Thoughts

De belangrijkste lessen die ik van mijn No Buy Challenge leerde

Time flies when you’ve having… enough! Weet je nog dat ik drie maanden geleden een No Buy Challenge begon? Dat deed ik omdat ik de afgelopen tijd steeds meer begon te beseffen dat een duurzame garderobe niet begint bij duurzame aankopen, maar bij een duurzame mindset. En aan de mijne kon écht niet wel geschaafd worden. Nog steeds voelde ik regelmatig de behoefte om iets nieuws te kopen. Zomaar. Of omdat ik mezelf had wijsgemaakt dat ik het écht nodig had. Tijd om mezelf een beetje te pushen!

 

Wat hield mijn No Buy Challenge in?

Het idee was simpel: drie maanden lang mocht ik niks nieuws kopen. Ook niet tweedehands; én ik mocht geen giften aannemen of kleding ruilen. Mijn insteek is anders dan de Slow Fashion Summer, waarbij waarbij de laatste dingen wel mochten. De basisgedachte is namelijk anders: de Slow Fashion Summer focust zich op het beperken van je impact op de planeet en mijn challenge focust zich op het trainen van tevredenheid.

En het is me gelukt, ik heb niks gekocht! Over het algemeen verliep het goed en is de tijd gevlogen! Ik was blij verrast hoe makkelijk het eigenlijk was en ik heb ontzettend veel over mezelf geleerd (zie mijn challenge update). Natuurlijk had ik het soms moeilijk, maar ik ontdekte belangrijke lessen die me op de been hielden. Niet alleen tijdens mijn challenge, ik neem ze voor altijd met me mee…

 

1.
‘Tevreden zijn’ en ‘genoeg hebben’ zijn echt mentale knoppen die ik kan omzetten in mijn hoofd.

 

Mijn allerbelangrijkste les is dat het allemaal in je hoofd zit. Álles. Dat je een saaie garderobe hebt, dat je echt niks hebt om aan te trekken, dat je iets nieuws moet kopen om je goed te voelen, dat een No Buy Challenge lang duurt en moeilijk is. Als je een kleine garderobe hebt, bén je geen saaier mens dan een trendy fashionista met een walk in closet. Als je niks koopt, beé je niet ongelukkiger dan wanneer je wel iets nieuws koopt. En als je besluit tevreden te zijn, bén je tevreden. ‘Genoeg’ wordt niet bepaald door aantallen. Het wordt bepaald door jouw perceptie.

Nu ik weet dat mijn koophonger wordt gecreëerd door een illusie in mijn hoofd, heb ik geleerd om veel makkelijker de omdenkknop om te zetten. Sterker nog: ik besef steeds meer dat ik met minder af kan en nog steeds net zo gelukkig kan zijn. Als ik maar bepaal dat ik genoeg heb.

 

2.
Mijn consumeergedrag is één-op-één verbonden met mijn zelfwaarde

 

Daarop voortbordurend ontdekte ik nog een belangrijk punt. Namelijk dat mijn consumeergedrag één-op-één verbonden is met mijn eigenwaarde en hoe ik in mijn vel zit. Dat werd pijnlijk duidelijk tijdens een dipje dat ik had, een paar weken voor het einde van de challenge. Een week lang voelde ik een ontzettende drang om iets te kopen. Ik was mijn oude kleding zat, ik voelde me er niet mooi meer in en ik wilde een nieuwe impuls in mijn kast. De reden was duidelijk: mijn relatie van 6,5 jaar ging in deze tijd uit. Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen dat ik verdrietig was en slecht in mijn vel zat. Ik merkte dat mijn onzekerheid in het leven zich direct op mijn koopgedrag projecteerde. Ik wilde iets kopen om een gat te vullen. Toen ik me een paar dagen later weer iets beter voelde en afleiding had gevonden in andere dingen, verdween ook mijn koopdrang.

Ik leerde dat wanneer ik de behoefte voel opkomen om iets te kopen (als ik het niet nodig heb), ik niet moet zoeken naar iets om die honger te stillen, maar naar de oorzaak van mijn koopdrang. Daar word ik veel gelukkiger van dan van een nieuwe aankoop.

 

3.
Haalbaarheid is motivatie; voor ‘slechts drie maanden gaan was een slimme keuze.

 

Ik zag er van tevoren tegenop. Ik had nog nóóit drie maanden niks gekocht en het leek me lang. Op Instagram reageerde iemand op mijn challenge met: “kom op zeg, slechts drie maanden? Waarom niet meteen een jaar? Dan heeft het pas écht zin”. Toch voelde het goed om voor een enigszins toegankelijke periode te gaan (ik kon er bovendien nog steeds een periode aan vastplakken als ik wilde, toch?) en dat bleek ook te werken. Als je het behapbaar houdt voor jezelf, ga je geloven dat je het kunt. En met zo’n mindset kom je het verst!

Bovendien heb ik de drie maanden als heel kort ervaren. Dat ís het natuurlijk ook. En laten we wel wezen; als je drie maanden niks koopt, kun je waarschijnlijk nog steeds elke dag een  andere outfit dragen als je wilt. Ja, eigenlijk vind ik dat iedereen dit een keer moet proberen.

 

4.
Vermijd verleidingen en focus in plaats daarvan op niet-koop-inspiratie. Veel leuker én makkelijker.

 

Een drukke winkelstraat of een fancy Instagramaccount is Temptation Island voor een modeliefhebber in een No Buy Challenge. Vermijd ze! Het is een open deur, maar laten we eerlijk zijn: ondanks dat we weten dat media ons verleiden tot onnodige aankopen, zitten we er tóch vaak urenlang per dag op rond te kwijlen. Gewoon niet slim. Waar je dan al die uren mee moet vullen? Met dingen waar je mind-wise iets aan hebt, bijvoorbeeld. Zoals fantastisch leesvoer over duurzaamheid en minimalisme. Deze boeken hebben mij enorm geïnspireerd en gemotiveerd:

Filosofie voor een weergaloos leven 
Opgeruimd!
✓ Verlangen naar Minder
✓ De verborgen Impact
✓ Weg ermee

Het is heel simpel: vul je omgeving niet met verleidingen, maar met inspiratie die je juist aanzet tot niet kopen en je zult merken dat het echt een stuk gemakkelijker wordt. Simpel, maar je moet het wel dóen.

 

5.
Leer met je huidige garderobe omgaan en creëer daarmee rust in je hoofd

 

Het laatste punt had ik niet verwacht: ik merkte dat het me ergens ook heel veel rust gaf om niet bezig te hoeven zijn met wat ik nu weer allemaal kon gaan kopen. Tuurlijk, op zwakke momenten ging het wel degelijk door mijn hoofd, maar over het algemeen ervoer ik een soort rust die ik nog niet eerder had meegemaakt. Sterker nog; ik ben mijn huidige garderobe ingedoken en ging hem meer waarderen. Door de lessen die ik van Marie Kondo leerde ging ik beter voor mijn kleding zorgen én ik ontdekte de kracht van Winning Teams: vaste combinaties waar ik me fantastisch in voel en die altijd goed zijn. Door vaker voor deze Winning Teams kiezen (en te beseffen dat het écht niet saai is als je vaker hetzelfde draagt – en als anderen vinden van wel, so what?! ‘Saai’ zit in je hoofd!) gaf me veel rust.

 

Al met al vond ik het een ontzettend waardevolle ervaring en éigenlijk zou ik willen dat iedereen het eens doet. Het is helemaal niet moeilijk (it’s all in your head! ;)) en het heeft míj in ieder geval enorm geholpen om mijn koopdrang te verminderen en meer tevreden te zijn met wat ik heb. Bovendien heb ik veel geleerd over hoe de mechanismes in mijn hoofd werken én hoe ik ze positief kan beïnvloeden. Voor nu stopt mijn challenge, maar er is vooralsnog niks dat ik wil kopen – dus onofficieel gaat-ie waarschijnlijk nog wel even door. Zit je nu te twijfelen of je ook zo’n challenge wilt gaan doen, maar weet je niet of je het wel kunt en hoe je eraan moet beginnen? Volgende week zet ik op een rij hoe jij een succesvolle No Buy Challenge kunt starten!

11 Comments

 • Hele goede punten die je noemt, mooie inzichten! 🙂

  Beantwoorden
 • Heel herkenbaar! Ik heb ook ervaren dat willen kopen en ontevredenheid in je hoofd zit en enorm getriggerd wordt door je omgeving vol verleidingen. Heel slim om je te omringen ‘verleidingen’ met het tegengeluid in de vorm van verhalen en boeken van andere mensen die met iers vergelijkbaars of in elk geval een vergelijkbare mindset bezig zijn. Ik vind het knap dat je het volgehouden hebt, zeker on zo’n rotperiode. Dat laat zien dat jij sterker bent dan commercie en externe mastschappelijke druk die ons graag laten geloven dat kopen alles oplost, iets om trots op te zijn hoor!

  Beantwoorden
  • Ah, dat is zo lief, dankjewel! 🙂 Ja, nou… eigenlijk heeft júist die rotperiode voor een groot inzicht gezorgd, omdat het in die tijd heel duidelijk werd hoe direct mijn koopdrang en eigenwaarde/situatie (heeft er natuurlijk allemaal mee te maken) aan elkaar gekoppeld zijn, dus dat is er dan gelukkig wel weer positief aan, haha. Het is interessant hoe ons hoofd werkt en ook vooral dat wanneer je dat snapt (en zo moeilijk is het helemaal niet, vaak als je erop gaat letten, ontdek je al supersnel patronen), je heel makkelijk jezelf bij kunt sturen en zelfs een mindfuckje bij jezelf kunt uithalen 😉 Ik ga me hier de komende tijd wat meer in verdiepen! Thanks!

   Beantwoorden
 • Mooi stuk! Heb er ook naar uitgekeken, was heel benieuwd hoe je het zou ervaren. En veel sterkte komende tijd!

  Beantwoorden
  • Ah dankjewel, heel lief dit! Ik vond het een superinteressante en inspirerende ervaring en alleen maar het startpunt voor een nog meer bewuste reis in mijn hoofd, denk ik. En komt goed hoor, de komende tijd 🙂 Best ingrijpend allemaal, maar ik merk nu al dat het ook heel veel nieuwe deuren opent in mijn hoofd. Interessant hoe dat altijd werkt! Dankjewel!!

   Beantwoorden
 • Heel mooi om te zien hoe graag jij wil leren en je eigen gedrag kritisch durft te bekijken. Veel makkelijker om dat niet te doen, maar zo kun je echt groeien en dat je dat doet blijkt ook wel uit je wijze woorden.
  Die rust geloof ik graag. Ik ervaar juist een beetje het tegenovergestelde sinds ik de laatste tijd meer bezig ben met stijl. Daardoor heb ik nu meer behoefte aan nieuwe dingen dan ooit, want bij dat ontdekken komt ook meteen die verleiding om de hoek. Maar gelukkig ben ik ook megakritisch en geduldig dus ik neem de tijd om mijn garderobe langzaam te vernieuwen. En intussen gewoon die Winning Teams omarmen inderdaad. Zo’n challenge hou ik even in mijn achterhoofd 😉

  Beantwoorden
  • Ah wat een lieve reactie 🙂 Het blijft een uitdaging, hoor. En dat zal het volgens mij altijd blijven, al is het alleen al omdat het altijd beter kan (al wil ik daar liever niet teveel mee bezig zijn). Grappig dat jij juist het tegenovergestelde ervaart van die rust! Het scheelt misschien dat ik al jarenlang bezig ben geweest met mijn stijl ‘ontdekken’ (en de onrust die daarbij komt kijken) en daar inmiddels een beetje moe van ben, haha. Maar jou kennende zul jij altijd een hele bewuste balans aanhouden in je kooppatronen en hoeveel je met kleding bezig bent (en wat gezond is), dus dat komt vast goed! 🙂

   Beantwoorden
 • Heel herkenbaar! Ik merk altijd dat ik op tijden van piekdrukte in mijn studie ontspanning en afleiding zoek in internetwinkelen, het organiseren en plannen van een nieuwe garderobe voelt dan een stuk makkelijker en overzichtelijker dan geneeskunde. Wat helpt is dat ik online bestellen eigenlijk helemaal niet fijn vindt, dus dat werkt drempelverhogend, waardoor ik wel het winkelmandje vul maar uiteindelijk toch niets bestel. Goed om bewust de strijd aan te gaan met die koopdrang. Op mijn 18e heb ik een half jaar niets gekocht en daarna ook een tijd een stuk minder aankopen gedaan, maar helaas heeft dat geen permanent effect gehad op mijn gevoeligheid voor trends.
  Dit jaar probeer ik een ouderwets huishoudboekje bij te houden en heb ik een vast budget per maand opgesteld waar ik in “moet” blijven. Ik heb nu besloten dat ik kleding, tenzij écht noodzakelijk (bijv handschoenen omdat ik die ben kwijtgeraakt), alleen van wat daarvan overblijft mag kopen en hoop mezelf op die manier te dwingen om beter na te denken of ik iets echt wil/nodig heb of alleen wil kopen om het kopen.

  Beantwoorden
  • Wauw, een halfjaar niks gekocht, en op zo’n jonge leeftijd! Niet dat leeftijd ertoe doet hoor, maar vaak hoor je dat mensen pas als ze iets ouder zijn bewust over onderwerpen als duurzaamheid en tevredenheid (m.b.t. je kleding) na gaan denken. Heel bijzonder! Ik denk ook dat het wel heel moeilijk is om je helemaal niet te laten leiden door de trends, hoor. Mij lukt het ook niet helemaal – ik word helemaal wild van de corduroy trend en ik wil supergraag een flared ribbroek. But hey, we’re only human! Het is ook niet erg, denk ik, als we voor onszelf maar een gulden middenweg weten te vinden en ons bewust blijven van waaróm we op een bepaald moment iets willen kopen en wat daarachter zit. Supergoed dat je er zo mee bezig bent!

   Beantwoorden
 • Goed stuk! Door jou en een van je tips (het boek ‘dit is een goede gids) ben ik 1 augustus ook begonnen met een no buy challenge van 3 maanden. Nog even dus, en dan heb ik het ook gehaald! Ik ervaar ook zeker de rust doordat ik niks ‘mag’ kopen. Op vakantie ben ik ipv kledingwinkels afgaan, eerder op een terrasje gaan zitten, waar ik uiteindelijk veel meer van geniet! Ook ben ik meer gaan lezen, waar ik voorheen misschien ‘even de stad’ was ingegaan om te kijken wat voor interessants er in de sale hing. Voor mij is de conclusie dus zeker ook dat minder shoppen juist gelukkiger maakt;)

  Beantwoorden
  • Oh wauw, wat tof om te lezen, dit! En zo herkenbaar; waardevolle afleiding zoeken van shoppen (lezen is echt een goeie, he? Net als terrasjes inderdaad, haha) en de verleidingen die continu op ons afgevuurt worden, is echt een goede tactiek. Heel leuk om te lezen dat je het als zo’n positieve ervaring ziet. Trots!! 🙂

   Beantwoorden

Write a comment