Je kunt je energieverbruik meten door een energiemeter te kopen. Die doe je in het stopcontact en dan doe je daar de stekker van je machine in. Via een app kan je dan zien hoeveel energie er gebruikt wordt.
• Praktische overwegingen, zoals bij ons: wij wilden van de bergen drogende was in huis af en een losse droger past niet.
• Als je een nieuwe wasmachine zoekt, raad ik je aan om ook altijd het tweedehands aanbod te bekijken. Vooral als je niet op zoek bent naar het nieuwste model: er wordt genoeg aangeboden!
Welke was-droogcombinatie kies je met een beperkt budget?
Ik vroeg het AEG en dit is wat zij aanraden:
– 7000 ProSteam® condensatie was-droogcombinatie (LWR739X64)
– 7000 ProSteam® AutoDose condensatie was-droogcombinatie (LWR7516AD4)
– 8000 PowerCare AutoDose condensatie was-droogcombinatie LWR8716AD6
Al deze modellen hebben de stoomfunctie. De laatste in dit rijtje is iets duurder dan de 7000 serie, maar heeft wel PowerCare: een technologie waarmee je kleding beter schoon wordt. Dat komt doordat de machine het wasmiddel van tevoren met water mengt en activeert, voordat het bij je kleding in de trommel komt. Zo komt het wasmiddel niet op één plek terecht, maar op elke vezel. Hierdoor krijg je uitmuntende resultaten in minder dan een uur.
______
Bronnen:
______
Dit artikel is geschreven in samenwerking met AEG. Ik heb hierin de volledige vrijheid gekregen om te schrijven over wat ik belangrijk vind.