Filosofie
You are what you wear. Over mode als zelfexpressie zien en fast fashion kopen

You are what you wear. Over mode als zelfexpressie zien en fast fashion kopen

Als je het gemiddelde modemeisje vraagt waarom ze zoveel bezig is met mode en de laatste trends, is de kans vrij groot dat ze iets zegt als: “ik ben gek op experimenteren en mijn creativiteit uiten!”. Haar stijl verschilt niet alleen per dag (“het reflecteert hoe ik me vanbinnen voel”); hij is continu in ontwikkeling. Ze ziet haar enorme garderobe als een vorm van zelfexpressie.

Mode is inderdaad een vorm van zelfexpressie. Net als alle andere dingen die we doen, trouwens. Met elke keuze die we maken, geven we vorm aan onze verlangens en behoeftes – of dat nu gaat over ons carrièrepad, onze relatie of de kleding die we kopen. De keuzes die wij in onze kleding maken, representeren wat we belangrijk vinden. En als ik vanuit die gedachte naar fast consuming kijk, krijgt “mode als zelfexpressie” ineens een hele andere lading. En ik denk dat heel veel modemeisjes zich daar helemaal niet zo bewust van zijn.

Wat zegt het over je ‘zelf’ als je jouw behoefte aan elke dag een andere trendy outfit dragen sneller vervult dan die om bij te dragen aan een betere wereld? Daar moeten we kritisch over na blijven denken.

Voor veel mensen betekent mode niet meer dan ‘spelen met trendy kledingstukken’. Maar ik vind dat wanneer we ons ergens mee bezig houden, we wel het totaalplaatje moeten blijven zien. FYI: onze kleding ontstaat niet *POEF* zomaar (was het maar zo, een magic fashion wand zou zoveel leed besparen). Er is vaak een lang, complex productieproces aan vooraf gegaan. De kleding die we dragen, draagt een verhaal en een boodschap met zich mee. En ik vind het belangrijk dat we ons ook dáár bewust van zijn. Want wat je draagt, zegt iets over je. En als je mode als zelfexpressie ziet, besef je dan dat jouw kledingkeuzes meer over je zeggen dan dat je creatief of fun bent.

Het zegt ook iets over je als je fast, cheap of fake fashion draagt. Het zegt ook iets over je als je ergens heus wel weet dat jouw kleding niet eerlijk tot stand is gekomen, maar het wel koopt. Het zegt ook iets over je als je altijd per se als eerste de trends wilt dragen. Het zegt ook iets over je als je überhaupt geen idee hebt hoe, waar en waarvan jouw kleding is gemaakt. Het zegt ook iets over je dat – doordat je misschien wel zo druk bezig bent met er leuk uitzien – je misschien wel vergeet dat je met jouw keuzes bijdraagt aan een wereld waar je eigenlijk helemaal niet achter staat.

Mode is inderdaad een vorm van zelfexpressie. Maar wat wil je dat jouw kleren reflecteren?

Laat ik duidelijk zijn: dit is geen aanval naar trendy fast fashionliefhebbers. Ik weet ook wel dat ons ‘systeem’ het ons soms verdomde moeilijk maakt om kritisch te blijven op onze aankopen. Onze maatschappij is er zo ongeveer op ingericht om ons brein te bespelen en onze keuzes te beïnvloeden. Continu worden we onzeker gemaakt met ideaalbeelden (advertising) en perfecte levens (social media). Onze diepste verlangens naar erkenning en waardering worden continu slim aangesproken.

Maar dat betekent niet dat we hun ogen maar moeten sluiten voor het totaalplaatje achter onze kleding. Dat we “LALALALA IK HOOR NIKS” met onze vingers in onze oren maar moeten doorgaan met denken dat onze uitpuilende fast fashiongarderobes simpelweg een resultaat zijn van “gewoon lekker onze fun side exploren”.  Zelfexpressie gaat over keuzes maken die reflecteren wat jij belangrijk vindt. Én bijdragen aan waar jij in gelooft. En ik durf te wedden dat in elk modemeisje iemand zit die er niet alleen goed uit wil zien, maar ook goed wil doen. Mijn vraag aan iedereen: “wat wil je dat jouw kleren reflecteren? En komt dat overeen met de kleding die je nu draagt?”

You_are_what_you_wear_mode_zelfexpressie_1

Tips voor als je mode toch écht als één groot experiment ziet en daar absoluut niet op wilt inleveren

Als je mode een heerlijk, experimenteel spel vindt, is dat natuurlijk helemaal oké. Ik zeg ook niet dat je jouw experimentele fashion side moet opgeven. Maar laten we eerlijk zijn: een liefde voor mode is nog geen reden om elke week de grote ketens leeg te kopen. Goed nieuws: er zijn allerlei manieren om daar duurzaam mee om te gaan!

Koop meer op tweedehands platforms
Er zijn ontzettend veel platforms waar je tweedehands kunt kopen. Marktplaats is iedereen inmiddels wel bekend, maar kijk ook eens op The Next Closet, (lees hier mijn artikel over TNC) waar je een schat aan tweedehands designerkleding kunt shoppen. Of United Wardrobe, waar je juist weel veel betaalbare stukken vindt. Maar vergeet ook markten zoals de IJ-hallen in Amsterdam niet! ZO.VEEL.MOOIS.

Koop meer vintage schatten
Elk tijdperk heeft prachtige stijlen opgeleverd en heel veel kledingstukken zwerven nog ergens rond. Aangezien deze tijd zich perfect leent voor mixing & matching, raad ik je aan om vaker naar een vintage store of event te gaan. Bekijk hier mijn lijst met favoriete vintage en tweedehands adressen!

Word lid van een kledingbibliotheek
Ik vind LENA (the fashion library) een fantastisch voorbeeld van hoe je oneindig met (veelal zelfs splinternieuwe!) trendy mode kunt blijven spelen, zonder dat je daar de wereld mee belast. Je neemt er een abonnement en elke maand kun je er wat nieuws lenen. En tegenwoordig kan dat zelfs online, met één druk op de knop!

In the end geloof ik dat (bijna?) niemand wil bijdragen aan een wereld vol chemicaliën, kinderarbeid en ander leed. En als mode een reflectie is van wie we zijn, denk ik dat heel veel mensen toe zijn aan een wake-up call. Let’s give ‘em that!

Fotocredits: AmlulMadewell.

______

De beste sustainable fashion inspiratie in je inbox?

Schrijf je in voor de gratis WSS newsletter en ontvang elke twee weken het laatste nieuws uit de duurzame modewereld, inspirerende merken, kritische blikken op de kledingindustrie, brand guides, kortingscodes en ander moois. Gewoon lekker makkelijk in je mailbox 🙂