Met deze tips maak je supersnel een prachtig fotoboek (+ kortingscode Once Upon!)
Met tienduizenden foto’s op je telefoon of laptop zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Tip: begin nu met een digitale declutter en verzamel de mooiste foto’s in een fotoboek. Leuk om terug te kijken, meer mindspace garant en nog duurzaam ook. Maar hoe zorg je ervoor dat het ook echt een prachtig boek wordt? Met deze tips is het een eitje! En check de kortingscode voor Once Upon. Mooi meegenomen!
Ik heb het afgelopen jaar meer dan 10.000 foto’s gemaakt. Vooral sinds Frankie’s geboorte schiet ik me een ongeluk aan portretten en alledaagse kiekjes. En juist bij haar foto’s vind ik prioriteren moeilijk. Maar die enorme fotostash van mij zorgt wel voor een megavolle telefoon, een gebrek aan overzicht en (naast een groeiende digitale footprint) ik merk dat ik steeds meer foto’s kwijtraak.
Een halfjaar geleden deed ik voor het eerst een kleine digitale foto declutter en de mooiste foto’s verzamelde ik in een fotoboek. Ik had lang de illusie dat ik losse foto’s zou gaan printen en plakken, maar dat is zo tijdrovend dat het er niet van kwam. Uiteindelijk maakte ik een fotoboek met Once Upon. Dat is zo’n mooi boek geworden, dat ik het nu vaker doe. Grote aanrader! En met deze simpele tips een eitje 🙂
Cadeautje!
De code wss25 geeft je 25% korting op alle fotoboeken van Once Upon (t/m 9 juni 2023)!
Eerst: een digitale foto declutter in 3 stappen
1. (Vaker) foto’s verwijderen
Als je dit nooit doet, voelt het misschien als een grote opgave. Ik pas nu een fijne tip van @thegreenlist.nl toe die het behapbaar maakt: verwijder elke dag (of week) de foto’s van die dag. Dus op 8 mei de foto’s van die dag in elk jaar, etcetera. En dat is makkelijk, want in de filmrol op je telefoon heb je een zoekfunctie waarin je de dag kunt intikken. Verwijder ook alle lelijke foto’s en maak met jezelf de afspraak dat je van series die erg op elkaar lijken, alleen de beste 2 foto’s mag bewaren. Neem hier elk weekend een paar minuutjes voor en je bent altijd bij.
2. Foto’s bewaren
De uitgezochte foto’s bewaar ik op een externe harde schijf. Ik heb verschillende mapjes met categorieën (family, Frankie, random, vakanties, WSS), waarbinnen ik weer mapjes met jaartallen heb.
3. Bijhouden
Elke maand ga ik in het weekend even door de foto’s op mijn camera en telefoon, en dan zet ik ze in de juiste map. Handig als je hier een vaste tijd voor pakt zodat je niet vergeet tot waar je terug moet kijken. Bijvoorbeeld het eerste weekend van de maand.
Met deze tips maak je een prachtig fotoboek met Once Upon
Nu komt het leukste deel: je dierbaarste herinneringen van een periode bundelen tot een fotoboek. Mijn eerste twee boeken waren er één over mijn zwangerschap (“Frankie op komst”) en haar eerste halfjaar (“Frankie 1”) en nu net is “Frankie 2” bezorgd.
Van alle apps vind ik Once Upon verreweg de fijnste. Hun design is zóveel beter (en strakker) dan andere apps en het werkt super simpel en fijn met een drag & drop systeem: Je uploadt je foto’s en sleept ze direct ninar de juiste pagina en volgorde. Je kunt ook tekst toevoegen en per spread heb je shuffle mogelijkheden om je foto’s mooi uit te laten komen. Hoewel ze een internationaal bedrijf zijn, worden hun boeken per land lokaal gedrukt. In Nederland gebeurt dit in Eindoven, en altijd op FSC gecertificeerd papier (heb ik nagevraagd). Wel zo duurzaam.
Ik gebruikte de desktopversie (gewoon via de website), maar de app via je telefoon werkt ook super. Ook super: Once Upon heeft onlangs hun website geupdate met nieuwe features, zoals een nieuw design en kleur voor de cover, een nieuw lettertype en de mogelijkheid om 200 pagina’s aan een album toe te voegen, in plaats van 150. Perfect voor als je grote gebeurtenissen wilt bundelen, of bijvoorbeeld een jaarboek wilt maken voor je gezin!
1. De juiste beelden
Bij het maken van een fotoboek houd ik altijd mezelf (of m’n kinderen) over 20 jaar in m’n gedachten. Wat lijkt mij leuk om terug te zien? Dat is een combinatie van:
Foto’s gemaakt met een goede camera ( (o.a. kwalitatieve portretten)
Echt kwalitatieve foto’s zetten de (professionele) sfeer in een fotoboek. Zorg dat je in ieder geval een aantal mooie, scherpe portretten in een hoge resolutie hebt (geschoten met bijvoorbeeld een spiegelreflexcamera) hebt. Voeg vooral portretten toe waarop gezichten scherp goed zichtbaar zijn. Ik vind het altijd leuk om te zien hoe iemands gezicht door de tijd heen is veranderd. Van baby’tje tot rimpels.
Mijpalen
De meest memorabele momenten in je leven roepen de meeste emotie op als je ze terug ziet. De eerste dag dat je in je nieuwe huis woonde, de eerste stapjes van je kleintje, de dag dat je afstudeerde of jullie eerste vakantie samen. Mijlpalen mogen niet ontbreken!
Alledaagse taferelen (situaties)
Zo waardevol, maar vaak vergeten: foto’s waarop je een beeld krijgt van hoe je leefde. Terugkijkend naar mijn studententijd heb ik vrijwel geen duidelijke foto’ van mijn studentenhuis, de sfeer en de avonden dat we met een hele groep zaten te Mariokarten. Als je een fotoboek maakt, en ook als je nieuwe foto’s maakt, neem dan ook deze beelden mee. Hoe zat je als familie aan tafel te eten? Of op weg naar vakantie opgepropt in de auto?
Stijl- en sfeerfoto’s
Als ik terug kijk naar mijn jeugd, vind ik het heerlijk om te zien hoe alles eruit zag. Outfits, gadgets, inrichting… Juist die foto’s maken een fotoboek. Heb je een kleintje dat eigenwijs de gekste outfits uitkiest? Leg dat vast! Ik heb mijn lievelingsoutfits voor Frankie vastgelegd in een paar spreads (zie onder).
2. Een hoog kwaliteitsniveau
Als je je foto’s hebt geselecteerd, check dan:
1. heb je genoeg foto’s van hoge (afdruk)kwaliteit? De Once Upon app geeft gelukkig automatisch aan als een foto niet groot of scherp genoeg is. Eerlijk: soms voeg ik ‘m dan alsnog toe, gewoon omdat ik hem heel leuk vind.
2. Zijn de foto’s in dezelfde beleving, of hebben ze allemaal verschillende bewerkingen? Je fotoboek is het consistent (en het mooist) als je foto’s dezelfde sfeer (of Photoshop presets) over zich hebben.
3. Maak te donkere foto’s wat lichter, of voeg ze gewoon niet toe als ze echt donker zijn. In een fotoboek komen foto’s vaak iets donkerder uit en het zou zonde zijn als je echt niks meer ziet.
3. Een goede indeling
• Werk chronologisch. Dat is duidelijk en zo kun je later gemakkelijk een gebeurtenis terugvinden.
• Gooi niet je pagina’s vol met allerlei kleine fotootjes, maar gebruik grote beelden over de hele pagina. Dit dwingt je om nog meer te kiezen en het geeft je tijdens het terugkijken veel meer focus. Gebruik maximaal 6 foto’s per spread; het liefst 2, 3 of 4.
• Één brede foto werkt niet snel fijn, kies liever voor 2 grote foto’s naast elkaar.
• De Once Upon app heeft een handige shuffle modus waarmee je in 1 klik verschillende designopties verkent. Super handig!
4. Witruimte en tekst
• In de Once Upon boeken kun je gemakkelijk tekst toevoegen. Dat is handig om er een datum bij te zetten, of om een herinnering toe te voegen.
• Wees niet bang voor witruimte! Het zorgt juist voor meer focus op je mooie foto’s en een professionele uitstraling (zie voorbeeld hieronder).
Kortingscode Once Upon (t/m 9 juni)
Mocht je de Once Upon app ook eens willen uitproberen (of iemand een fotoboek cadeau willen geven!): de code wss25 geeft je t/m t/m 9 juni 25% korting op alle fotoboeken van Once Upon! You’re welcome ❤️